Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoren za pronalazak rješenja

Anušić: Svjesni smo promjene broja stanovnika, ali zastupnici bi trebali predstavljati sve hrvatske krajeve

Župan Osječko baranjske županije Ivan Anušić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
28.10.2022.
u 13:53

- Zlonamjerne konstrukcije o napadu ili neslaganju s predsjednikom Vlade su besmislene i na štetu svih građana istoka Hrvatske - tvrdi Anušić

Kao župan Osječko-baranjske županije i politički i ljudski se ne mogu složiti s time da 4. i 5. Izborna jedinica gube saborske zastupnike - rekao je župan Ivan Anušić. Ističe kako bi saborski zastupnici trebali predstavljati, ne samo građane, već i sve hrvatske krajeve.

- Svjesni smo promjene broja stanovnika po pojedinim izbornim jedinicama, odnosno županijama, ali nakon ukidanja Županijskog doma Sabora, saborski zastupnici bi trebali predstavljati, ne samo građane, već i sve hrvatske krajeve, čime se osigurava ravnomjeran razvoj zemlje. Zbog toga sam otvoren za pronalazak modela i metodologije kako bi poštujući izvješće Ustavnog suda pokušali pronaći rješenje ovog problema štiteći istovremeno i interese istoka Hrvatske. Smatram to, između ostaloga i svojom dužnošću - kazao je. 

Posljednjih godina, nastavlja, uspješno su promijenjeni trendovi u Osječko-baranjskoj županiji pa se danas bilježi rekordno niska nezaposlenost i rekordno visoka zaposlenost.

- Proaktivnošću cijelog tima Županije i u suradnji s Vladom RH realiziramo uistinu kvalitetne projekte i u skladu s tim vjerujem da ćemo zajednički pristupiti i ovom izazovu. Možda je interpretacija ove teme u medijima jutros malo nespretno izvedena jer i predsjednik Vlade i ja o interesima Slavonije, Baranje i Srijema imamo vrlo slično mišljenje. Zlonamjerne konstrukcije o napadu ili neslaganju s predsjednikom Vlade su besmislene i na štetu svih građana istoka Hrvatske - zaključuje Anušić. 

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović istaknuo je za Večernji list kako mu je nezamislivo da bi se još jedni izbori mogli provesti bez promjene izbornih jedinica jer bi to utjecalo na njihovu ustavnost. 

Podsjetimo, Ustavni sud je još 2010. godine upozorio Sabor da izborne jedinice krše zakonski zahtjev po kojemu u broju birača ne bi smjele odstupati više od pet posto od prosjeka.

 

Komentara 37

IV
ivan968
14:30 28.10.2022.

za to imaju lokalni izbori.Zar nije sramota da neke stranke s 1% glasova udu u Sabor s tri i vise zastupnika(IDS)

Avatar Bruno
Bruno
15:10 28.10.2022.

Jedna izborna jedinica je najbolje rjesenje.

DU
Deleted user
15:51 28.10.2022.

jedini ustavan i pravedan izborni zakon bi bio prema administrativnoj podjeli po zupanijama ...ali prema broju stanovnika koji zive u njoj...npr.licko senjska zupanija 2 zastupnika (80 000 stanovnika ) ...međimurska 3 zastupnika ( 120 000) stanovnika itd plus grad zgzg kao jedna izborna jedinica.. Sve gore navedeno prilagoditi broju zastupnika u Saboru i uknuti ovu izbornu lakrdiju sa srbijancima na nacionalnom ????i lokalnom nivou...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije