Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomogli pticama

Apel volontera urodio plodom – 70 ozlijeđenih vrana zbrinuto u zagrebačkom skloništu

U jučerašnjem snažnom nevremenu stradale su i brojne ptice u parku Zvečevo pokraj Orljave.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
28.06.2021.
u 16:50

Nezapamćeno olujno nevrijeme praćeno ledom koje je u petak poharalo Požeštinu nije pogodilo samo obiteljske kuće, poljoprivredne kulture, građevinske i gospodarske objekte, nego i životinjski svijet

Akcija volontera koji su cijeli protekli vikend pretraživali požeški park kako bi spasili polomljene vrane koje su bespomoćno ležale nakon stradavanja u olujnom nevremenu na kraju je ipak sretno završila. Naime, sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba Dumovec i AWAP Divlje životinje preuzeli su sve unesrećene ptice na zbrinjavanje. Spašeno je sedamdesetak ozlijeđenih vrana koje su sad već u Zagrebu i pruža im se adekvatna medicinska pomoć.

- Dogodilo se jedno divno čudo. Sklonište Dumovec i AWAP učinili su nešto veliko. Hvala im od svih nas! Možemo sa velikom sigurnošću reći da smo pomogli gotovo svim unesrećenim vranama – objavio je Denis Ćosić, jedan od organizatora akcije spašavanja vrana.

Bez obzira na sretan završetak akcije, još uvijek nije sve gotovo. Volonteri, naime, upozoravaju kako je požeški park i dalje prepun leševa vrana, sova, golubova i djetlića.

- To već dva dana stoji na visokim temperaturama, skupljaju se nametnici, strvina postaje potencijalni izvor zaraze. Drveće, grane i lišće i dalje stoje netaknuti i park je teško prohodan – upozorili su volonteri.

Podsjetimo, nezapamćeno olujno nevrijeme praćeno ledom koje je u petak poharalo Požeštinu nije pogodilo samo obiteljske kuće, poljoprivredne kulture, građevinske i gospodarske objekte, nego i životinjski svijet. Građani koji su nakon oluje izišli u park svjedočili su strašnom prizoru - desetke vrana zatukao je led, a stotine ozlijeđenih ptica od kojih je većina imala prijelome nogu ili krila bespomoćno su ležale na zemlji. Volonteri su ih skupljali i tražili ljude koji su ih voljni preuzeti. Srećom, njihov je apel urodio plodom.

- Udružili smo snage, znanja, sposobnosti i napravili ovo bez pomoći Grada, institucija i lokalnih udruga. Izražavamo nadu u to kako Grad više neće napraviti ovakve propuste i da će se ubuduće jasnije i odgovornije angažirati u istim ili sličnim problemima – poručili su volonteri.

VIDEO Posljedice nevremena u Požeško-slavonskoj županiji

Ključne riječi

Komentara 4

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
17:52 28.06.2021.

Eto za sta je potroseno preko 500 mil kuna koje su pojele udruge , dok ljudi umiru u kontrjnrrima bez klime a godinu dana nak9n potresa kuce stoje neobnovljene

KA
kavranbird
20:17 28.06.2021.

Vrane su najveći uništivači manjih ptica kojih je zbog vrana sve manje, koje su najkorisnije za prirodnu ravnotežu i poljoprivredu

MK
MKinkognito60
21:06 28.06.2021.

Zagrebčani nemaju dovoljno vrana koje napadaju ljude sad su dobili vrane iz Požege. Povrijeđene vrane još ako imaju slomljeno krilu humanije bi bilo uspavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije