Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vrlo je važno da vodimo računa o doprinosu iseljenika i o perspektivama suradnje s iseljenom Hrvatskoj'

Premijer je najavio kako će tijekom svoga sutrašnjeg boravka u Njemačkoj s kancelarkom Angelom Merkel razgovarati i o položaju Hrvata u toj najmnogoljudnijoj zemlji EU
09. prosinca 2016. u 12:48 9 komentara 319 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Članovi Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, njih 55, okupilo se danas u Vukovaru gdje se održava sjednica Savjeta. Tijekom razgovora članovi Savjeta razmatrali su mogućnosti unapređenja i jačanja suradnje na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i svim drugim poljima između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njezinih granica. Na radnoj sjednici Savjeta nazočio je i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je rekao kako je suradnja države s Hrvatima izvan Hrvatske veoma važna te da će njegova Vlada insistirati na boljoj i kvalitetnijoj suradnji. Podsjetio je i kako je njegova prva posjeta kao premijera bila u BiH gdje je razgovarao o položaju Hrvata u toj državi kao i na koji način da se taj položaj poboljša i unaprijedi. Ukazao je i na položaj Hrvata u Srbiji rekavši kako je njih kod istočnih susjeda iz godinu u godinu sve manje. Podsjetio je i na Srbi u Hrvatskoj imaju osigurana mjesta u Hrvatskom saboru kao i da participiraju u aktualnoj saborskoj većini te da će, kada se govori o položaju Hrvata u Srbiji, insistirati na reciprocitetu.

- Vrlo je važno da Vlada, Hrvatski sabor, predsjednica kao i sva ministarstva i uredi vode računa o doprinosu iseljenika i o perspektivama suradnje s iseljenom Hrvatskoj, rekao je Plenković najavljujući kako će tijekom svoga sutrašnjeg boravka u Njemačkoj s kancelarkom Angelom Merkel razgovarati i o položaju Hrvata u toj najmnogoljudnijoj zemlji EU.

U razgovoru s članovima Savjeta premijer je rekao kako je Hrvatska svjesna što je sve iseljena Hrvatska dala u gospodarskom, humanitarnom kao i drugim segmentima života. Kazao je i kako je svjestan manjkavosti sadašnjeg sustava glasovanja pri čemu iseljena Hrvatska daje 3 saborska zastupnika koji redovito dolaze iz BiH. Mišljenja je da treba promijeniti način glasovanja kako bi i sve ostale države, gdje žive Hrvati, imali ravnopravnu mogućnost da postanu dio Hrvatskog sabora.

- Mislim da o tome treba razmisliti jer ovakav način je nepravedan, rekao je Plenković koji je članovima Savjeta govorio i o prioritetima u radu Vlade.

Istakao je kako će neki od prioriteta Vlade biti gospodarstvo, demografija kao i donošenje novoga Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Napomenuo je i da se mnogo ulaže u moderniziranje i poboljšanje uvjeta u oružanim snagama RH. Prema riječima Plenkovića plan je da Hrvatska tijekom 2017. godine ostvari gospodarski rast od 3,2 posto.

Milijan Brkić ISELJENIŠTVO Brkić obećao pomoć Hrvatima u Njemačkoj: 'Pomagali su nam ne samo za vrijeme rata nego i poslije' Stjepan Šterc Demograf Stjepan Šterc u Karlovcu: Izumiremo, pa su nam iseljenici, kojih je više nego stanovnika u Hrvatskoj, potencijal za demografsku obnovu

Predsjednik Savjeta Nevenko Herceg kazao je kako je ovo po prvi put da jedan hrvatski premijer sudjeluje na radnoj sjednici Savjeta kao i da je i to jedan od nagovještaja bolje suradnje. Govoreći o osnovnim zahtjevima Hrvata izvan Hrvatske Herceg je rekao kako su to prije svega omogućavanje većeg broja zastupnika u Hrvatskom saboru, promjena načina glasovanja, odnosno omogućavanje glasovanja i elektronskim putem, izravni letovi za zemlje poput SAD-a i Kanade kao i izbjegavanje dvostrukoga oporezivanja.

- Nekada je iseljena Hrvatska imala 12 saborskih zastupnika, a danas imamo 3. Ne tražimo da ponovno imamo 12 mjesta u Saboru ali mislim kako bi neka realna brojka bila 7-8 mjesta kako bi sva područja u kojima žive Hrvati imali svoga predstavnika u Saboru, rekao je Herceg.

Istakao je i kako danas izvan RH živi oko 3 milijuna Hrvata čiji godišnji iznos deviznih doznaka u RH iznosi više od jedne milijarde dolara.

- A gdje su još turizam, promet nekretnina... Hrvati izvan domovine najjača su gospodarska grana i najveći investitor u Hrvatsku, rekao je Herceg.

S članovima Savjeta danas će se susresti i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a najavljen je dolazak i nekih ministara i državnih tajnika u Vladi RH.

>> Želimo sagraditi grad pokraj Zagreba u kojem će živjeti samo iseljenici

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar imotska115
  imotska115:

  Bilo bi ti pametno da se konstatirati sa Izraelskom vladom i pitaj kakav oni imaju model kako se postuju svoje gradane po cijelom svijetu, bit ce ti lakse na srcu.

 • CROLINDA:

  također je vrlo važno i vrlo jednostavno - Zahtijevamo od vlade države Hrvatske da napokon poda mir spokoj i oslobođenje svim Hrvatima ikada i igdje - tako što ćete u državi Hrvatskoj kao naprimjer u Poljskoj izglasati zakon koji daje ... prikaži još!daje svim pravnim i fizičkim osobama u Državi određeni vremenski rok da ispoštuju zabranu javnog isticanja simbola i vođa megazločinačkog komunizma koji je najveće zlo i neprijatelj ikada ikada za Hrvate – prestanite nas morbidno vrijeđati trgovima maršala iz pakla koji je izvršio nad Hrvatima m i r n o d o p s k i genocid zvani Križni put hrvatskoga naroda – znajte da se prije ovoga nikada neće narod prestati svađati i neće se ušutjeti jame i krikovi naživo zatrpanih usta – uvijek uvijek će Bog proviđati nas koji će razotkrivati vaše lažno istinovanje - ako ovo ne učinite svađat će nam se i prapraprapra…unuci oko ovih stvari – vi koji govorite da ovo zanemarimo i da mislimo samo na budućnost - vi ste upravo kradljivci ili kočitelji budućnosti i spokoja nadolazećim naraštajima – vrlo jednostavno za razumjeti

 • siskic:

  iseljena hrvatska ima svoje predstavnike u saboru u samom biračkom tijelu u hrvatskoj. ništa posebno i specijalno im ne treba davati. glasaju tamo gdije žive i plaćaju porez. valjda nisu domoljubi iz interesa i profita.