Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hodočašće

Antun Padovanski – svetac zaštitnik koji spaja i ujedinjuje Hrvate

Hodočašće
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/11
12.06.2017.
u 21:06

Podvinjska župa sv. Antuna na poseban je način povezana s istoimenom župom u Gornjim Močilama-Sijekovcu u susjednoj Bosanskoj Posavini.

 Velika proštenja, hodočašća i veselja svake godine 13. lipnja na spomendan svetog Antuna Padovanskog u svim hrvatskim gradovima okupe mnoštvo vjernika. Deseci tisuća ljudi mole i pjevaju pjesme njemu u čast te u procesijama časte njegove relikvije. Svetac, čudotvorac i evanđeoski naučitelj omiljen je u cijelom svijetu, a mnoga mjesta širom Hrvatske i BiH s posebnim mu se poštovanjem obraćaju kao svojem nebeskom zaštitniku. Proslava Antunova u brodskom prigradskom naselju Podvinju kroz godine je izrasla u najveći kirvaj u ovom dijelu Slavonije.

Podvinjska župa sv. Antuna na poseban je način povezana s istoimenom župom u Gornjim Močilama-Sijekovcu u susjednoj Bosanskoj Posavini. Danas su ova dva mjesta devetu godinu zaredom spojena tradicionalnim hodočašćem. Unatoč jakom suncu i vrućini, sudjelovalo je tridesetak vjernika koji su po zavjetu svecu cijelog svijeta uoči njegove svetkovine pješačili petnaestak kilometara.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)
Podvinjski župnik Josaphat N. Mosha i velečasni Ivan Tolj     

– Na početku ovog svetog hodočašća sjetite se s kakvom nakanom na njega krećete i odnesite ljudima koji tamo stalno žive riječi nade i utjehe – poručio je hodočasnicima podvinjski župnik Josaphat N. Mosha. Obilježavanje blagdana sv. Ante u Gornjim Močilama svake godine traje nekoliko dana, uz bogat religijski, kulturno-zabavni i sportski program. Obnovljena župna crkva tijekom godina je postala središnjom točkom povratka Hrvata u Posavinu.

Nakon dolaska u ovu povratničku župu, hodočasnici su položili vijence, zapalili svijeće i pomolili se za poginule i nestale u ratovima. Zajedno s vjernicima, hodočastio je i njihov župnik vlč. Ivan Tolj.

– Mi na ovaj način svake godine povezujemo dvije obale Save. Većinom se radi o ljudima koji žive u Slavoniji, a rođeni su u Bosni. Samim tim vezani su i za jedan i drugi kraj. Na žalost, povratak ne teče onako kako bismo htjeli, ali zato smo pokrenuli nekoliko projekata koji bi ga trebali ubrzati i učiniti ga održivim – rekao je vlč. Tolj. 

 

Komentara 7

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
06:10 13.06.2017.

Sveti Antun nije Hrvatski svetac. Molim da ga se ne reklamira, imamo mi svoje svece koji su kvalitetniji i bolji

NI
Nini istrijan
10:38 13.06.2017.

Sveti Ante tj. Ferdinand(pravo ime) je rodjen portugalac i nema nikakve veze sa hrvatima i Hrvatskom,niti je ikad bio u Hrvatskoj. Da mi je samo znati: na koji nacin on to ujedinjuje hrvate?? U vrijeme njegova rodjenja je Hrvatska postala dio Ugarske sa Kolomanom kao kraljem Hrvatske i Hrvatska je izgubila svoju drzavu. Naravno ljudska psiha moze da si umislja sto zeli i da vjeruje u bilo sto sto misli da im pomaze.

Avatar Parousia
Parousia
22:35 12.06.2017.

Sveti Antune moli za nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije