Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čestitao dan državnosti

Anušić: 'Gradimo snažnu vojsku kako Hrvati svoju slobodu više ne bi morali braniti oružjem'

Zagreb: Svečani ispraćaj 41. hrvatskog kontingenta u operaciju potpore miru KFOR na Kosovo
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
30.05.2024.
u 15:59

Ministar Anušić pozvao je građane da današnji dan iskoriste za druženje s pripadnicima Hrvatske vojske u Zagrebu, Puli, Osijeku i Splitu

Ministar obrane Ivan Anušić čestitao je u četvrtak Dan državnosti istaknuvši kako su hrvatski branitelji svojom hrabrošću obranili tek stvorenu državu, a da danas gradimo snažnu vojsku kako Hrvati svoju slobodu više nikad ne bi morali braniti oružjem. Ministar se u povodu "rođendana demokratske Hrvatske, kada hrvatska trobojnica na poseban način označava proces osamostaljenja od bivše države", prisjetio hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je "svojom vizionarskom politikom vodio Hrvate do slobode i samostalnosti".

"Hrvatski se narod u bolu i krvi izborio za svoju samostalnost i demokraciju. Hrvatski branitelji svojom su hrabrošću i odlučnošću zaustavili agresiju i obranili tek stvorenu državu od neusporedivo moćnijeg agresora", podsjetio je Anušić. Pobjednička Hrvatska vojska, stvarana u uvjetima obrambenog rata, ima posebno mjesto u proslavi Dana državnosti. 

Zagreb: Svečani ispraćaj 41. hrvatskog kontingenta u operaciju potpore miru KFOR na Kosovo
1/23

Danas, dodao je, u uvjetima mira, prilika je da Hrvatska vojska kroz pokazne vježbe demonstrira sposobnosti svih svojih grana, ali i svojih vojnika, dočasnika i časnika, nasljednika heroja Domovinskog rata. "Poučeni iskustvom stvaranja naše države, naša je obveza i zadaća stvarati još moderniju i još opremljeniju Hrvatsku vojsku. Svojom spremnošću i snagom moramo slati poruku da smo u svakom trenutku spremni spriječiti bilo kakvu primisao ugroze teritorijalnog suvereniteta i sigurnosti hrvatskog naroda", rekao je ministar.

Dodao je kako mir i sigurnost nemaju cijenu te da gradimo snažnu vojsku baš zato da Hrvati više nikad svoju slobodu ne moraju braniti oružjem. Ministar Anušić pozvao je građane da današnji dan iskoriste za druženje s pripadnicima Hrvatske vojske u Zagrebu, Puli, Osijeku i Splitu. Hrvatska vojska građanima će u tim gradovima predstaviti naoružanje, borbenu i neborbenu tehniku i opremu svojih postrojbi, a dijelit će se i vojnički grah.

Već tradicionalno, u Zagrebu je predviđeno i održavanje pokaznih vježbi Hrvatske vojske i letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 17 sati. Građani će tako na Jarunu moći uživati u atraktivnim pokaznim vježbama pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, Počasno-zaštitne bojne, kao i Pukovnije vojne policije. 

VIDEO Izložba naoružanja Hrvatske vojske u Puli

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
21:22 30.05.2024.

Slažem se sa navedenim, samo bih dodao da nam i tvornica streljiva, što za pješačko, a što za minobacačko i topničko naoružanje, treba također. Još da se može izorganizirati proizvodnja ručnih protuoklopnih bacača (makar po licenci) i prijenosnih pzo (kao igla, strela, stinger i sl), to bi bio bonus. Naime, ozbiljne sustave teško možemo sami sada riješiti, ali ove jednostavnije sustave (osim prijenosnih pzo) bi svakako morali imati "u kući". Koliko je realno - ne znam.

PR
prajdali100
20:58 30.05.2024.

Godinama je HV sustavno zapostavljana i sad ,kad je vrag odnio šalu,jasno je da ulaganje u nacionalnu sigurnost nema alternativu.Koliko god koštalo trebaju nam moćna sredstva odvraćanja,dalekometne rakete,samohodne haubice,moćni PZO sustavi,dronovi,brodovi...Svijet je postao vrlo opasno mjesto.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
22:08 03.06.2024.

hv je nepovratno uništena... tehnika se može kupiti ali ne možete kupiti onoga tko će sa njom upravljati... to hrvatsko srce ste izgubili u moru korupcije i sad je samo pitanje pred mladim ljudima koga i što ja trebam braniti... odgovora se boje svi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije