Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Antun Vujić

Glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslava Krleže. Diplomirao je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i postao profesor filozofije i sociologije. Magistrao je 1976. na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku, a 1985. stječe doktorat iz filozofije znanosti.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 560 prikaza
Antun Vujić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslava Krleže, bivši ministar kulture i saborski zastupnik dr. sc. Antun Vujić rođen je 14. srpnja 1945. u Dubrovniku. Godine 1967. diplomirao je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i postao profesor filozofije i sociologije.

Magistrao je 1976. na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku, a 1985. stječe doktorat iz filozofije znanosti.

Oženjen je suprugom Mirjanom, otac je tri kćeri - Ive, Lucije i Ane.

Za studija bio je urednik kulture u Studentskom listu i u njemu se počeo priklanjati tzv. alternativnoj kulturi, čiji je gorljivi zastupnik bio. Pokrenuo je 1967. i vodio 1968. i 1969. prvi underground list u nas – zagrebački Omladinski tjednik, a od 1969. bio direktor Centra za kulturnu djelatnost omladine u Zagrebu, ustanove koja je objedinjavala omladinske klubove, alternativne kazališne i druge kulturne grupe, izdavaštvo...

Godine 1971. sudionik je hrvatskog proljeća, politički nepodoban 1972., kada je žigosan kao nacionalist, liberal i anarhosindikalist, pa gubi posao. Dvije godine kasnije Miroslav Krleža zapošljava ga u Jugoslavenskom leksikografskom zavodu kao referenta, zatim postaje suradnik te urednik za društvene znanosti. Tu će ostati do 1995. i napisati više stotina enciklopedijskih jedinica i preglednih članaka iz područja društvenih i humanističkih znanosti. Bio je i glavni urednik Hrvatskoga leksikona 1996–97.

Među pokretačima je Hrvatskoga odbora za ljudska prava 1989. te utemeljitelj i predsjednik Socijaldemokratske stranke Hrvatske (SDSH), prve moderne stranke socijaldemokratskog imena u Hrvatskoj. Stranka je osnovana 16. Prosinca 1989. Njen predsjendik je bio Vujić, a od istaknutih članova zvonko lerotiić, Miroslav Tuđman, Bosiljjko Mišetić, Željka Antunović  i drugi.

Antun Vujić
1 / 7

 

Na prvim izborima stranka se priklanja Koaliciji narodnog sporazuma, koja je doživjela poraz na izborima.

Po ujedinjenju SDH i SDP u travnju 1994. Vujić je postao  predsjednik Savjeta SDP-a.

Zastupnik je u Saboru od 1995 do 2000. te član Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, potpredsjednik Odbora za naobrazbu, znanost, kulturu i šport i potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

U tom razdoblju je, točnije 1999-2001., bio direktor PRO LEKSIS d.o.o-a Zagreb.

Funkciju predsjednika Zavoda za obnovu Dubrovnika obnašao je 2000, te bio član Povjerenstva za besplatnu dodjelu oduzete ili ustupljene strane robe 2001.

Za Račanove vlade 2000–2003. bio je u fotelj ministra kulture. Godine 2003. je predsjednik Intrenational Network for Cultural Policy, međunarodne organizacije ministara kulture. Pokretač i domaćin je velike, u Opatiji održane svjetske konferencije ministara kulture -The new role and new responsibilities of ministers of culture.

U prosincu 2003. osvaja još jedan SDP-ov mandat u Saboru, do isteka 2008., a onda ponovno do 2011.

Od 2005. do 2009. bio je glavni urednik i suautor Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga te Proleksis enciklopedije online (CARNet 2009; od 2011. LZMK) . Opća nacionalna enciklopediaj stajala je oko 30 milijuna kuna, a na njoj se zaradilo i više, tako da se njome pokrilo objavu neisplative Proleksis enciklopediju online.

Državnu nagradu za znanost dobio je1998. godine za značajno znanstveno leksikografsko djelo Hrvatski leksikon.

Nakon isteka mandata u listopadu 2012. razriješen je glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže Vlaho Bogišić pa imenovan Antun Vujić. Izjavivši da je Wikipedia jedan od najvećih izuma 20. stoljeća, jer može stvarati javno znanje na najširi mogući način, rekao je kako ga je to motiviralo da završni dio karijere ponovno veže za Zavod, koji, usput rečeno, iz državnog proračuna dobiva oko 25 milijuna kuna godišnje.

Proleksis enciklopedija, koju je, kako kaže, uredio i ustupio Zavodu kao prvu našu online enciklopediju, uključivat će i program koji omogućuje visoku vidljivost zavodske građe. Rekao je bi "tom stvaranju jake vidljivosti, tzv. relevantnosti vlastitih enciklopedijskih informacija, sada biti posvećena djelatnost Zavoda, uz uvjet pune javne dostupnosti znanja" i da "...ne dolazi u obzir da bi se mrežno enciklopedijsko znanje naplaćivalo".

 

IVICA RAČAN Političar,bivši predsjednik SKH-SDP i hrvatske Vlade Ivica Račan 'unu..zgb....10.03.2007 pressica i glavni odbor sdp-a:zeljka antunovic  snimio:boris scitar' Političar Željka Antunović anton kovačev Političar, ekonomist, bivši predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev
Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.