Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJSKO STABLO Plenković

Andrejeva prateta Margarita govorila je šest jezika, putovala i bila konzulica u Perthu

Andrej Plenković stare fotografije
Foto: Obiteljski album
1/9
21.08.2016.
u 15:41

– Uvijek je bio kolovođa. Kad je bio u srednjoj školi, sjećam se, u našem stanu je uvijek bilo po pet-šest njegovih kolega, oko njega se uvijek vrtjelo društvo – kaže Mario Plenković, otac predsjednika HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predizbornu kampanju počeo je s Hvara, iz malenog slikovitog mjesta Svirča gdje je rođen njegov otac i odakle potječe njegova obitelj. Plenkoviću su poznata imućnija hvarska obitelj koja se bavila poljoprivredom, ali koja je polagala dosta u školovanje djece te je u obitelji bilo i diplomata, znanstvenika, direktora, pjesnika, svećenika....

Plenkovići su na Hvaru već 460 godina što se može pratiti u crkvenim knjigama, a u Svirče su, prema jednoj od teorija, došli iz Omiša.

Zlatan Plenković (1914.-1987.), hrvatski dominikanac, skladatelji i pjesnik, potkrepljivao je teoriju da su Plenkovići na Hvaru potomci otpadnika plemenitaške obitelji iz Omiša. Andrejev pradjed Jovanin (1870.- 1946.) i prabaka Ana, rođena Dobrošić, koja je umrla 1935., u svoje vrijeme i za ondašnje prilike bili su „imućni“. Jovanin se bavio ratarstvom, vinogradarstvom i vinarstvom. Usto, trgovao je vinom. Hvarani su u to vrijeme imali svoje točionice vina u mnogim gradovima u unutrašnjosti Hrvatske i Bosne. Ana je pak bila i primalja, odnosno seoska babica. Kad je umrla, bio je to najveći sprovod na Hvaru. Anin brat, svećenik, organizirao je osnovno školstvo u svakom mjestu na Hvaru. Ana i Jovanin Plenković imali su troje djece. Sinove Jurja Zoru, kćer Margaritu i Andriju.

Juraj Zore Plenković (brat djeda aktualnog predsjednika HDZ-a), otišao je u SAD i u San Franciscu punih 48 godina bio potpredsjednik moćne hotelske korporacije Foster. On je ostvario svoj američki san, ali nije imao potomaka, a nasljedstvo je ostavio drugoj ženi.

Sestru Plenkovićeva djeda Andrije, Margaritu, roditelji su školovali zato što je rođena s defektnom nogom. Plenkovićev pradjed prodao je komad dragocjene zemlje da bi kćer mogao poslati na školovanje. Puno su uložili u djecu jer su predviđali da će život na selu postati težak. Margarita se školovala u Škofjoj Loci, Mariboru i u Grazu. Govorila je šest jezika, putovala, bavila se novinarstvom, a jedno vrijeme, između dva svjetska rata, bila je dopisnica zagrebačkog lista Merkur s Cejlona. Osim toga, bila je prvi diplomat iz obitelji Plenković. Kako je poznavala jezike, osnovala je i bila generalni konzul Kraljevine Jugoslavije u Perthu u Australiji. Tamo je upoznala budućeg muža, engleskog matematičara i poznatog profesora Alana Richmonda, rođenog u Londonu, koji je lordovskog podrijetla...

Margarita (1898.-1983.) je bila konzulica Kraljevine Jugoslavije do 1941., a za vrijeme rata je bila prevoditeljica za saveznike. Kako je bila ljubiteljica slikarstva, kupovala je slike od tada poznatih i manje poznatih hrvatskih slikara (Kljakovića, Krušlina...)...

Djed predsjednika HDZ-a Andrija Plenković (1901.-1993.) i baka Maruša Plenković (1907.- 1986.), rođena Mileta, iz Pitava na Hvaru imali su petero djece; kćer i četiri sina – Anjušku, Jovanina, Jurja Zorka (koji je dobio ime po stricu biznismenu u Americi), Antuna Dragana i najmlađeg Marija. Maruša je iz obitelji Mileta, a iz te je kuće poznati HDZ-ovac Marin Mileta.

“Židovi” iz Svirča

Andrija Plenković, djed predsjednika HDZ-a, za vrijeme Drugog svjetskog rata 1942. bio je odbornik u Narodno-oslobodilačkom odboru (NOO) u Svirču. Izabran je kao odbornik iz naroda, nije bio komunistički aktivist. Uspio je uvjeriti usijane komunističke glave da ne miniraju most na ulazu u Svirče jer to naprosto nije imalo nikakvog smisla. Iz NOO-a je izišao kad je vidio da ga lokalni komunisti žele uvući u pljačke i razbojstva. Međutim, nakon pada Italije imao je problema s partizanima jer nije htio napustiti zemlju i ostaviti djecu. Nije htio poći u zbjeg u El-Shat. Prema priči Jovanina, najstarijeg strica predsjednika HDZ-a koji živi u Svirču, njegov otac je pod prijetnjom strijeljanjem morao poći na otok Vis gdje je, vjerojatno, mobiliziran. Djed predsjednika HDZ-a s Visa se na Hvar vratio kući tek za godinu dana. Poput većine sumještana, demobilizirao se i nastavio obrađivati zemlju. Zbog svoje radišnosti i racionalnosti Svirčane su zvali „židovima“.

Iako je na kopnu 15-ak momaka iz Svirča poginulo na fronti u partizanskim postrojbama, u Svirču nisu dobili nikakve privilegije, pa su poslije rata postali tiha oporba.

Usto, oduvijek su bili gorljivi katolici. Maruša Plenković, baka danas poznatog HDZ-ovca, s kavom je ispred svoje kuće u Svirču dočekivala vjernike, znance, koji su išli u procesiji za križem. Gotovo sva djeca iz Svirča ministrirala su u mjesnoj crkvi pa tako i otac sadašnjeg predsjednika HDZ-a Mario Plenković. I Andrija i Maruša Plenković puno su uložili u školovanje djece. Najstariji sin Jovanin 1961. otišao kod strica u Ameriku, ali se vratio na Hvar za desetak godina. Nije htio ostati u Americi zbog roditelja koji su na Hvaru ostali sami. Drugi sin, Juraj Zorko (1934.-2011.), posvetio se znanosti, diplomirao je i na Medicinskom fakultetu i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bavio se javnim zdravstvom i humanističkim znanostima. Stekao je i dva doktorata – u Poljskoj i u Zagrebu. Juraj Zorko početkom demokratskih promjena bio je član HDZ-a i jako blizak predsjedniku Tuđmanu. Treći sin Antun, rođen 1942., otišao je kod tete Margarite Richmond u Australiju. Kad se vratio u Hrvatsku, budući da je dobro poznavao engleski, bio je direktor hotelskog poduzeća Bol. To je priča o stričevima predsjednika HDZ-a. Njihov četvrti brat Mario, rođen 1947., otac predsjednika HDZ-a, studirao je sociologiju na politologiji u Zagrebu i poslije, 1979., doktorirao na informacijskim znanostima, a tema je bila model javnog komuniciranja radija i televizije. Jedan je od najmlađih doktora u povijesti bivše države. Od 1980. je glavni i odgovorni urednik znanstvenog časopisa Informatologija. Dugo vremena je radio na RTV Zagreb i bio profesor na politologiji u Zagrebu. Utemeljitelj je studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti.

Foto: Obiteljski album

Rodbina iz Makarske

Mario Plenković je bio pomoćnik generalnog direktora RTV Zagreb od 1974. do 1987. Jedan od rijetkih je na RTV Zagreb došao kao stručnjak. Promijenio je četiri generalna direktora. Zanimljivo je da ga poznati generalni direktor RTV Zagreb Ivo Bojanić, Hvaranin, zbog lokalnih otočkih animoziteta uopće nije htio ni primiti na razgovor za posao. Zaposlio ga je Vinko Vinter. I kad je Vinter imenovan generalnim direktorom 1976., povukao je Plenkovića za svoga pomoćnika, odnosno savjetnika. – Druže direktore, vi se šalite – odgovorio je Mario na ponudu. – Ne šalim, moram predložiti svoga kandidata da mi ne nametnu nekoga koga ne želim – uzvratio je Vinter Plenkoviću.

Mario Plenković je promijenio četiri generalna direktora na RTV Zagreb – Vintera, Gopca, Puharića i Ćabu. Prije nego je na tu funkciju 1987. došao Veljko Knežević, otišao je s RTV-a. – Bio je plan da me maknu pa sam procijenio da je najbolje da sam odem – kaže Mario Plenković koji je, razumije se, bio član SKH jer bez partijske knjižice nije mogao imati funkciju na RTV Zagreb. U vrijeme dok je bio pomoćnik generalnog direktora, Mario Plenković je mnoge ljude koji su imali embargo na nastupe na radiju i televiziji, poput Zdravka Tomca, skinuo s „crne liste“. Posljednjih godina, Mario Plenković je u Sloveniji osnovao medijske studije „Alma mater Europae“ na kojima je predstojnik studija strateški komunikacijski menadžment. Usto, član je Europske akademije znanosti i umjetnosti itd. Njegova žena Vjekoslava, majka predsjednika HDZ-a, rođena je Makaranka, iz stare obitelji Raos. Njen otac Marin je bio cijenjeni drvodjelac. Usto je svirao u limenoj glazbi u Makarskoj. Raosi nisu bili ni politički ni vojno angažirani za vrijeme Drugog svjetskog rata. Plenkovićeva majka Vjekoslava, inače internist kardiolog, radila je u Vojnoj bolnici (Nova bolnica) u Dubravi. Radila je i šutjela, a svoje privatne stavove nije iznosila. I ona i muž privatno su itekako držali do vjere o čemu govori činjenica da su se vjenčali u crkvi sv. Marka, što im je u to vrijeme bio jako važno. Njihov sin je od malih nogu pokazivao lidersku crtu.

„Uvijek je bio kolovođa. Kad je bio u srednjoj školi, sjećam se, u našem stanu je uvijek bilo po pet-šest njegovih kolega, oko njega se uvijek vrtjelo društvo“, kaže Mario Plenković, otac predsjednika HDZ-a.

>> Plenković u Zadru: HDZ gleda na sva ideološka pitanja ali je usmjeren na gospodarski rast

Komentara 47

Avatar Oblak123
Oblak123
16:22 21.08.2016.

I moja praprapra teta po majčinoj majci, strininoj teti i pomajčinoj bakinoj prabaki je....živjela u Hrvatskoj RESPECT za novog premijera! Plenkoviću, do pobjede!

DU
Deleted user
17:33 21.08.2016.

Vjerujem da ce i dalje Plenkovici biti osvjezenje za hrvatski narod.

DH
dalibor.hren
17:02 21.08.2016.

Moji su došli u sedmom stoljeću i da nisu poumirali sad bi bili najpoznatiji i najstariji ljudi na svijetu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije