Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gotovina: Razumijem Krstičevića, ali nije vrijeme da ode. Čeka ga još posla

Gotovina se nada da će prevagnuti domovinski interes. Drži da se mora nastaviti graditi sustav domovinske sigurnosti
20. srpnja 2017. u 13:44 6 komentara 2620 prikaza
Ante Gotovina i Damir Krstičević
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Dan nakon objave vijesti da je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podnio ostavku, ujutro je došao na svoj posao u Ministarstvu obrane, održao kolegij nakon kojega, međutim, njegovi suradnici nisu stekli dojam da je promijenio mišljenje. Nastupao je kao da će raditi samo do kraja tjedna. Premda je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, nakon one inicijalne izjave iz Salzburga o kašnjenju vojnika na požarište, poslije koje je i uslijedila vijest o ministrovoj ostavci, u dva navrata pohvalila Krstičevića i odbila njegovu ostavku, Krstičević se i iduće jutro, kako se povjerio svojem prijatelju, “osjećao praznim”.

Damir Krstičević i Kolinda Grabar-Kitarović U Ministarstvu obrane Susreli se predsjednica Grabar-Kitarović i ministar Krstičević!

Potpora vojnika

Prespavao je, no premda ga je i premijer Andrej Plenković uzeo žestoko u obranu, de facto javno kontrirao i predsjednici, ministar obrane i dalje je bio jako povrijeđen. Krstičević je takav, nesmiljen, pedantan i radišan, odličan organizator i lider, no kada je nakon dva dana truda oko požarišta čuo kritike, to ga je povrijedilo.

Ante Gotovina i Damir Krstičević
1 / 41
Požar

Povrijeđeni su i vojnici jer u MORH-u, kako doznajemo, stalno stižu potpore ministru, a neki zapovjednici tvrde da su “nakon dugo vremena doživjeli da vojska toliko stoji iza jednog ministra”. Krstičević je u srijedu odradio i bilateralni susret s talijanskom ministricom obrane Robertom Pinotti, no nije zadovoljio radoznalost novinara jer nije želio izravno kazati odlazi li ili ostaje na ministarskom mjestu.

Samo je kazao: “Ja sam ministar obrane i bit ću dok me Sabor ne razriješi”. U MORH-u su, međutim, pokušali prikriti i da je, prije dolaska talijanske ministrice, u kabinetu ministra osvanula predsjednica Grabar-Kitarović!

Ante Gotovina i Damir Krstičević
1 / 14
Požar - Korešnica

Kako je takav susret ipak teško zatajiti, doznalo se da je predsjedničin dolazak bio dogovoren prije medijskih “iskrenja” pa je sastanak iskorišten da se, osim o ranije dogovorenim temama, razgovara i o požarima, izjavama i nuđenim ostavkama. Izvori u MORH-u kažu da je sastanak “prošao u redu”.

Ante Gotovina i Damir Krstičević | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Iz kruga najbližih suradnika Damira Krstičevića nadaju se da će se ministar ipak predomisliti, pogotovu nakon razgovora s predsjednicom i premijerom koji su, na kraju, i odbili njegovu ponuđenu ostavku, no ne žele ga dodatno pritiskati. Uzdaju se da će se aktivirati i Krstičevićevi prijatelji, a njemu je uvijek u ovakvim situacijama bilo stalo do mišljenja generala Ante Gotovine.

Razgovarali su i ovoga puta, a kako kažu zajednički prijatelji, Ante Gotovina odmah je dao potporu Krstičeviću, stao je iza njega i kazao mu da podržava njega i njegovu odlučnost bez obzira na to kakva njegova odluka bila. No izrazio mu je i svoje mišljenje da je pred njime još puno zadaća i da nije vrijeme da ode, nego da ih nastavi.

Damir Krstičević Davor Ivanković Takvog se ministra ne smije žrtvovati

Interes domovine

Gotovina smatra da Hrvatska mora nastaviti graditi i podizati sustav domovinske sigurnosti, jačati hrvatske Oružane snage i da je Krstičević ministar od kojega je taj zadatak i krenuo. Smatra da u tim zadaćama Krstičeviću treba i zajednička potpora predsjednice Grabar-Kitarović i premijera Plenkovića.

Ante Gotovina i Damir Krstičević
1 / 11
Požar - Bilice - Šibenik

On “potpuno razumije svog ratnog suborca, razumije da se u tim teškim okolnostima događaju i nesporazumi, no da je još puno zadaća pred Krstičevićem kao ministrom”. Gotovina se stoga nada da će “u konačnici prevagnuti viši, domovinski interes”. Sličnu nadu iskazao je i general Pavao Miljavac, Krstičevićev ratni suborac i bivši načelnik Glavnog stožera OSRH, koji drži da je sve bilo ponešto ishitreno, no da to sve nije bio razlog da ministar da ostavku jer je odradio profesionalno, a predsjednica ga nije apostrofirala kao nekoga tko je odgovoran.

U izjavi za N1 i bivša ministrica obrane Željka Antunović (SDP) stala je na stranu kolege Krstičevića i kazala da će joj biti “jako žao ako Krstičević ustraje na ostavci. U ovih godinu dana napravio je puno na stabilizaciji sustava i depolitizaciji i trudio se da se radi profesionalno, a ne politikantski”. A zadaće o kojima govore i Gotovina i Antunović odnose se na projekte povratka vojnika u granične vojarne, dizanje standarda, povećavanje broja dragovoljaca, nabavu borbene eskadrile...

Ante Gotovina i Damir Krstičević
1 / 1
Kolinda Grabar Kitarović Renata Rašović Vrhovna je zapovjednica i sama mogla zvati vojsku – ali nije Odbija ostavku Krstičevića Plenković: Ne znam na osnovi kojih informacija predsjednica kritizira Davor Bernardić Bernardić 'Sustav je zakazao, treba ga mijenjati'
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Kočiz:

    Još od pokojnog ministra ŠUŠKA Hrvatska nije imala ovako sposobnog i domoljubnog ministra obrane ORJUNI SMETA SVATKO TKO MISLI HRVATSKI I DOMOLJUBNO a dio medija im je u rukama pa to koriste za svoje interese.BOG I HRVATI!!!!

  • balance:

    Odmah se 'čete' prve javljaju.

  • propalismoFranjoskroz:

    Ima još neprodanih tableta?