Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Antisemitizam raste, vlasti moraju reagirati!

Da se u njihovoj zemlji povećao antisemitizam u posljednjih pet godina, smatra 89% židova u EU
11. prosinca 2018. u 12:45 16 komentara 563 prikaza
Prosvjed
Foto: John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Više nema nikakve sumnje: antisemitizam je postao dio europske svakodnevice. Istraživanje koje je provela bečka Agencija za osnovna ljudska prava (FRA) Europske unije, čiji su rezultati jučer objavljeni, alarmiralo je Stari kontinent.

NOVI STARI LABURISTI Britansku ljevicu potresaju optužbe za antisemitizam

Čak 89 posto europskih Židova, a istraživanje je provedeno među više od 16 tisuća njih u 12 europskih zemalja, smatra da se povećao antisemitizam u njihovoj zemlji u posljednjih pet godina. A što je još više zabrinjavajuće, u Francuskoj, zemlji s najviše Židova u Europi, čak 95 posto njih misli da je antisemitizam velik problem, jednako kao i 85 posto njemačkih Židova.

Najgore na internetu

Ovu studija FRA je provela drugi put, prvi put nakon 2012. godine i Europljane posebno može zabrinuti to što je percepcija Židova o rastu antisemitizma fenomen cijelog kontinenta: u Francuskoj, žarištu europskog antisemitizma, u tih je šest godina postotak Židova koji misle da je to problem porastao s 85 na 95, u Njemačkoj sa 62 na čak 85, u Velikoj Britaniji s 48 na čak 75. Jedina zemlja u kojoj se smanjio jest Mađarska: s 89 na 77 posto.

američka policija Napadi na židove Antisemitski incidenti u SAD-u porasli za 57 posto prema 2016.

Ta pojava najveću štetu radi na internetu, uključujući i društvene mreže, jer četiri od pet europskih Židova smatraju da se antisemitizam pojavljuje na internetu. Uz to, 28 posto pripadnika ove religijske i nacionalne grupe ispitivačima je reklo da su u posljednjih 12 mjeseci osjetili na svojoj koži neku vrstu maltretiranja zbog svog židovskog porijekla, a dva posto njih bilo je čak i fizički napadnuto.

Iako je fenomen antisemitizma jak u cijeloj Europskoj uniji, uz rastući trend, konkretni dijelovi studije pokazuju ipak znatne razlike među zemljama te svjedoče da se ne može reći da se radi o “panici” ispitanika ili pak njihovim generalizacijama. Ispitanike su pitali da kažu tko su, prema njihovoj percepciji, najčešći počinitelji antisemitskih djela u njihovoj zemlji. I rezultati su točno očekivani: Židovi Francuske, Njemačke, Nizozemske, zemalja u kojima žive brojni muslimanski fundamentalisti, od kojih su neki došli tijekom posljednjeg migrantskog vala, smatraju da upravo islamistički ekstremisti stoje iza većine najtežih antisemitskih incidenata. U Poljskoj i Mađarskoj Židovi pak kažu da je to ekstremna desnica. U tim je zemljama desnica, ne nužno antisemitska ili ekstremna, na vlasti te je snažna u oporbi i u civilnom društvu. Isto tako, u Velikoj Britaniji, gdje je na udar javnosti zbog antisemitizma došla Laburistička stranka, Židovi upravo ljevicu smatraju kao najčešće počinitelje.

csanád szegedi Bolno putovanje Kako je osnivač antisemitskog Jobbika prihvatio judaizam nakon otkrića da mu je baka bila žrtva Auschwitza

‘Zašećerena korektnost’

Sve to potaknulo je europske čelnike na reakcije protiv antisemitizma. Njemačke je vlasti alarmiralo još i to što se tri četvrtine tamošnjih Židova ponekad ili stalno suzdržavaju od nošenja židovskih simbola te to što 46 posto njih ne zalazi u određena područja u zemlji koja smatraju opasnima. No njemačke je medije šokirala razlika u odnosu njemačke policije prema počiniteljima. I dok su prema podacima policije 94 posto antisemitskih zločina 2017. u Njemačkoj počinili ekstremni desničari, čak je 41 posto Židova reklo da su počinitelji muslimani, 21 posto da su to krajnji desničari, a 16 posto krajnji ljevičari.

židovi Životinjska farma Europski antisemitizam – nedovršena priča lijevih čuvara moralne savjesti

Njemački je povjesničar i publicist Michael Wolffsohn zato rekao dnevniku Bild:

– Ti su podaci pljuska vlastima. Oni su pobili policijske i medijske interpretacije antisemitizma. Opasnost desnice postoji, ali nije najsnažnija. Odgovorni moraju konačno reagirati. Integracije muslimana jest važna, ali zločini koje oni počine moraju se kazniti, a ne politički korektno zašećeriti – jasan je on. Nedavno je i austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio paket zakona u borbi protiv antisemitizma. Istraživanje nije uključilo Hrvatsku, već je obuhvatilo 12 europskih zemalja u kojima živi 96 posto europskih Židova. U Hrvatskoj ih je nažalost ostalo manje od tisuću.

Pogledajte video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • morejeslano:

    Židovi u evropskim zemljama sa velikom populacijom muslimanskih imigranata (Njemačka, Švedska, Francuska, Nizozemska) ne mogu ako nose židovsku kapicu izaći na ulicu. Prema zadnjim anketama ne usude se tako ići van njih 98%.Škole su čuvane od policije ili unajmljenih službi. ... prikaži još! To je takozvana religija mira na djelu. A globalisti i dalje provode politiku masovnih migracija istih.

  • stomugromova:

    Neka vam Soroš odgovori kolika je njegova krivnja za porast antisemitizma.

  • TEUTA:

    Islamizam znaci mrak- iako nemas prostitucije, drogu, homoseksualizam... Vjerujem da radije biste zivjeli u Izrael negu u Iran...