Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omanske antilope

Antilope na Brijunima zarazio je komarac culicoides

antilope
Duško Marušić/PIXSELL
26.03.2010.
u 17:36

Četiri zaražene antilope treba eutanazirati, a njihov vlasnik omanski sultan možda želi da preostale budu vraćene, kazao nam je Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva.

Komarac iz roda culicoides bio je koban za četiri antilope iz Omana koje su početkom ožujka došle na Brijune na aklimatizaciju. Naime, taj komarac prenosi bolest plavog jezika, koja je opasna za domaće i divlje preživače papkare.

Smještene u karantenu

Mjesec dana prije nego što su omanske antilope došle na Brijune, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je i Nacionalni krizni plan mjera u slučaju pojave bolesti plavog jezika, koja je 2006. zahvatila i nekoliko zemalja Europe. Antilope iz Omana još nisu uklonjene, sve vrijeme su u karanteni, a na Brijunima su veterinarske ekipe. Na Brijunima, naime, živi i oko 700 jelena aksisa i jelena lopatara, mufloni i druge životinje. U safari-parku je, pak, stotinjak grla 16 vrsta egzotičnih životinja. Zato naša veterinarska inspekcija stalno prati stanje na otoku.

– Komarac culicoides živi na Mediteranu, a sve južnije mu je bolje stanište. Postavili smo na Brijunima specijalne svjetiljke ne bismo li privukli te komarce, jer ćemo analizom izlučevina moći utvrditi jesu li bili aktivni. Da bi komarac bio aktivan, prenosnik bolesti, temperatura mora tri tjedna biti približno 12 stupnjeva – objašnjava nam glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić. Kako su u nas u zadnje vrijeme u prosjeku bile puno niže temperature, moguće je i da su antilope već stigle zaražene. Naime, komarac culicoides živi u dijelu svijeta u kojem žive i antilope oryx.

Rigorozne mjere

– Stupili smo u kontakt s omanskom veterinarskom inspekcijom i vlasnikom antilopa, omanskim sultanom, jer ćemo postupiti po njegovoj želji. Naime, četiri zaražene antilope treba eutanazirati, ali vlasnik možda želi da se preostale antilope vrate – kazao nam je Pavić. Na Brijunima će veterinari podvrgnuti ispitivanjima i druge životinje. To što su životinje na otoku svojevrsna je prednost. U ovakvim slučajevima rigorozne veterinarske mjere provode se u krugu od 150 kilometara, ali su za brijunski slučaj bolesti plavog jezika dovoljne mjere u krugu od 20 kilometara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije