Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 204
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anka Mrak Taritaš

Apsolutno imam šanse osvojiti preferencijalni glas

anka mrak taritaš
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
03.11.2015.
u 17:15

Neprihvatljivo mi je stranačko postrojavanje, a Branimir Glavaš više je pravno nego političko pitanje

Jedna od najpopularnijih ministrica, HNS-ova Anka Mrak Taritaš dobila je vrlo nezavidnu poziciju na listi svoje lijeve koalicije u 2. izbornoj jedinici. Tek osmo mjesto s kojeg, realno, u Sabor može ući jedino uz veliku sreću na račun svog imena i prezimena. 

Računate li na preferencijalne glasove?

Ovo je prilika da naši građani biraju osobe, imenom i prezimenom, kojima vjeruju, koje su pokazale da znaju, koje imaju vidljive rezultate. Moje osmo mjesto na listi nije jamac da ću izravno izboriti mjesto u Saboru. Zato je važno da građani iz moje druge izborne jedinice koji mi vjeruju zaokruže broj osam na našoj koalicijskoj listi. Mislim da osvajanje preferencijalnog mandata neće biti jednostavno, ali vjerujem da je to apsolutno moguće.

“Dota” za koaliciju

Bila bi to lijepa “dota” za unutarstranačke izbore u HNS-u iduće godine?

To bi bila lijepa “dota” za našu koaliciju i nastavak započetog posla. To je u ovom trenutku jedino važno i maksimalno sam usmjerena na taj cilj. Radili smo dobro, uredili smo zemlju koju su prethodnici prilično zanemarili i devastirali. 

Ako ne uđete u Sabor, a koalicija dobije izbore, biste li i dalje bili ministrica?

Kao osoba iz struke volim stvari raditi po redu, korak po korak. Zato i kažem, nadam se povjerenju naših građana na temelju kojega će se konstituirati odgovorna vlast. A kakav će raspored u timu biti odluka je naše koalicije, naravno na temelju odluke stranačkih tijela i u dogovoru s novim-starim premijerom, odnosno mandatarom Vlade. 

Što biste još voljeli napraviti da dobijete mandat?

Tri ključne stvari – ujediniti katastar i gruntovnice, izraditi zakon o legalizaciji komunalne infrastrukture i novi zakon o komunalnom gospodarstvu kojim bi se na posve drugačiji način definirala komunalna naknada. Posebna je tema i energetska učinkovitost. U Virovitici je prošli tjedan jednim potpisom omogućeno da ode milijun kuna za energetsku obnovu đačkog doma, a idući tjedan potpisat ćemo još 12 sličnih ugovora u drugim dijelovima Hrvatske. Želja mi je u drugom mandatu obići i svih 556 općina i gradova, vidjeti koji su im stvarni problemi i pomoći im novcem iz Ministarstva u financiranju asfaltiranja cesta, gradnji kanalizacije...

Što držite najvećim uspjehom u mandatu iza vas?

Puno je velikih stvari koje smo napravili, ali mi se čini da je najveći uspjeh svijest da je graditi nelegalno nešto krivo, nešto loše i neisplativo. 

Što ste poručili odvjetniku Goranu Suiću kada je svojom kućom bez dozvola htio jamčiti za Sanadera. Je li dobio kaznu?

Ne. Mislim da on ima određene dozvole, ali da ih nije priložio. Bila je riječ o klasičnom nemaru jer je riječ je o poznatoj Crnoj kući koja je dobila i brojne nagrade.

Legalizacija ide kraju. Što je s porezom na nekretnine?

U taj se projekt ne može krenuti prije nego što se pripreme svi preduvjeti. Tu spadaju i Zakon o procjeni nekretnina koji smo donijeli, a radimo i aplikaciju e-nekretnine. Kad ona bude gotova i kada za svaku nekretninu budete znali kolike je površine, tko joj je vlasnik, kakvo je stanje u knjigama, ima li dozvole... onda možemo reći da smo spremni za takvu odluku. 

Projekt POS najam pokazao se uspješnim. Hoćete li graditi stanove na novim lokacijama?

Trebala nam je cijela godina da vratimo svijest da POS postoji, ali uspjeli smo. Velik je interes za ovaj način gradnje, a bez toga nema ni POS-a. Imamo puno interesa iz cijele zemlje, a posebno me raduju upiti s naših otoka Visa, Brača, Lošinja... Gradit ćemo i tamo.

Legalizacija nekretnina postala je naš izvozni proizvod?

Drago mi je da je naš zakon prepisan u Srbiji, a po nama radi i Republika Srpska koja je skoro u slovo prepisala našu regulativu. I Albanija ima zakon o legalizaciji isti kao i mi, a Slovenci kažu da smo napravili revoluciju s e-dozvolom.

Zanimljivo da nitko u kampanji ne spominje rezove?

Kako ne, HDZ stalno spominje bolne rezove, a Karamarko je i počeo kampanju s obećanjem o dolini suza. Naš je put bitno drugačiji. Mi želimo rast, i stvaramo rast. Mi želimo zapošljavanje, i stvaramo takve uvjete da naša poduzeća zapošljavaju, povećavaju proizvodnju i izvoz. Mi kažemo da nema rezanja plaća i mirovina, već jamčimo rast i razvoj koji će povećati plaće i mirovine naših ljudi. 

Koju ocjenu dajete Vladi?

Dosta sam stroga pa -4.

To nije strogo.

Treba imati na umu rezultate koje smo postigli i koji se sada jasno vide u rastu BDP-a, rastu izvoza, rastu proizvodnje i zapošljavanja. Država je bitno uređenija, organiziranija, u interesu građana i države djeluje se odgovorno i pošteno. 

Želim pobjedu

Kako vi gledate na mogućnost da HDSSB bude dio lijeve koalicije?

Uvjerena sam da nam za saborsku većinu neće trebati podrška HDSSB-a. Kad već govorimo o HDSSB-u, moram reći kako mi je osobno potpuno neprihvatljivo stranačko postrojavanje nekakvih “rekreativaca” u crnim uniformama.

A Branimir Glavaš?

Što se mene tiče Glavaš je više pravno nego političko pitanje.

Nakon izbora čekaju vas unutarstranački izbori. Imate li ambiciju biti nova predsjednica HNS-a?

Želim pobjedu na izborima u nedjelju. A unutarstranački izbori i budući predsjednik ili predsjednica HNS-a danas nisu na dnevnom redu.

>> Klonirajte Anku Mrak-Taritaš pa će biti više investicija

Komentara 46

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:23 03.11.2015.

Samo ti maštaj još par dana a onda sljedi vritnjak....

PR
prodomo
17:27 03.11.2015.

netko se tješi alkoholom, netko lažima, netko ljepotom. pronađite se gospođo ministarko! (malo djelujete izgubljeno)

NI
ninja72
17:32 03.11.2015.

Zivi u nadi, ali nece ici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije