Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvodi se sljedeće godine

Anušić: 'Dokument za obavezni vojni rok je spreman, uskoro ga predstavljamo Vladi'

Zagreb: Svečani ispraćaj 41. hrvatskog kontingenta u operaciju potpore miru KFOR na Kosovo
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
30.05.2024.
u 21:40

Ministar je kazao i da će mornarica do kraja godine dobiti drugi ophodni obalni brod, jedan od pet naručenih 2014. od kojih je Brodosplit isporučio jedan

Mjesec dana nakon dolaska prve skupine vojnih zrakoplova Rafale iz Francuske obilježena je 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Ostatak flote stiže za šest mjeseci, a u tijeku je zahtjevni proces njihovog dovođenja u punu operativnu sposobnost. Najveći zadatak je pred pilotima koji moraju proći obuku za upravljanje novim modelom zrakoplova.

O tome, ali i o vojnom roku, suradnji sa susjednim zemljama i daljnjoj modernizaciji Hrvatske vojske govorio je ministar obrane Ivan Anušić za HRT. Dio pilota već je prošao obuku te su danas imali priliku napraviti prolete, a druga grupacija će se uskoro vratiti u zemlju. Kada se to dogodi, svi Rafalei bit će operativni, a migovi će se prizemljiti, otkrio je potpredsjednik Vlade.

Do tog trenutka, Hrvatska će koristiti mogućnost koju joj nudi članstvo u NATO savezu, takozvani "air policing". - Dio Hrvatske koji je istočni, sjeveroistočni dio Hrvatske i dolje jugozapadni dio Hrvatske će pokrivati saveznici iz Italije, saveznici iz Mađarske - objasnio je Anušić.

Ministar je kazao i da će mornarica do kraja godine dobiti drugi ophodni obalni brod, jedan od pet naručenih 2014. od kojih je Brodosplit isporučio jedan. - Samo jedan je isporučen, taj prototip i nastavali smo dalje pregovore, danas sam upravo dobio sliku i komunicirao sam s ljudima iz Brodosplita da je brod koji smo ugovorili izvezen iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja - rekao je.

POVEZANI ČLANCI:

Priprema obaveznog vojnog roka, koji će od 1. siječnja postati obavezan, zadatak je glavnog stožera Oružanih snaga. - Izvijestio me načelnik glavnog stožera da su oni pripremili apsolutno cijeli dokument i program kako bi to trebalo ići. Mi ćemo ga vrlo brzo predstaviti Vladi RH, s njime ćemo izaći u javnost i započeti s tom realizacijom - najavio je Anušić. 

-  U 2008. godini smo prekinuli obavezni vojni rok i od tada do danas sva infrastruktura i kadrovi koji su radili s ročnicima su nestali. Infrastruktura je propala, kadrovi tj. instruktori više nisu imali potrebe biti u tom broju kojim jesu, a mi potencijalno imamo svake godine 18.000 mladića koji bi se voljeli priključiti - istaknuo je, dodajući kako projekt neće biti jeftin.

VIDEO Izložba naoružanja Hrvatske vojske privukla je veliki broj Puljana, ali i turista

Komentara 5

Avatar Becarina
Becarina
14:06 31.05.2024.

Samo naprid ministre!

NB
Nboy
07:18 31.05.2024.

18000 mladića koji su voljni dobrovoljno ići u vojsku,daj me nemoj hebat.Anušić bi trebalo značiti mali anus tj da nekome viri iz njega!

VO
volimnju
22:08 30.05.2024.

hoće i djeca političara, tajkuna i sličnih ići u vojsku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije