Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT U AUSTRIJI

Antisemitski napad u Beču: Napala rabina i otrgnula mu kipu s glave

Gunfire exchanges in Vienna
LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
VL
Autor
Snježana Herak
27.11.2020.
u 12:01

Nakon toga je napadačica pobjegla u nepoznatom smjeru i za njom policija još uvijek traga

Bečani se još nisu oporavili ni od nedavnog terorističkog napada u središtu Beča u kojem su četiri osobe ubijene, a više od 20 ranjeno, a već su suočeni s novim napadom, ovim putem antisemitskim, koji je u četvrtak glavna tema gotovo svih austrijskih medija i šire. Napad se je dogodio u četvrtak poslijepodne na tramvajskoj stanici Rennweg u 3. bečkom stambenom okrugu Landstraße. Za sada nepoznata ženska osoba iznenada je izvadila nož i prijetila rabinu uz bujicu pogrdnih antisemiskih riječi, udarala ga nogom i bacila mu šešir s glave te mu potom otrgnula kipu.

Nakon toga napadačica je pobjegla u nepoznatom smjeru i za njom policija još uvijek traga. Prema opisu žrtve napada, koja je na sreću ostala neozlijeđena, napadačica je u dobi od oko 50 godina i visoka oko 1,70 metara. Nosila je sivi ogrtač. Istragu je preuzeo austrijski Savezni državni ured za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma. Prema izjavama iz Ureda za prijavu antisemitizma Židovske kulturne zajednice u Beču, žena je navodno vikala „Pokoljite Židove!

Austrijski kancelar Sebastian Kurz odmah se je nakon antisemitskog napada oglasio poručivši: „Najoštrije osuđujem današnji antisemitski napad na rabina u Beču. Moramo se sa svom odlučnošću boriti protiv antisemitizma i sve učiniti kako bi omogućili sigurnost židovskog života u Austriji. Jer Europa bez Židova više nije Europa.“

„Ovaj napad jest napad na židovski život u Beču“, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer istaknuvši: „Uz povećanu zaštitu sinagoga koja je već naređena, poduzimaju se sve mjere kako bi se rasvijetlio ovaj očito antisemitski napad. Jer, prema antisemitizmu nema tolerancije – bez obzira na to je li politički ili vjerski motiviran.“

Predsjednik Židovske kulturne zajednice u Beču Oskar Deutsch napad na rabina u Beču ocijenio je „uznemirujućim incidentom“, događajem koji je mnoge ljude uznemirio. Deutsch je na svom profilu na Twitteru poručio kako se „židovska zajednica neće dati ni od koga zastrašiti“.

>> Teroristički napad u Beču u kojem su ubijene četiri osobe

Ključne riječi

Komentara 17

FR
freeman
12:38 27.11.2020.

Sve je dobro dok se limuni ne bacaju,posebno iscjedjeni.

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
12:25 27.11.2020.

Važno je da Austrija upire prstom u Hrvatsku, a sama se nikad nije suočila sa svojom ulogom u povijesti.

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
16:03 27.11.2020.

Jel gospodin Inzko , zabrinut , nije to antisemitski napad , nego menopauzna histerija , sad ce ga B.abe i Jelena Veljaca primit u sigurnu kucu , a zapravo je dobro i proso mogla ga je napast Rada Boric ili decko od Hajdukovica , onda bi tek nadrljo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije