Naslovnica Vijesti Hrvatska

Antiimigracijska Narodna stranka osvojila najviše glasova, pad podrške velkim strankama

Švicarska politička tradicija nalaže da sve strake koje žele ući u vladu i time promijeniti postojeći sustav stranačkih kvota mora ostvariti dobar rezultat u minimalno dva izborna ciklusa zaredom.
21. listopada 2019. u 06:58 1 komentara 785 prikaza
Izbori u Švicarskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dvije stranke zelenih osvojile su nešto više od 20 posto glasova na nedjeljnim izborima za donji dom švicarskog parlamenta, koje je obilježio pad podrške svim velikim strankama, uključujući pobjedničku Narodnu stranku (SVP), pokazuju konačni rezultati.

Švicarski franak slaba domaća potražnja Rast švicarskog gospodarstva usporio u drugom tromjesečju

Zelena ljevica osvojila je ukupno 13,2 posto glasova, 6,1 postotni bod više nego na prošlim parlamentarnim izborima. Zeleni liberali, stranka centra, osvojili su 7,8 posto, 3,2 postotna boda više nego na proteklim izborima, objavila je državna televizija SRF.

Time su zeleni postali četvrta stranačka grupacija u Švicarskoj, istisnuvši na peto mjesto Kršćansko-demokratsku narodnu stranku.

Najviše je glasova - 25,6 posto - osvojila antiimigracijska Narodna stranka (SVP), 3,8 postotnih bodova manje nego na prethodnim izborima, ali je zadržala status najjače stranke u Švicarskoj.

Iza njih su socijaldemokrati s osvojenih 16,8 posto glasova, dva postotna boda manje nego na proteklim izborima. Liberali su osvojili 15,1 posto, 1,3 postotna boda manje.

Izbori u Švicarskoj | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Za Kršćansko-demokratsku narodnu stranku glasalo je 11,4 posto birača, 0,2 postotna boda manje nego na prošlim izborima.

"Klima je definitivno bila glavna tema ovih izbora", izjavio je čelnik frakcije zelene ljevice u donjem domu parlamenta Balthasar Glaettli.

Promjena klime postala je dominantna politička tema u Švicarskoj obujam čijih se poznatih ledenjaka u proteklih pet godina smanjio čak 10 posto.

Promjenu političkih prioriteta potvrđuje i švicarska agencija za ispitivanje javnog mnijenja Gfs.bern, prema čijem su istraživanju promjena klime i emisija ugljičnog dioksida bile odlučujuće teme za birače, važnije i od visokih troškova zdravstvene skrbi, blokade razgovora s Europskom unijom i imigracije.

Justin Trudeau osjetljiv položaj Mrtva utrka u Kanadi dva dana prije izbora. Trudeau će se morati žestoko boriti

SNP je u predizbornoj kampanji uglavnom ignorirala klimatska pitanja, oslanjajući se na uobičajenu ksenofobnu i anti-EU retoriku.

Iako su ostvarile najbolji izborni rezultat u povijesti svog političkog djelovanja, zelene stranke vjerojatno neće sudjelovati u novoj vladi, smatraju analitičari i 'zeleni' političari.

Prema jedinstvenom švicarskom političkom sustavu, dobar rezultat u jednom izbornom ciklusu ne donosi automatski i ulazak u saveznu vladu, koju su u proteklim desetljećima činili ministri iz redova narodnjaka, socijaldemokrata, liberala i kršćanskih demokrata.

Švicarska politička tradicija nalaže da sve strake koje žele ući u vladu i time promijeniti postojeći sustav stranačkih kvota mora ostvariti dobar rezultat u minimalno dva izborna ciklusa zaredom.

"Zasigurno ne tražimo mjesto u saveznoj vladi", kazao je čelnik zelenih liberala Juerg Grossen u nedjelju za švicarsku novinsku agenciju sda-Keystone.

Čelnica zelene ljevice Regula Rytz ne isključuje pak mogućnost zahtjeva za sudjelovanjem u vladi.

Sebastian Kurz i Alexander Van der Bellen AUSTRIJA Kurz dobio mandat za sastav nove vlade, počinje koalicijski poker

"Sastav savezne vlade više nije potpuno primjeren", kazala je Rytz u nedjelju navečer u televizijskoj debati, komentirajući snažnu podršku birača zelenima.

Zelena bi ljevica po njezinim riječima ipak mogla postaviti takav zahtjev samo ako neki od ministara podnese ostavku ili se povuče.

Umjesto toga, njezina je stranka u nedjelju zatražila nacionalni 'klimatski samit' stranačkih čelnika i znanstvenika o itineraru za smanjenje emisije štetnih plinova.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    baš volimo švicarce, jer su tako pametni, moralno čisti, sposobni, štedljivi... imaju aute sa prosječno najjačim motorima u svijetu, 150 konja prosjek, a to je ipak znak da misle zeleno, na okoliš, štednju energije i ostale danas moderne i općeprihvatljive ... prikaži još! stvari. svaka laž i kriminal im je strani, pa su tako švicarske banke poznate po pedantnosti i sigurnosti ulaganja, i najviše ih vole autokrate iz ostalog svijeta da novac pokraden svojim narodima deponiraju u tim bankama. najveći broj poreznih utaja i transfera novca ipak u švicarskoj završava...