Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheologija

Antički nalazi bit će prezentirani kao arheološki park

'16.11.2009., Ludbreg - Grad Ludbreg centar je svijeta sto ga je ucinilo poznatim u cijelom svijetu.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
25.08.2010.
u 15:30

Ludbreški kupališni sklop pripada grupi nerazvedenih termi. Takvi sklopovi bili su građeni kao druge gradske terme, poput Baden-Badena

Odjel za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda obavljat će iskapanja do 17. rujna kasnoantičkih termi u samom središtu Ludbregu, a ludbreška gradska vlast raspisala je i natječaj za izradu logotipa nalazišta.

Ludbreg je sagrađen, naime, na mjestu antičke Jovije, ranocarskog naselja, zgusnutog tipa, izgrađenog uz lijevu obalu rijeke Bednje.

– Naselje Jovija nalazi se na prometnici koja je povezivala Ptuj i Osijek, velike centre provincije Panonije. Dobra povezanost s južnim dijelom provincije bila je omogućena cestom koja je povezivala nedaleke Varaždinske Toplice i Sisak. Zahvaljujući rezultatima sustavnih sondažnih istraživanja, koje je proveo Arheološki muzej u Zagrebu, može se pretpostaviti kakav je bio raster antičke Jovije. Naselje je bilo omeđeno zidinama na površini oko devet hektara. Taj prostor poklapa se s centrom današnjeg Ludbrega, nekim ulicama, bana J. Jelačića, P. Preradovića, P. Zrinskog i M. Gupca. Može se pretpostaviti kakav je bio unutar zidina položaj glavnih gradskih ulica, oko kojih su bile organizirane javne civilne i sakralne građevine te stambene zgrade – kažu u gradskoj upravi.

Potvrđeno je da je na sjevernoj strani grada, oko dvorca Batthyány, bilo predgrađe, u kojem su sagrađene stambene i privredne zgrade (radionice). Središte naselja bilo je ili na mjestu današnjeg glavnog gradskog trga ili nešto južnije. U jugoistočnom dijelu nalazio se kupališni sklop, a u zapadnom dijelu nađeni su temelji velikih dimenzija, za koje se smatra da su pripadali žitnici. Stoga se može pretpostaviti da su se u sjevernom dijelu antičkog gradskog areala nalazile građevine javne namjene, a u južnom dijelu stambene zgrade. Sve istražene strukture smještene su u vrijeme od 1. do 4. stoljeća.

Arheološka istraživanja nastavljena su 2008. godine radi vrijednog nalaza kupališnih bazena u Vrtu Somođi, otkrivenih još 1969. godine.

Tijekom dvije sezone radova istražen je potpuno kupališni sklop. Tipološki, ludbreški kupališni sklop pripada grupi nerazvedenih termi. Takvi sklopovi bili su građeni ili u manjim naseljima ili kao druge gradske terme (npr., Baden-Baden i Pforzheim-Hagenschieß).

Sjeverno od kupališnog sklopa nađeni su temelji velikog objekta javne namjene. Istraženi dio lokaliteta otvoren je za javnost. Planira se istražiti cijeli Vrt Somođi. Kada se završe ti radovi, antički nalazi bit će prezentirani u arheološkom parku.

Koncertom Mješovitog pjevačkog zbora Podravina, koji će se održati u svečanoj dvorani dvorca Batthyany sutra u 20 sati, nastavlja se program u sklopu manifestacije Dani ludbreške Svete Nedjelje. Subota je rezervirana među ostalim za paintball turnir, folkorne susrete i festival duhovne pjesme Duga 2010. U nedjelju će u Ludbreg hodočastiti bolesnici i djelatnici Caritasa Varaždinske biskupije, za koje će se misa služiti u 10.30 sati. U 14 sati planiran je križni put, a u 19 pohvale Svetoj Krvi, litanije... Dani ludbreške Svete Nedjelje traju do 5. rujna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije