Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nastavljamo dalje'

Anušić: Hrvatska do sada poslala Ukrajini vojne pomoći u vrijednosti 181 milijun eura

Ministar obrane Ivan Anušić na neformalnom sastanku ministara obrane EU
Foto: belgium24.eu/MORH
1/3
31.01.2024.
u 19:38

Anušić, koji je u studenom prošle godine preuzeo dužnost ministra obrane, najavio da će se povećati plaće hrvatskim vojnicima

Hrvatska je do sada uputila u Ukrajinu vojnu pomoć u vrijednosti 181 milijun eura i nastavit će slati pomoć u skladu sa svojim mogućnostima, rekao je u srijedu u Bruxellesu ministar obrane Ivan Anušić.

“Hrvatska je do sada uputila vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti 181 milijun eura i nastavljamo dalje slati pomoć koliko je to u našim mogućnostima”, rekao je Anušić koji je sudjelovao na neformalnom sastanku ministara obrane država članica EU-a. Istaknuo je da Hrvatska ispunjava i da će ispuniti ono što je obećala i najavila da će poslati u Ukrajinu. Izrazio je nadu da će sve zemlje članice EU-a ispuniti ono što je dogovoreno kada je riječ o pomoći Ukrajini.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji je predsjedao sastankom, izjavio je da će Europska unija do ožujka isporučiti oko polovice obećanih topničkih granata Ukrajini.

VIDEO Stanovnici Kijeva se sakrivaju u metrou od ruskih napada

Države članice su u ožujku prošle godine obećale da će u sljedećih godinu dana isporučiti Ukrajini milijun komada topničkog streljiva. Do sada je isporučeno samo 330 tisuća, a do kraja ožujka moglo bi biti dodatno isporučeno njih 200 tisuća. Borrell je također rekao da je Europska unija do sada obučila 40 tisuća ukrajinskih vojnika i da do kraja ove godine namjerava obučiti još njih 20 tisuća.

Do sada je isporučeno streljivo uglavnom iz postojećih zaliha u državama članicama, a te zalihe treba sada obnoviti povećanom proizvodnjom. EU stoga traži načine da se poveća proizvodnja oružja i streljiva s obzirom na nove sigurnosne izazove.

“Vojna industrija u cjelini mora početi funkcionirati sukladno izazovima koji su pred nama. Zemlje EU-a, među njima i Hrvatska, moraju razvijati svoje proizvodne potencijale”, rekao je Anušić. Istaknuo je da Hrvatska mora početi proizvoditi streljivo i oružje ne samo za svoje potrebe nego i za izvoz i da će se hrvatske tvrtke uvezane u određeni klaster povezati s tvrtkama diljem Europe.

VEZANI ČLANCI:

Ukida se zabrana tetoviranja

Anušić, koji je u studenom prošle godine preuzeo dužnost ministra obrane, najavio da će se povećati plaće hrvatskim vojnicima. “Prvog dana kada sam preuzeo dužnost rekao sam da moramo jačati naše oružane snage, što i radimo kroz nabavu oružja, borbenih zrakoplova itd., ali sve oružane snage počivaju na čovjeku, vojniku koji mora biti zadovoljan i dobro plaćen za svoj posao”, rekao je.

Osim povećanja plaća, koje neće biti samo simbolično, poboljšat će se i neka pravila koja trebaju olakšati vojnički život. Između ostaloga, vojnici će biti razmješteni bliže svojim kućama, te neće morati spavati u vojarni ako im je kuća u blizini. Razmatra se i uvođenje beskamatnih stambenih kredita, olakšice kroz PDV i slično, rekao je Anušić.

Potvrdio je i da će se ukinuti zabrana tetoviranja vojnika. “To je nelogičnost koja je izbacila iz užeg izbora nemali broj ljudi koji su imali tetovažu i koji zbog toga nisu mogli pristupiti u vojsku. Danas se moramo prilagoditi modernim trendovima”, rekao je Anušić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije