Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u depeši sad-u

Đapić je 2006. obećao da neće voditi politiku protiv Srba

Anto Đapić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
20.09.2017.
u 18:20

Đapić se 2006. trudio svidjeti Amerikancima obećanjem da više neće voditi politiku protiv Srba

Anto Đapić, bivši predsjednik HSP-a koji je ovih dana ponovo u javnosti zbog borbe za spomen-ploču HOS-a u Novskoj i inicijative o promjeni načina izbora predstavnika srpske nacionalne manjine u Sabor, u rujnu 2006. pokušavao je svečano obećati Amerikancima da više neće voditi “kampanje protiv hrvatskih Srba”, pokazuje američka diplomatska bilješka koja je deklasificirana 1. rujna i objavljena na web stranicama State Departmenta

Bilješka opisuje susret Mate Granića, tadašnjeg “strateškog savjetnika” HSP-a, s američkim veleposlanikom u RH Robertom Bradtkeom. Granić tvrdi da je HSP promijenio svjetonazor, odbacio nacionalistički imidž i da želi postati “mainstream” stranka desnog centra. Predlaže da se Bradtke susretne s Đapićem, što Bradtke ipak odbija “dok HSP ne ponudi malo više dokaza da je ublažio svoju politiku”. Kao dokaz zaokreta, Granić spominje Đapićev posjet Yad Vashemu u Izraelu i navodi da je “Đapić uspostavio dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom i posjetio Srbiju”. 

“Ključan element HSP-ove filozofije je bliža suradnja sa SAD-om, rekao je Granić, spomenuvši da je stranka spremna prihvatiti političke sugestije američke vlade”, piše u američkoj bilješci. 

- Nisam se želio svidjeti Amerikancima, nego me samo smetalo da se stvara negativna percepcija o HSP-u u diplomatskom zboru. U tom trenu mi je smetalo da me netko doživljava kao neofašista i neoustašu kad ja to nisam - komentirao nam je jučer Đapić događaje opisane u ovoj depeši. - Ja nikad nisam ni vodio protusrpsku politiku. Vodio sam hrvatsku politiku. Tako i danas smatram da je način izbora pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor relikt prošlog vremena koji treba promijeniti - dodaje Đapić. 

Komentara 83

DU
Deleted user
18:43 20.09.2017.

Oppa, počinje kampanja protiv Đapića i Markićke, sad će razni Krasneci imati posla preko glave.

DU
Deleted user
19:07 20.09.2017.

eto nam i krasneca .. "dugo" ti je trebalo ! pa iz kojih vas rupica vade više u p.m ?! Uzalud vam trud svirači ! referendum ide i proći će jer je Hrvatima dosta četničkog terora više ! Nismo se borili za ovakvu ponižavajuću situaciju ! Toga nema u niti jednoj europskoj zemlji pa neće Bog mi ni kod nas !

PO
pozornik66
18:58 20.09.2017.

Udri po Djapiću, jer je reka istinu. Sad će bit svaki dan štivo protiv njega, jer se usudija taknit manjince i njihove sluge

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije