Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popustio pritisak na Hrvatsku u sporu sa Slovenijom

Europska unija neće se miješati u arbitražu o granici

President of the European Commission Juncker takes part in a public dialogue meeting on
24.04.2017.
u 16:25

Slovenija odluku suda dočekuje s akcijskim planom. I hrvatski ministri dobili upute da se pripreme za donošenje odluke

Doista se nadamo da će Hrvatska i Slovenija naći prikladno, bilateralno rješenje oko problema granice. Odgovorio je tako ministar vanjskih poslova Litve Linas Linkevičius u petak u Zagrebu na pitanje o litavskom stavu o slovensko-hrvatskom sporu zbog granice i arbitraži iz koje je Hrvatska odlukom Sabora izašla nakon što je Večernji objavio dokaze o nedopuštenoj komunikaciji slovenske zastupnice na sudu i sudaca te pokušaju utjecaja na odluku.

Izjava odražava novi stav nekih država EU, ali i Europske komisije i Europskog parlamenta nastao pod utjecajem hrvatske diplomacije – da je spor bilateralno pitanje, u koje se neće miješati, već treba prepustiti državama da se same dogovore. Takav stav daje zaključiti da se iz Bruxellesa teško može računati na jak pritisak na Hrvatsku da prihvati odluku arbitražnog vijeća, na što Slovenija računa odbacujući više od godinu i pol hrvatske pozive da spor riješe dogovorom.

Po otkrivanju skandala u srpnju 2015. reakcija EK bila je pragmatična: inzistiralo se da se arbitraža mora nastaviti. Samo je SAD poručio kako je bilo kakav dogovor prihvatljiv. Tiha diplomacija Hrvatske zaslužna je i za obrat u ožujku. Šef EK Juncker prije posjeta Sloveniji ponovio je da podržava arbitražu, no nekoliko dana kasnije predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izjavljuje da su arbitraža i granica unutarnje pitanje Slovenije i Hrvatske, a potom Komisija objavljuje “novi” stav u kojem kaže da “općenito podupire arbitražne procese, ali su spremni podržati bilo koje održivo, bilateralno rješenje”. Nove izjave poklapaju se s boravkom ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera u Bruxellesu. Krajem ožujka, usred Ljubljane poljski premijer Andrzej Duda, pred kolegom Borutom Pahorom, iznosi stav da su arbitraža i granica bilateralna pitanja i da se Poljska neće miješati.

Nervozu slovenske strane izaziva i to što su iznevjerena očekivanja da će Plenkovićeva Vlada promijeniti stav o arbitraži, što je artikulirao tamošnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazavši kako sad “očekuje da EK izvrši pritisak na Hrvatsku”, ali i najavom blokade turista na granicama, što i ne izgleda samo kao prijetnja. Slovenija odluku suda dočekuje s akcijskim planom. Hrvatska se također sprema – neslužbeno se doznaje da su ministri dobili upute da se u svojim sektorima pripreme za donošenje odluke, ali ne očekuju se problemi. Hrvatska ne vjeruje da će nastati vakuum jer postoji Sporazum o malograničnom prometu i suradnji koji uspješno regulira režim na granici.

> > Odlukom suda vjerojatno ni Slovenija ni Hrvatska neće biti zadovoljne

> > Juncker protiv odluke Sabora: Hrvatska je dragovoljno ušla u arbitražni sporazum sa Slovenijom...

Ključne riječi

Komentara 8

KO
Komacero
16:49 24.04.2017.

Najveci problem hrvatske drzave i hrvatskih politicara je da nevole hrvatsku drzavu pa se stece utisak kod stranih politicara lako cemo sa koksarima.Nijedan hr politicar nema kicmu a kamoli da ga generacije pamte i postuju.Mi uvjek ocekujemo pomoc od nekogg drugog i da nam nesto padne sa neba a tako se nevodi drzava i sto je vrhunac ogranicenosti da i uz najbolje dokaze popusimo

DD
ddh
19:03 24.04.2017.

Pojavljuju se komentari kako su i Tudjman i Bozanic krivi radi arbitraze. Te nebuloze pustaju se ili se pisu od administratora Vecernjaka bez obzira, da se tu istina postavlja nakaradno na glavu. Zaboravlja se da su SDP i Racan na brzinu cijelu Savudrijsku valu htjeli pokloniti Slovencima i da je Racan takav sporazum sa Drnovsekom i podpisao. I da ga nije sprijecio Hrvatski Sabor, Savudrijska vala bi bila slovenska. "Veliki" SDP-ovac Komadina je onda trubio na televiziji, kako se sa Slovencima ne smije svadjati radi par kilometara mora, kad Hrvatska ima mora koliko hoce. I tu kasu izdaje sa podpisivanjem sporazuma Racan ./. Drnovsek morala je probaviti Jadranska Kosor i morao je probaviti HDZ. I zato nije cudno da crveni mediji i SDP-ovci sa cijelom klijentelom nepismenih sa Iblerovog trga, sad pocinju i taj problem postavljati kao problem Plenkovica i HDZ-a.To nakaradno podmetanje onih koji su hrvatske interese izdavali i izdaju je slika danasnje Hrvatske. Laz i podmetanje su u medijima svakodnevnica. Razne Severice, Pavicke i Arezine, razni Vlahovi i Novokmeti filaju narod iz dana u dan lazima i pustolovnim konstrukcijama, nebi li tako naudili i drzavi i Vladi i HDZ-u, a nepismeni to gutaju kao vjerodostojno. I tu lezi problem. Ljevicari u Hrvatskoj su najvece zlo za Hrvatsku, koje je Hrvatsku zadesilo od stoljeca sedmog. Ti nosioci govora mrznje, sijanja mrznje i sami puni mrznje prema svemu sto je hrvatsko, su danas zastupljeni od jednog Brenardica, Marasa i Pernara, zastupljeni od lijevih novinara koji medije pune s njihovom mrznjom prema svemu sto je gradjansko, okupirali cijeli javni prostor. Od dvadesetak reportera i urednika informativnog programa HRT-a, su njih 19 komunjare i biraci Bernardica.

DU
Deleted user
23:24 30.04.2017.

Kad če arbitražna odluka biti donešena, bit če to odluka na temelju validnog međunarodnog sporazuma in sa strane eminentnog ad hoc tribunala, koji djeluje na temelju međunarodnog prava - u okviru PCA u Haagu. I zbog toga obavezna za sve stranke: tako za Sloveniju kao i za Hrvatsku. Jer odstupanje Hrvatske od arbitražnog sporazuma proglašeno je u djelomičnoj odluku sa strane tog tribunala (na temelju prvine Kompetenz-Kompetenz), da ta potez Hrvatske nema materialnog temelja u Bečkoj konvenciji. A bez materialnog temelja, samo procesni temelj i ne valja! Hrvatska samovoljna odluka, da se povlači iz arbitražnog sporazuma tako je proglašena invalidnom jer nema materialnog temelja u međunarodnom pravu. Za povlačenje trebao bi bitan razlog, a razlog na kojeg se sklicivala Hrvatska proglašen je nebitnim. Ne mora jedna stranka u postupku sama odločivati što je bitno i što nije - to je na temeljima međunarodnog prava očinio tribunal. I Hrvatska je odluka proglašena neopravdanom. Tako da međunarodno pravno sporazum još valja i za Hrvatsku. I to kako! Pa če tako svi akteri, sve države samo pozvati Hrvatsku da poštuje međunarodno pravo, međunarodne sporazume in odluke međunarodnog priznatog tribunala. Game over!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije