Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đapić: 'Dan državnosti mora biti definiran kao dan državnosti hrvatskog naroda'

Pitanje datuma obilježavanja Dana državnosti nije pitanje termina nego je to pitanje koje i simbolički i sadržajno odgovora na izazove hrvatske državne današnjice i temeljnih vrijednosti hrvatske nacionalne slobode, rekao je Anto Đapić
29. svibnja 2019. u 15:03 3 komentara 278 prikaza
Anto Đapić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Povodom izjava predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na predizbornom skupu stranke u zagrebačkoj Ciboni, o potrebi vraćanja obilježavanja Dana državnosti s današnjeg datuma na dan 30. svibnja, Demokratski savez nacionalne obnove pozdravio je taj poticaj, "makar bio i u funkciji predizbornog skupa ili čak manipulativne prirode pred članstvom stranke i potencijalnim nostalgičnim biračima HDZ-a, koji su povijesno vezani za taj datum i njegovu simboliku".

Sastanak Predsjedništva HDZ-a HDZ u desnom centru Plenković: Nema teoretske šanse da promijenim svoju politiku

- Nadalje, žestoko se protivimo svakom, pa i ovom eventualnom pokušaju korištenja iznimno važnih nacionalnih simbola, svetinja i prekretnica u dnevno-političke svrhe, jer je upravo to pravac relativizacije iznimno teško uspostavljene obnovljene hrvatske države i slobode hrvatskoga naroda.

Pristajući, potičući ili ignorirajući tu relativizaciju, mi zapravo radimo u funkciji interesa i ciljeva hrvatskih neprijatelja, pa je to nedopustivo i za nas osuđujuće o kome se god radilo, kad se i ako se ponaša na toj javnoj matrici – poručio je Anto Đapić, čelnik stranke Desno.

Pitanje datuma obilježavanja Dana državnosti nije pitanje termina, dodaje on, nego je to pitanje koje i simbolički i sadržajno odgovora na izazove hrvatske državne današnjice i temeljnih vrijednosti hrvatske nacionalne slobode. Za stranku Desno to je pitanje, stoga, u ravni temeljnih ustavnih vrjednota ove države.

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu MERKEL ODBILA Europski pučani imenovali Plenkovića da pregovara o raspodjeli najviših dužnosti u EU

- Promjena datuma Dana državnosti odmah na počektu mandata Račanove šesteročlane koalicije, koja se u javnosti pripisuje prijedlogu tadašnjeg HSLS-ovoga saborskog zastupnika Ive Škrabala, nije bila banalna i logička politička konstrukcija, niti taktička činjenica, nego duboko osmišljena ideja ideološkog establišmenta kreatora procesa tzv. detuđmanizacije i razdržavljenja Hrvatske, koja je upravo na tim elementima imala svoje političko, programsko i državno uporište. Promjena datuma Dana državnosti bila je iznimno podmukao, strateški i maligni simbolički čin, koji i danas svjedoči destruktivnim procesima, a mnoge od njih i nosi, u Republici Hrvatskoj – stava je Đapić.

- Izmještanje datuma Dana državnosti s 30. svibnja, dana konstituiranja prvoga Sabora izabranog slobodnom voljom hrvatskog naroda, na dan donošenja odluke o državnoj samostalnosti Republike Hrvatske, koliko god nominalno izgledalo čak i logično, bila je strateška podvala, koja je prije svega označavala brisanje značaja, sadržaja i simbolike državno-političkog diskontinuiteta prvih slobodnih demokratskih izbora, pobjede hrvatske državno-političke programske ideje nad dotadašnjim jugoslavensko-komunističkim poretkom i uspostavom posve suprotnih društvenih i političkih vrjednota tome poretku te je značila legalizaciju posve neprijateljskih politika u legislativi, ali i u državno-političkom, društvenom i identitetskom profilu suvremenoga hrvatskog društva – nastavlja on.

Sastanak Predsjedništva HDZ-a Nije se angažirao u kampanji Brkić o kritici Plenkovića: Sve što imam kažem za stolom političke obitelji

- Mi u DESNO zato držimo da je jedan od prvih, temeljnih, simboličkih i programskih koraka u redefiniciji današnjega državno-političkoga poretka vraćanje na ishodište 30. svibnja te proglašenje toga povijesnoga datuma Danom državnosti hrvatskoga naroda, a ne Republike Hrvatske, jer Republika Hrvatska kao država mora biti izraz nacionalne državnosti, a ne njezina apsolutna svrha. Republika Hrvatska je naziv države, koja uz sve ostalo mora vjerno pronositi i značiti stanje nacionalne političke volje i interesa, hrvatske državnosti ili hrvatskog državnog prava, a ne simbolizirati ili značiti ime upravljača nad hrvatskim narodom. To je golema vrjednosna razlika. Zato dan državnosti mora biti zakonski definiran kao dan državnosti hrvatskog naroda, a ne dan državnosti Republike Hrvatske – istaknuo je on.

Vrlo su skeptični, kaže Đapić, glede inicijative Andreja Plenkovića, pa stoga i njega i sve nacionalne i političke institucije pozivaju, a posebice hrvatski narod u cjelini, u zemlji i u svijetu, da uz spominjanje mogućnosti povratka proslave Dana državnosti na izvorni datum 30. svibnja, "taj proces nužno prati čitav kompleks nacionalno-političkih programa i sadržaja, koji će tome dati puni smisao i sadržaj, a prvenstveno vraćanje hrvatskog državnog prava u ruke i na volju hrvatskom narodu".

- Skeptični smo jer uz tu najavu ne vidimo ništa što bi ukazivalo na sadržaje o kojima govorimo i, nažalost, to se ne odnosi samo na Plenkovića i HDZ danas, nego na doslovno sve inicijative s navodnog ili stvarnog nacionalističko-suverenističkoga političkog spektra u zemlji. Bez odgovarajućih programsko-političkih sadržaja javno licitiranje tom idejom je relativizacija značenja same državnosti i njezine proslave, a to je nama neprihvatljivo – zaključuje Đapić.

Je li Plenković isključen iz razmatranja za čelne dužnosti u EU jer je postao pregovarač EPP-a?

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...