Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put na sudu

Appleov izvršni direktor Tim Cook na sudu brani tvrtku od optužbi kreatora igrice Fortnite

Tim Cook Appleov CEO svome je nećaku savjetovao da ne koristi društvene mreže ni mobitel do starije tinejdžerske dobi, to je i javno rekao
Foto: Christoph Dernbach/DPA/Pixsell
1/3
24.05.2021.
u 14:40

Uklanjanje Fortnitea iz Appleovog online dućana je razlog tužbe, Apple to ne prihvaća

Tim Cook, izvršni direktor američke firme Apple, u petak je na sudu morao odgovarati na oštra pitanja vezana za njihov poslovni model. U sudnici je pokušao obraniti Apple od navoda da zlouporabljava svoju snagu na tržištu i ima opsesivni fokus na korisnike, prenosi CNBC.

 "Appleova misija je napraviti najbolje proizvode na svijetu koji stvarno obogaćuju život ljudi", izjavio je Cook, napominjući desetke milijardi dolara koje je Apple uložio u istraživanje, privatnost i sigurnost. "Manijakalno smo usredotočeni na korisnika", dodao je.

Naime, popularna online igra Fortnite od kreatora Epic Games je prošlog ljeta izbačena iz Appleovog online dućana zbog kršenja pravila o digitalnim plaćanjima. Apple (AAPL) inače dobiva 30 posto od svake izvršene transakcije putem App Storea na iOS uređajima i ne dopušta alternativne sustave plaćanja, a upravo uklanjanje Fortnitea iz App Storea razlog je zašto su iz Epic Gamesa odlučili tužiti Apple.

"Mislim da ljudi danas imaju izbor. Mogu kupovati razne Android modele pametnih telefona, ili mogu kupiti iPhone", odgovorio je Cook na pitanje zašto Apple ne može dati korisnicima mogućnost  da razne igre i sadržaje dobiju jeftinije nego što je to na iPhoneu.

 

Također je branio Appleovo pravilo da njihove aplikacije ne mogu dati do znanja korisnicima da su njihovi proizvodi dostupni drugdje po nižim cijenama i rekao da bi takav potez škodio njihovim prihodima.

"Više ne bismo mogli garantirati sigurnost i privatnost ako Epic Games pobjedi", poručio je Cook i dodao da bi Appleov online dućan postao "toksični nered" bez njihovih pravila i polica protiv kojih se Epic bori na sudu.

 

 
 
 
 
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije