Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisački ronioci

Andres i Crljenica pod morem snimili najljepše fotografije

\'27.09.2011., Sisak - Clanovi Ronilackog kluba Sisak Javorko i Vanja Crljenica i Dalibor Andres osvojili su nova priznanja na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Photo:Nikola Cutuk/
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
25.10.2011.
u 11:15

"Uhvaćenim" detaljem i ugođajem osvojili su ukupno drugo mjesto na Otvorenom prvenstvu RH u Splitu

Kada je o podvodnoj fotografiji riječ, sve uspješniji članovi Ronilačkog kluba Sisak stigli su na sam vrh državne ljestvice. Nakon što je Siščanima početkom ljeta osigurao titulu prvaka Kupa, Dalibor Andres s kolegom Javorkom Crljenicom izborio je nedavno ukupno drugo mjesto na Otvorenom prvenstvu Republike Hrvatske, održanom u podmorju Stračinske uvale na otoku Šolti.

Postavljaju i zasjede

Bogatstvo podmornog života oko Splita pružalo im je izazovne kadrove, no od 120 snimaka, nastalih tijekom dva dvosatna urona, izabrati onaj najbolji i izložiti ga strogom oku stručnog žirija nije bio nimalo lak zadatak. Ipak, Andresova riba i Crljeničin ronilac pokraj crvenih spužvi ponijeli su titule najljepših fotografija u zadanim kategorijama detalja i ambijenta.

– Sve je to stvar ukusa pa ti se može desiti da se odlučiš za onu krivu. Ribu sam izabrao iz jednostavno razloga, jer je ispala najbolje. Uhvatio sam trenutak dok je zijevala. Za dobru fotku ponekad je potrebno postaviti i zasjedu, budući da ribe na prvu bježe, ali ako se umiriš, vraćaju se iz znatiželje – kaže Dalibor Andres, trenutno vodeći u Hrvatskoj zahvaljujući izvrsnim rezultatima. Kao iskusan ronilac pod vodu bez fotoaparata ne ide – baš nikada. Dok roni da bi slikao, zbog čega ne izostaje ni uspjeh, poredak je obično obrnut, ali ne i manje učinkovit.

Slika umjesto ulova

– Prioritet mi je ronjenje, a onda ostalo. Tim se sportom bavim već 38 godina i radim kao instruktor. Fotografirati sam počeo više u dokumentarne svrhe, kako bi naše aktivnosti ostale zabilježene. Sviđa mi se ovakav pristup koji se odmiče od prevladavajućeg; zaroni, ubi ribu, ispeci. Često me pitaju zašto sam uopće išao pod vodu ako nisam niti planirao ništa uloviti – kaže Javorko Crljenica.

Iskusnom poznavatelju vodenog svijeta pridružila se i njegova kći Ana, koja se u ronilačkom odijelu prvi puta našla u ulozi modela te tako ponijela dio osvojenih zasluga. Fotografiranje pod vodom idealan je način promocije ovog sporta, a zajedno čine zanimljiv, ali i vrlo skup hobi.

– Ronim do 14 godine, ali nikada nisam to činila pozirajući. Ovo je samo početak, nadam se da ću nastaviti, kaže ambiciozna Ana Crljenica. Klub Sisak ima oko 20 aktivnih članova, koji redovno sudjeluju u promociji gotovo svih ronilačkih sportova, poput podvodnog hokeja.

Komentara 1

SV
sveznalica100
19:59 25.10.2011.

Bravo ljudi, svaka čast!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije