Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica akcije

Ante Gotovina: Rat nismo željeli, ali je bio tu

Akcija Maslenica
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/11
21.01.2015.
u 12:27

U crkvi Svetog Šime je misa za domovinu, a nazoče joj predsjednik Sabora Josip Leko i general Ante Gotovina

U Zadru se obilježava 22. godišnjica Vojno-redarstvene akcije "Maslenica '93" kojom je oslobođen veliki dio zadarskog zaleđa i ponovno spojen sjever i jug Hrvatske oslobođenjem Novskog ždrila te zračne luke Zemunik.

General Ante Gotovina prisjetio se akcije Maslenica i rekao kako je to tako daleko, ali i da je dobro da je daleko rat. – Živimo u miru, nadam se blagostanju u budućnosti. Morali smo to obaviti i to nam je bila zadaća. Rat nismo željeli, ali je bio tu i danas se sjećamo naših ljudi koji su dali živote i ugradili svoje zdravlje. Akcija Maslenica je bila jako važna operacija oružanih snaga. Udaljili smo neposrednu opasnost od Zadra i svih naselja duž obale sve do Šibenika. Spojili smo sjever i jug Hrvatske i to je bio početak kraja agresije – rekao je general Ante Gotovina nakon mise za domovinu u crkvi Svetog Šimuna na kojoj je bio i predsjednik Sabora Josip Leko.

Josip Leko je u povodu obilježavanja akcije Maslenica rekao: – Odajemo počast onima koji su nas zadužili trajno, hrvatski narod, državu i društvo. – To je prisjećanje na akciju koja je potvrdila vjeru u hrvatske branitelje i državu. Prethodila je Bljesku i Oluji. Ovo je i prilika da se prisjetimo vrijednosti na kojima je izgrađena ova zemlja i na slobodu koju smo stekli i obranili i za samostalnost i demokraciju. Hrvatska je izborila svoju samostalnost i demokraciju i to branimo – zaključio je Leko.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Tijekom prva tri dana akcije "Maslenica" poginulo je 19, a u daljnjem tijeku borbi s četničkim postrojbama ukupno 127 hrvatskih branitelja.

Obljetnica akcije Maslenica obilježila se polaganjem vijenaca kod Središnjeg Križa na zadarskom groblju, na spomen-obilježju 3. Imotske bojne 4. gardijske brigade te Mimohodom svih postrojbi s ratnim zastavama koje su sudjelovale u oslobađanju zadarskog zaleđa.

>>Branitelji: "Želimo da Maslenica steče status Bljeska i Oluje"

>>'Maslenica je početak oslobađanja našeg teritorija'

Komentara 87

DU
Deleted user
12:11 21.01.2015.

Možda se nekima neće svidjeti vrijeme i mjesto za konstataciju ali ''komšije''se moraju zapitati zašto je na Hrvatskoj strani rame uz rame protiv JNA i četnika u Hrvatskoj vojsci i Policiji sudjelovali Amerikanci, Francuzi, Nijemci, Englezi, Irci, Škoti,Ukrajinci i Rusi (ne zabilježeno u bližoj i daljoj vojnoj povijesti) od kojih su mnogi u toj borbi dali svoj život i stoga im se ovim putem zahvaljujem, i njima i njihovim obiteljima na podnesenoj žrtvi u borbi protiv srbo-četničkog zla koje je haralo i s obzirom na mlako ili ne kritičko ponašanje njihove politike i crkve prema počinjenom zlu svojim susjedima u ne tako dalekoj prošlosti na putu su da ponove zlo ali mene raduje što je ostalo jedinstvo među braniteljima iz svih zemalja da se ponovno zajedno suprotstave takvoj politici.

Avatar PURGERICA1
PURGERICA1
12:41 21.01.2015.

Poklonimo se Jean – Michel Nicolieru, Francuzu koji je kao HOS-ovac dao život za Hrvatsku! Mladiću koji je volio Hrvatsku više od mnogih u Hrvatskoj. Cijenimo to. Preživjeli svjedok, Dragutin Berghofer – Beli rekao je: "Nadimak mu je bio Francuz.ancuz. Četnici su njega i Sinišu Glavaševića brutalno tukli, a onda ga je onako polumrtvog izveo Spasoje Petković zvani "Štuka" i dokrajčio - metkom".

ĆA
ćaćaća
12:33 21.01.2015.

leko zastupa jugoslaviju ili regijon..a gdje je drug jovo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije