Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.12.2017. u 08:14

Vjerojatno će nakon povlačenja izvanredne uprave kompanija biti u rukama tridesetak domaćih kompanija i banaka

Koliko god su se posljednjih mjeseci analitičari raznih provenijencija trudili predvidjeti budućnost Agrokora, tek se od jučer sa sigurnošću može nazrijeti kontura buduće arhitekture tog koncerna. Točnije, one strukture koju će budućim vlasnicima u nasljeđe nakon 10. travnja 2018. ostaviti izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom.

To nikako ne znači da je posao završen. Štoviše, najteži dio – pregovori o naplati potraživanja, otpisa dugova i konačni nacrt nagodbe – tek predstoji. Što je, dakle, ovim nacrtom nagodbe izvanredna uprava naumila?

Kao prvo i najvažnije, plan je da Agrokor ostane u sličnoj strukturi kao što je i sada, što znači da će proizvodnim, poljoprivrednim i retail tvrtkama i dalje upravljati holding kompanija. Kao drugo, sve tvrtke u okviru koncerna, čak i one koje nisu obuhvaćene lex Agrokor, dobivaju svoje zrcalne kompanije s očišćenim bilancama, posebno onih dijelova koji se tiču međusobnih jamstava, koje mogu nesmetano nastaviti poslovanje, što i jest od početka ključni cilj cijele operacije Agrokor.

Zagreb: Ante Ramljak i Alastair Beveridge dali izjave za medije o Agrokoru
1/14

Pojednostavnjeno, dugovi i dubioze ostaju Todoriću, a imovina ide u ruke vjerovnika. Shodno tome, budući vlasnici Agrokora nakon nagodbe postat će njegovi vjerovnici – banke, imatelji obveznica i dobavljači.

Naravno, iluzorno je očekivati da će u vlasničku strukturu Agrokora ući svih 5700 vjerovnika. Vjerojatan je scenarij da će nakon prvotnog dogovora i otplate manjih igrača budućnost koncerna nakon 30. travnja i povlačenja izvanredne uprave biti u rukama tridesetak najvećih domaćih kompanija i banaka.

Kojom dinamikom i po kojem modelu će se oni poslije naplaćivati, ovisit će o međusobnim dogovorima. Država s time više neće imati nikakve veze. Ako se takav scenarij ostvari, Vlada će moći zadovoljno trljati ruke jer će to značiti da je sačuvala Agrokor kao jedinstvenu kompaniju i tako riješila najkompleksniji gospodarski problem još od vremena bankarske krize s kraja 90-ih. Što će se s Agrokorom nakon toga događati, bit će stvar privatnih vlasnika.

>> Todorići - Od raja do sloma

Komentara 1

Avatar Tito Svetinja
Tito Svetinja
08:45 21.12.2017.

Kako se Ramljak smije sa 71 000 kuna mjesečno netto.E moj narode,kako krezubi dreči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije