Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnica Siska:

'Apeliram na stožer da hitno angažiraju statičare, a izjava Momira Karina je neozbiljna'

Gradonačelnica Siska: Nema ozlijeđenih, zasad sve pod kontrolom
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
11.01.2021.
u 14:24

Nastava neće biti moguća u tri objekta. Djeca iz PŠ Topolovac ići će u školu u Budaševo. Djeca iz OŠ Ivana Kukuljevića će ići u OŠ 22.lipnja, a učenike iz Galdova organizirano ćemo autobusima Auto prometa prevoziti u Bobetko, kazala je Kristina Ikić Baniček.

U velikoj dvorani Javne vatrogasne postrojbe  gradonačelnica Kristina Ikić Baniček osvrnula se na trenutačnu situaciju na području grada Siska, 13 dana nakon razornog potresa koji je pogodio Sisak i okolicu.

„Što se tiče volontera statičara koji i dalje nisu mobilizacijski od države angažirani, nego i dalje volontiraju na terenu i ovim putem još jednom apeliram na glavni stožer i potpredsjednika Vlade Medveda da mobilizira statičare pod hitno. U Sisku su obavljena 3353 pregleda i preostalo im je još 6025 objekata. 412 je označeno kao neupotrebljivo, a 792 privremeno neupotrebljiva. Na području Siska trenutno se nalaze 73 stambena kontejnera, ali samo je 31 u funkciji jer je samo 31 spojen na električnu energiju. Ponovno apeliram na nadležne, prije svega na Vladu i HEP upravu da ekipiraju Elektru Sisak  na način da se kontejneri promptno mogu spajati na grijanje, a ne da nam pet dana stoje prazni kontejneri, a ljudi trebaju smještaj“, rekla je danas, na tiskovnoj konferenciji sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Novinarima se obratila u velikoj dvorani Javne vatrogasne postrojbe gdje djeluje gradski stožer Civilne zaštite.

Video - Vatrogasci objavili snimku skidanja tornja sisačke katedrale iz zraka


 

Dodala je kako je u stambenim kontejnerima trenutačno na sisačkom području smješteno 80 ljudi, a uskoro bi se za prihvat onih koji su u potresu ostali bez krova nad glavom trebao osposobiti i hotel Panonija. U hotelu je jučer obavljen detaljniji pregled, a država će  mobilizirati hotel i angažirati građevinske tvrtke.  U školskim sportskih dvoranama, koje su na raspolaganju  potrebitima od prvog dana, u ponedjeljak ujutro je bilo 153 ljudi.

„Danas iza 16 sati iz dvorane OŠ 22. lipanj i OŠ braće Ribar ljude ćemo premjestiti u SD Brezovica, a iz Brezovice dalje u stambene kontejnere. Prioritet imaju višečlane obitelji i osobe čiji objekti imaju crvenu oznaku“, rekla je gradonačelnica te se osvrnula i na početak novog polugodišta školske godine.

„Osvrnula bih se i na vrlo neozbiljnu izjavu Momira Karina, pomoćnika ministra obrazovanja, koji je izjavio da je Ministarstvo osiguralo da se nastava u Sisku može odvijati po A modelu. Nije Ministarstvo obrazovanja apsolutno ništa u gradu Sisku osiguralo. Grad Sisak i vatrogasci, DVD-i, Gradsko društvo Crvenog križa i gradska uprava su osigurali i obavijestili Ministarstvo prije tri dana da se nastava može od 18. siječnja odvijati po A modelu. Nastava neće biti moguća u tri objekta. Djeca iz PŠ Topolovac ići će u školu u Budaševo. Djeca iz OŠ Ivana Kukuljevića će ići u OŠ 22.lipnja, a učenike iz Galdova organizirano ćemo autobusima Auto prometa prevoziti u Bobetko. Što se nas tiče, nema razloga da nastava 18. siječnja ne počne, naravno u skladu sa svim epidemiološkim mjerama“, rekla je Ikić Baniček.

Na tiskovnoj konferenciji je rečeno i kako su na području Siska od samog početka aktivni i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Sisak uz kolege iz drugih DVD-a i vatrogascima iz drugih županija te su zajedno odradili oko 4000 intervencija.



„Uz vatrogasce bila su prisutna i komunalna poduzeća, HGSS, različiti alpinisti, volonteri i druge institucije. Moram spomenuti da je u tih 4000 intervencija bilo i par lakših ozljeda vatrogasaca i par oštećenja vatrogasnih vozila pa smo jučer, nakon cijelog dana padanja snijega odlučili da prestajemo sa svim operativnim aktivnostima otklanjanja neposredne opasnosti od pada predmeta sa visine. Prevelik je rizik. Narednih dana nećemo raditi na tome, nego ćemo napraviti plan i nastojati otkloniti i servisirati vozila. U proteklih 14 dana vidjeli smo da nema objekta u Sisku na kojem nismo djelovali, koji nije oštećen. Svim građanima smo došli na poziv, a ima još posla i za dalje. Riječ je o velikim stambenim zgradama koje imaju velike dimnjake tako da su to intervencije koje mi tehnički ne možemo odraditi. Sada moramo uključiti velike građevinske kranske dizalice i ekipe koje će odrađivati taj posao“, objasnio je zapovjednik JVP Sisak Miroslav Golub.

Komentara 3

TO
ToTu
14:55 11.01.2021.

Momir Karin bivši "seljak" koji viri ZNA SE iz čmari. Taj će sve učiniti za svoj interes.

LA
larala
17:54 11.01.2021.

Nastava u školama na potresom pogođenim područjima? Tko preuzima odgovornost ako neko dijete strada u školi ili na putu do škole? Ili će se i u tom slučaju govoriti o zanemarivom postotku, ako strada neko drugo a, ne vaše dijete gospodo političari?

DU
Deleted user
17:09 11.01.2021.

Gospođo gradonačelnice puna su Vam usta volontera a koje službe ste organizirala kao prvi čovjek grada. Za sada hodati okolo ,pozirati pred novinarima ko i onaj čiovo iz Petrinje a konkretno ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije