Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi kandidat HDZ-a

Ževrnja: Ne osjećam osobnu odgovornost. Boban: Ne radi se o drastičnim prekršajima

Boban Ževrnja
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/11
25.04.2017.
u 17:16

Blaženko Boban je novi kandidat HDZ-a za splitsko-dalmatinskog župana.

Zlatko Ževrnja nakon afere s koncesijom za Zlatni rat i sastanka s premijerom danas je odustao od kandidature za splitsko-dalmatinskog župana.

- Odluku sam donio jutros, kao odgovoran član HDZ-a uvijek sam radio u duhu stranke, i županije i domovine. U ovoj situaciji, u svezi zadnje odluke županijske skupštine oko Zlatnog rata ne osjećam odgovornost, ali zbog medijske percepcije koja se stvorila u javnosti ovo je duboko moralni čin kako ne bi nanio štetu stranci na lokalnim izborima. Moja ostavka je neopoziva, ali stavljam se stranci na raspolaganje i ne sumnjam u dobar rezultat na izborima – kazao je Ževrnja.

Boban novi kandidat

Novi kandidat za župana Blaženko Boban, saborski zastupnik i dugogodišnji gradonačelnik Solina, dobio je jednoglasnu potporu Predsjedništva i Županijskog odbora, a njegovo izlaganje u HDZ-u dočekano je s dugotrajnim aplauzom. - Bio sam bio predsjednik mjesnog odbora osam godina, 11 godina i 11 dana bio sam gradonačelnik Solina, saborski zastupnik drugi mandat i ako Bog da, bit ću župan – rekao je Boban naglasivši kako je prošlim lokalnim izborima imao najbolji rezultat u državi, ali se povukao s mjesta gradonačelnika kad je osvojio mandat u Saboru.

- Čovjek snuje, Bog određuje, eto tako se i meni dogodilo, da sada krećem u kampanju. Ževrnja je ovim svojim moralnim činom dokazao vjerodostojnost HDZ-a. Ovoga časa ne mogu govoriti o programu, ali imat ćete ga kroz nekoliko dana. Želim prvenstveno mladu županiju, a ja imam pravo o tome govoriti jer je Solin već šest godina najmlađi grad u Hrvatskoj i to ćemo preslikati na našu županiju, neće se Zagora i škoji iseljavati – kazao je Boban.

Ne radi se o drastičnim prekršajima

Na primjedbu novinara da govore o moralnom činu, a ministar Butković je napisao kako su prekršena tri zakona, Boban je ocijenio kako se ne radi se o drastičnim prekršajima. Ante Sanader je potvrdio kako je i on uvjeren da na natječaju za Zlatni rat nije bilo pogodovanja, a da je Ževrnjina ostavka moralni čin, poput trenera u nogometu koji dolazi zbog grešaka svoje momčadi te da oni nisu DORH i ako treba neka se time bave nadležne službe. 

Na pitanje je li Ževrnjina ostavka nametnuta od premijera Plenkovića i ima li sukoba unutar stranke Ante Sanader kaže kako Plenković nije nametnuo odluku. - Nema sukoba unutar HDZ-a. To će reći oni koji ne žele pobjedu HDZ-a – kazao je Sanader koji je također pohvalio Zlatka Ževrnju kazavši kako cijeni njegov moralni čin.

"Zlatko Ževrnja se povlači"

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je danas kako se kandidat te stranke za župana Splitsko-dalmatinske županije, aktualni župan, Zlatko Ževrnja povlači iz izborne utrke te dodao kako će novog kandidata odrediti Županijski odbor stranke čiji je sastanak u tijeku.

"Zlatko Ževrnja se povlači, a Županijski odbor HDZ-a ima sastanak danas u 15 sati te će odrediti novog kandidata", rekao je Plenković novinarima u Banskim dvorima.

"Ne osjećam osobnu odgovornost"

Zlatko Ževrnja je na svom Facebook profilu napisao "izjavu o odustajanju od kandidature za župana".  

"Iako ne osjećam osobnu odgovornost, svjestan medijske slike i percepcije javnosti stvorene nakon donošenja Odluke o dodjeli koncesije za Zlatni rat, te moguće političke štete za HDZ na ovim lokalnim izborima, zahvaljujući još jednom svima koji su me predložili na časnu dužnost kandidata za župana Splitsko-dalmatinske županije, najavljujem osobno odustajanje od tog prijedloga", napisao je Ževrnja u statusu te dodao da ostaje "vjeran i odan član HDZ-a". 

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture poništilo je jučer natječaj za plažu Zlatni rat zbog niza nepravilnosti i kršenja zakona. Nakon upravnog nadzora utvrđeno je kako je županija prekršila tri zakona, da nije poštovan krajnji rok za dostavu ponuda te da informacije nisu bile dostupne svim sudionicima natječaja.

"Županu Ževrnji je žao što nije bio svjestan posljedica i propusta u ovoj proceduri. On ostaje član HDZ-a, ostaje naš župan koji je vrlo kvalitetno odradio mandat. Svima nam je žao zbog ove situacije, mislim da je povukao odgovoran i politički konstruktivan potez za dobrobit HDZ-a i ja mu na tome zahvaljujem", poručio je Plenković. Izvijestio je i kako su takvoj odluci prethodili razgovori koje su imali tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana.

 

>> Zlatni rat povod za konačni obračun Plenkovića s Brkićem?

>> Ministarstvo poništilo odluku za Zlatni rat: Koncesija dana nezakonito

Komentara 75

ZA
zakrapina
16:23 25.04.2017.

Nitko izgleda nije svjestan ni posljedica koncesioniranja zračne luke Zagreb. Istražite koncesioniranje zračne luke Zagreb. U slučaju kada u približno isto vrijeme slete dva aviona prtljaga se čeka i po 50 minuta. Kako će tek biti kad počne turistička sezona.. Stara je zračna luka imala 18 izlaza, a na novoj ih je samo 14. Istovremeno je samo tri izlaza za autobuse, kroz koje istovremeno moraju proći putnici za pet letova. Nova zračna luka također ima i manje stajanki za avione, a za transfere putnici moraju ići po zgradi kako bi se ukrcali na vezani let. Milanovićeva vlada je dala 2012. godine koncesiju u trajanju od 30 godina za izgradnju novog putničkog terminala, te upravljanje Zračnom lukom offshore tvrtki ZAIC. Zračna luka je tek otvorena, a već je pretijesna! Netko je uzeo veliku proviziju, da bi bio odabran baš ovakav, uvelike manjkav projekt.

AI
AirMax2
16:20 25.04.2017.

kad će se prgome povuć? on nije kandidat HDZ-a

Avatar Feniks
Feniks
16:18 25.04.2017.

Plenković pomaže oporbi da pobijedi i u Splitu i u Zagrebu s Prgometom za kojeg ni danas ne znamo u kojoj je stranci. Što slijedi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije