Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatično upozorenje

MI5: Teroristi su sve mobilniji, opasnost nikad nije bila veća

Andrew Parker
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
19.10.2017.
u 11:00

Sada MI5 ima četiri tisuće agenata, u sljedećih nekoliko godina taj će broj narasti na pet tisuća. U tijeku je nadzor tri tisuće osumnjičenih

Svjetski mediji bruje o neuobičajeno hrabrom istupu Andrewa Parkera, šefa britanske tajne službe MI5. Parker je, naime, izjavio kako njegovu službu čekaju intenzivni teroristički izazovi.

– Bilježimo više terorističkih aktivnosti usmjerenih prema nama, a dolaze i većom brzinom te su teži za otkrivanje – istaknuo je Parker.

Tempo protuterorističkih operacija njegove agencije, koja sada broji četiri tisuće članova, najbrži je koji je iskusio u svojoj 34-godišnjoj karijeri. Broj agenata službe u sljedećih će par godina narasti na pet tisuća. Napomenuo je kako je redovima ISIL-a u Siriji i Iraku pristupilo 800, a poginulo više od 130 Britanaca. MI5 trenutačno vodi 500 operacija koje obuhvaćaju tri tisuće osoba osumnjičenih da su na neki način povezane s ekstremističkim aktivnostima, naveo je te dodao kako je u posljednje četiri godine agencija spriječila 20 napada povezanih s islamističkim ekstremizmom. Britanska je vlada objavila kako je u posljednjih godinu dana zaključno s lipnjem uhićeno 379 osoba zbog aktivnosti povezanih s terorizmom što je rekordan rast od 68 posto. Otkrio je i kako u Nizozemskoj postoji zajednički međudržavni centar u kojem službenici sigurnosnih službi nekoliko država razmjenjuju podatke, a ta je suradnja dovela do uhićenja 12 osoba.

Kada se radi o aktivnosti drugih država poput Rusije, Parker je rekao kako njihove tajne aktivnosti sežu od kibernetičkih napada preko tradicionalne špijunaže pa čak i do atentata. Posebno je istaknuo tehnologiju kao simbol ljudskog napretka, ali koja i teroristima otvara mnoge prilike, lakšu kupnju putem interneta, plasman sadržaja kroz društvene mreže ili korištenje šifriranih komunikacija. Naglasio je odgovornost kompanija koje stoje iza tehnologija koje imaju obavezu surađivati s vladom i njegovom agencijom.

Komentara 1

KR
Krotila
12:01 19.10.2017.

nije ni čudo kad jih oni stvaraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije