Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštećen u potresu

Skinut zvonik sa sisačke katedrale. Plenković: Cijeli proces ide dobro, zahvaljujem svima koji su kuhali

Uklonjen je toranj sisačke katedrale stradale u potresu
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/8
10.01.2021.
u 12:04

Vrlo je zahtjevno bilo. Toranj je skroz uništen. U tri dana smo uspjeli sve riješiti zahvaljujući logističkoj potpori. Danas je dobro, vrhunski su vremenski uvjeti u usporedbi s jučerašnjim danom i dan ranije, kazali su vatrogasci nakon skidanj

Tim vatrogasaca i stručna služba oko 11 sati započeli su i uspješno završili skidanje 14 metara visoke i 15 tona teške kape zvonika sisačke katedrale.

- Vrlo je zahtjevno bilo. Toranj je skroz uništen. U tri dana smo uspjeli sve riješiti zahvaljujući logističkoj potpori. Danas je dobro, vrhunski su vremenski uvjeti u usporedbi s jučerašnjim danom i dan ranije, kazali su vatrogasci nakon skidanja.

Tri dana priprema prethodilo je za pola sata posla, ističu vatrogasci dodajući da su bili vrlo teški uvjeti.

- Najzahtjevnije je bilo odvojiti konstrukciju samog krovišta od konstrukcije koja je bila vezana za zid. Tu smo morali stavljati dodatna ojačanja da ne bi pošlo što po zlu kad krenemo odvajati. Ali sve je prošlo dobro - kazao je vatrogasac Ivo Frančešević.

Uklonjen je toranj sisačke katedrale stradale u potresu
1/6

Posao nije još gotov, ostaje još skidanje teških zvona, ali to se neće danas rješavati nego sutra.

Podršku im je došao dati i premijer Andrej Plenković.

- Došli smo ovdje dati podršku vatrogascima. Ministar Medved me izvijestio o svim radnjama na Banovini. Zahvaljujem svim volonterima koji su podijelili na tisuće obroka, oni će još jedno vrijeme nastaviti sa svojim aktivnostima, a od sutra će tvrtka Pleter preuzeti. Svi oni koji trebaju topli obrok će ga dobiti. Zahvaljujem svima koji su nesebično došli i dali svoj trud. Velike količine hrane koje su skuhane dolazile su od Crvenog križa i iz zaliha - kazao je Plenković zahvalivši još jednom svima koji su kuhali. Zaključio je da cijeli proces ide dobro, a otkrio je i da je dgovorena nabava 600 stambenih kontejnera i 250 mobilnih kućica.

JVP Zagreb sudjelovala je i u uklanjanju vrha zagrebačke katedrale.

- Sličnosti su vrlo velike, osim težine. Ovaj ima 10 tona, zagrebački je imao 30. Najveći problem je jer smo tamo imali statičare, inženjere i sve koji su napravili izračune, a ovdje smo bili prepušteni sami sebi - komentirao je Alen Hertel iz JVP Zagreb.

>> VIDEO Ranije je skinut križ sa sisačke katedrale

"Važno je da nema jačeg vjetra, ali kiša ili snijeg nam ne smetaju. Upravo obavljamo završne radove priprema, što uključuje vezivanje sajli i dodatnih gurtni za osiguranje, te vezivanje kape zvonika za kransku dizalicu koja će ga spustiti. Jučer smo obavili sve početne pripreme i ne očekujemo dodatne probleme", rekao je ranije Adamčić. 

Uz pet zagrebačkih vatrogasaca u operaciji su sudjelovala trojica kranista iz tvrtke Mamut, uz podršku sisačkih vatrogasaca.

Budući da je sudjelovao u sličnoj akciji na zagrebačkoj katedrali, rekao je kako je riječ o sličnom postupku, s tom razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje piljeno.  

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Blond Beast
Blond Beast
12:35 10.01.2021.

di je ministar graditeljstva, koji se u RH vratio tek nakon sto je Domovinski rat zavrsio, a po struci je bio vojno lice JNA?

DU
Deleted user
12:37 10.01.2021.

mislim,ne znam kaj je trebal njegov "blagoslov"danas tamo?

FA
fast23432423
12:38 10.01.2021.

Ministar Horvat želi brzo srušiti sve kuće sa crvenom oznakom da bi sakrio kriminal u obnovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije