Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj đureković

Anto Nobilo: Mustaču su ponudili nagodbu, ali on je to odbio

Anto Nobilo
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
29.04.2014.
u 08:05

Pronađeni su novi, kapitalni dokazi protiv obojice i samo ih nagodba može spasiti od doživotne robije, kaže publicist Bože Vukušić

Ni tri mjeseca, toliko je trebalo da Hrvatska nakon bivšeg šefa hrvatske Udbe Josipa Perkovića u zatvor u Münchenu za njim pošalje i Zdravka Mustača, njegova bivšeg šefa iz savezne Službe državne sigurnosti iz doba komunizma. Time je 17. travnja ove godine Hrvatska ispunila sva očekivanja Njemačke i njezina pravosuđa koji imaju potpunu slobodu sada pravosudno dovršiti priču o ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića iz već davne 1983. ”Kompletiranje” dvojice hrvatskih osumnjičenika stvara nove dvojbe i pitanja – hoće li i kako ulazak Mustača u proces poremetiti planiranu obranu Perkovića? Hoće li njihove obrane surađivati, kako to već sada tvrde njihovi odvjetnici, ili će se ispuniti očekivanja onih – poput Bože Vukušića i Vice Vukojevića, koji su odavno uključeni kao svjedoci u procesuiranje obavještajnog dvojca – a koji očekuju da će jedan od njih ipak “propjevati” i tako se sukobiti s onim drugim u eventualnom prebacivanju krivice, kako to očekuje i priželjkuje tužiteljska strana.

Perković je u određenoj prednosti pred Mustačem jer njegov odvjetnički tim već je ekipiran (dva njemačka odvjetnika Wagner i Bayer i hrvatski odvjetnik Nobilo). U Mustačevu timu također će biti dva njemačka odvjetnika i Lidija Horvat, odvjetnica iz Hrvatske, koja u Njemačkoj sređuje dokumentaciju kako bi i službeno mogla sudjelovati u obrani svog klijenta pred njemačkim sudom.

Po sistemu “spojenih posuda”

Perkovićeva obrana kaže da će se utjecaj Mustačeva dolaska u München osjetiti najviše u tome što će protivnička strana, njemačko tužiteljstvo sada biti u “plusu”, ali vremenskom, od oko tri mjeseca, koliko su dodatnog vremena za podizanje optužnice dobili zbog ovakva razvoja zbivanja. U Njemačkoj, naime, vrijedi pravilo da se u roku od 6 mjeseci mora podignuti optužnica ili odustati od nje. Perković je u Münchenu od 24. siječnja 2014., a kako će sada doći do spajanja optužnica, od Mustačeva dolaska teče de facto novi rok od 6 mjeseci za podizanje optužnica. Pritom, kako kaže Anto Nobilo, Perkovićev odvjetnik, obrane će se koordinirati, a Perković i Mustač neće biti međusobno sukobljeni.

Oni su objektivno u istoj situaciji i izloženi gotovo istovjetnoj optužnici, dakle logično je da se onda i brane na jednakom zajedničkom konceptu, po sistemu spojenih posuda. Dakle, već u konceptu obrana stoji da se Perković i Mustač neće sukobiti svojim iskazima na sudu. To onda za njemačko tužiteljstvo predstavlja problem jer njihova je koncepcija, prilično očito, da se ipak uspiju (s nekim) nagoditi. Nobilo je već demantirao da su njemački tužitelji posjetili Perkovića u zatvoru s ponudom nagodbe. No nitko nije demantirao da se nagodba Perkoviću nudi. Nobilo samo dodaje kako zna da je Mustaču ponuđena nagodba, no da je on to odbio! Doznaje se, iz krugova obrane, kako je njemačko tužiteljstvo na određenim mukama jer za događaj iz 1983. (ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića) nema novih dokaza te i dalje temelji optužnicu uglavnom na iskazu krunskog svjedoka Vinka Sindičića.

Materijalnih dokaza Perkovićeve krivnje, tvrde u krugovima bliskim obrani, nema, a njemački su tužitelji u problemu jer se Sindičić pokazao potpuno nevjerodostojnim svjedokom, a ovdje je, osim toga, i riječ o osobi koja je odslužila osam godina zatvora u Škotskoj zbog pokušaja ubojstva Nikole Štedula. Sindičić sada kao krunski svjedok traži zaštitu i brigu (novčanu) Njemačke jer od Hrvatske se tomu ne može nadati, tvrde u krugu obrane. Isti krugovi tvrde i da će se u procesu dokazati kako ni Mustač ni Perković nisu imali pojma o samoj akciji likvidacije Đurekovića jer je cijelu akciju organizirala i vodila beogradska savezna Udba. U svojoj organizaciji i radi svojih interesa.

Bože Vukušić, bivši politički emigrant, koji je s V. Vukojevićem i najžešći zagovornik lustracije bivših agenata iz političkog života i utjecaja na hrvatsko društvo, iznosi suprotne teze i ima drukčija očekivanja od obrana Perkovića i Mustača. – Pronađeni su novi, kapitalni dokazi protiv njih i samo ih nagodba može spasiti od doživotne robije – potvrđuje za Večernji list Vukušić svoje nove spoznaje o procesu koje je otkrio u intervjuu Hrvatskom tjedniku. Vukušić tvrdi da su “u Sloveniji (publicist Roman Leljak) otkriveni pravilnici o postupanju Udbe u akcijama likvidacije hrvatskih emigranata iz kojih je jasno da su izravno odgovorni Perković i Mustač kao članovi svojevrsne zločinačke organizacije i Nijemci su ih već preveli na njemački jezik”.

Zašto bi ti pravilnici bili toliko važni, objašnjava Vukušić: oni otkrivaju regulativu o postupanju u slučaju “specijalnih akcija” koje je odobravao Savezni savjet za zaštitu ustavnoga poretka, a naređivao savezni ministar unutarnjih poslova. Većina članova tog savjeta bili su po dužnosti predstavnici predsjedništva SFRJ i CK SKJ, savezni ministri unutarnjih i vanjskih poslova i obrane. Svi su oni bili članovi CK SKJ. Vukušić kaže da je za plan i koordinaciju bila je zadužena savezna središnjica Udbe u Beogradu, no za samu realizaciju “specijalnih akcija” bile su mjerodavne republičke Udbe. Dakle, tumači konkretno Vukušić: Perković osobno. Vukušić ponavlja priču o tome kako je Perković pokazivao latentnu spremnost za suradnju s njemačkim tužiteljstvom, no sve je spriječio odvjetnik Nobilo. Završava porukom da je uloga svjedoka Vinka Sindičića u ovom procesu “napuhana” te da je on “sporedan lik i igrač”.

(Ne)važnost svjedoka Sindičića

– Kako sada sporedan lik, pa Sindičić je bio krunski svjedok, cijeli proces protiv Perkovića i Mustača njemačko tužiteljstvo temelji upravo na njegovim iskazima. No Sindičić je iskaze mijenjao, a sam se pokazao izuzetno nevjerodostojnim pa tužitelji imaju problem kako s takvim svjedokom stupiti pred sud – reagira Nobilo. – Božu Vukušića mi shvaćamo kao svojevrsnog glasnogovornika njemačkog tužiteljstva i nije slučajno da je dao ovakav intervju na koji mi gledamo kao na još jednu ponudu nagodbe tužiteljstva – objašnjava Nobilo. – Ovo s navodnom nevažnosti Sindičića jest, dakle, blef tužiteljstva – dodaje. Što se famoznog Pravilnika o postupanju Udbe tiče, Nobilo kaže da ga još nije vidio, no ako i postoji, ne može biti ključan za postupak.

– Pa i mi u obrani dokazujemo da su savezni Savjet za zaštitu ustavnog poretka i savezna Udba bili mjerodavni, odlučivali i organizirali. I na sudu ćemo dokazivati da je potom jedan republički SUP (ne hrvatski) operativno izvršio likvidaciju Đurekovića, uz pomoć kriminalaca koje je angažirao – navodi Nobilo. Otkriva da je koncept obrane dokazivati kako hrvatske službe nisu sudjelovale u ovom slučaju. Vukušić očekuje da bi se stvar između Perkovića i Mustača ipak mogla zakomplicirati. – Promijeni li jedan od njih iskaz pritisnut novim dokazima ili pojavom novog svjedoka, za što postoji vjerojatnost, tu počinju za njih dvojicu novi problemi i onda je realno očekivati da će se naposljetku oni ipak okrenuti jedan protiv drugoga – očekuje Vukušić.

Nobilu je ova teorija strana, a čudi se što njemačko tužiteljstvo ovako, preko medija i Vukušića, šalje poruke o nagodbi, što je njemu znak da ne stoje najbolje u pripremanju dokumentacije s kojom moraju doći pred njemačkog suca i zadovoljiti kriterije za podizanje optužnica. Vukušić naprotiv očekuje da će u sudnici u Münchenu ipak biti vatreno – istraga bi mogla krenuti prema “zlatnoj djeci” – Vanji Špiljku i Miši Brozu, kao inspiratorima ubojstva Stjepana Đurekovića, tvrdi, a najavljuje da se, koliko je njemu poznato, istraga vodi i protiv nekih pojedinaca u Hrvatskoj koji su opstruirali istragu i sudske postupke u Njemačkoj. Je li ovdje riječ samo o pokušajima zastrašivanja Perkovića i Mustača, ljudi u godinama koji se suočavaju s boravkom u strogim zatvorskim uvjetima, ili Vukušić naprotiv ne maše praznom puškom?

U krugovima obrane te uzastopne pokušaje nuđenja nagodbe tužiteljstva ipak radije tumače kao izraz slabosti, a ne moći. Kada je riječ o rasporedu suđenja u Münchenu, Nobilo podsjeća da je upravo tužiteljstvo najavljivalo da će do kraja svibnja, odnosno početkom lipnja podignuti optužnicu, tako da glavna rasprava može u lipnju i početi. – Ne vidim zašto bi se Nijemci sada žurili, oni nastoje organizirati normalno suđenje, pokazati da nisu izloženi nikakvim pritiscima ni obrana ni tužiteljstva i javnosti. Moj je dojam da neće stoga ni otezati, ali ni požurivati suđenje, pogotovu ako budu imali nove svjedoke i dokaze – drugačijeg je mišljenja Vukušić. On drži da je ipak realnije početak suđenja Perkoviću i Mustaču smjestiti u rujan nego u lipanj ove godine.

Komentara 10

Avatar tigar 99
tigar 99
08:44 29.04.2014.

još malo pa bu i nobilo išel u Njemačku na kviz znanja-koliko zna!

ŽU
žuna
09:22 29.04.2014.

Ako ti Nobilo kaže da je vani dan, pogledaj tri puta kroz prozor da bi stvarno bio siguran!!!!!!!!! Toliko o njegovoj riječi

BL
Blizard
09:11 29.04.2014.

Nagodice se "jedan" a onda kičma ove vlasti , vjerojatno u konvoju put za Njemačku o trošku poreznika .., nije nam žao !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije