Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija iz UN-a

Antonio Gutteres: Uvedite vruću liniju kao u vrijeme hladnog rata

Foto: ITAR-TASS/REUTERS/PIXSELL
01.04.2018.
u 08:34

Od 2008. “vruća linija” između Moskve i Washingtona održava se posebno zaštićenim računalnim linkom

Ako je itko dosad i sumnjao da su odnosi između Rusije i Zapada na najnižim granama još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, sada je dobio i službenu potvrdu.

Komunikacijski kanali

Glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres pozvao je obje strane da ponovo uspostave komunikacijske kanale za hitne slučajeve, kakvi su, poput “crvenog telefona”, održavani između Washingtona i Moskve tijekom hladnog rata.

– Tijekom hladnog rata postojali su mehanizmi komunikacije i kontrole kako bi se izbjegla eskalacija incidenata i osiguralo da stvari ne izmaknu kontroli. Ti su mehanizmi raspušteni jer se mislilo da je hladni rat gotov i da nema razloga za takve sigurnosne mjere. Nažalost, vjerujem da je ponovo nastupilo vrijeme za njih, vjerujem da su mehanizmi komunikacije ponovo neophodni – ustvrdio je Gutteres u službenom dokumentu UN-a.

Njegov poziv za uspostavu “crvenog telefona” dolazi u jeku najtežeg političkog sukoba između Moskve i Zapada još od raspada SSSR-a. Upravo u vrijeme kada Moskva protjeruje više od stotinu zapadnih diplomata akreditiranih u Rusiji, kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz zapadnih zemalja, između ostalog i iz Hrvatske. Očekivani je to odgovor Moskve na protjerivanje njezinih diplomata, a protjerivanja se provode na istoj razini. Ujedno, imena diplomata proglašenih nepoželjnima nikada se u takvim slučajevima javno ne objavljuju, jer oni nisu ništa skrivili nego je riječ o političkom odnosu. U ovom slučaju samo iz američkih diplomatskih misija u Rusiji izgon je dobilo 60 dužnosnika, jer je navlas toliko ruskih diplomata protjerano iz SAD-a. Gutteresov poziv u ovom je slučaj simboličan, jer “crveni telefon” između Washingtona i Moskve nikada zapravo i nije ugašen. Istini za volju, nikada to nije ni bio telefon.

Prvi uređaj koji je korišten za izravnu vezu, neposredno nakon uspostave “vruće linije” 1963. godine, bio je teleks, koji je 1986. zamijenjen telefaksom. Od 2008. “vruća linija” između Moskve i Washingtona održava se posebno zaštićenim računalnim linkom preko kojega se poruke izmjenjuju elektroničkom poštom.

Spriječiti eskalaciju

Crveni telefon” bez brojčanika svojevrsni je simbol, no nikada nije imao stvarnu uporabnu vrijednost. Iako veza između SAD-a i Rusije postoji, Gutteres je istaknuo potrebu da bi se takva izravna linija trebala otvoriti između Moskve i još nekoliko zapadnih metropola.

– Tijekom hladnog rata bile su dvije supersile s potpunom kontrolom situacije u pojedinim dijelovima svijeta. Sada je stvar znatno drukčija, na sceni je puno igrača koji su relativno neovisni i imaju velike uloge u sukobima diljem svijeta. Svi bi se trebali komunikacijski povezati kako bi se izbjegle eskalacije u budućnosti – ustvrdio je Gutteres.

Komentara 4

Avatar reference
reference
15:13 01.04.2018.

a sto je, prpa, a. koliko je ta Rusija mocna kad se doslovno usralo 29 drzava iz navodno naj veceg vojnog saveza na svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije