Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer na skupštini SNV-a

Andrej Plenković: U posljednjih sedam godina ostvaren je napredak u rješavanju problema

Zagreb: Održana Velika skupština SNV-a
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
30.04.2023.
u 16:51

Predstavnike srpske zajednice premijer Andrej Plenković je pozvao da zajedno grade otvoreno i tolerantno društvo, dodavši da su Srbi također dali doprinos u ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva, među kojima su ulazak u eurozonu i schengenski režim od ove godine

Velika skupština Srpskog narodnog vijeća (SNV) prihvatila je u nedjelju Deklaraciju o pravima i položaju Srba u Hrvatskoj u kojoj se upozorava da deset najnerazvijenijih općina u Hrvatskoj čine one u kojima su Srbi većina, no da su posljednjih godina učinjeni određeni pomaci.  

Premijer Andrej Plenković naglasio je da je njegova Vlada, koja u srpskoj manjini ima stabilnog partnera, u zadnjih sedam godina ostvarila napredak u rješavanju pitanja koja je nazvao civilizacijskim standardom.  

 „Hrvatska je krenula rješavati neka rezidualna pitanja koja su me na početku mandata vrlo iznenadila. Dogovorili smo elektrifikaciju, uređenje vodne i komunalne infrastrukture, snaženje obrazovnog sustava, zaštita kulturnih prava i političko sudjelovanje u svima razinama. No, imamo još puno zadaća pred sobom“, rekao je premijer.

 Predstavnike srpske zajednice pozvao je da zajedno grade otvoreno i tolerantno društvo, dodavši da su Srbi također dali doprinos u ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva, među kojima su ulazak u eurozonu i schengenski režim od ove godine.

 Smatram da dogovor koji smo nakon današnjeg sastanka predsjednica srbijanske Vlade i ja postigli, a to je da se napravi inventar svih pitanja na razini ministarstava vanjskih poslova, služi kao preduvjet za daljnje rješavanje svih otvorenih pitanja među zemljama.

 Uvjeren sam da ćemo na ovaj način – otvoreno, ali s punim povjerenjem nastaviti rješavati sva pitanja koja su se nakupila u godinama iza nas. Imam i odgovornost i sigurnost da ih možemo zajednički rješavati na dobrobit manjina u našim zemljama i za unaprjeđenje međusobnih odnosa, rekao je Plenković.

 SNV kroz Deklaracije poručuje da bi doprinos Srba razvoju hrvatskog društva trebao imati više prostora u školskom kurikulumu.

  Obrazovni sadržaji o Srbima i njihovom povijesnom doprinosu Hrvatskoj rijetko su prisutni u nastavnim programima. Nažalost, mnogo su prisutniji prešućivanje ili negativno i stereotipno prikazivanje njihove uloge u hrvatskoj politici, nauci, umjetnosti i kulturi, navodi se. 

Komentara 7

DI
Dingač
17:27 30.04.2023.

kad izaberes izdajnika za premijera on domoljube proglasi teroristima i drzavu vodi sa cetnicima.

FR
FranzMayer
17:46 30.04.2023.

Sramotno ! Hrvatska je nekada imala “guske” koje su se izgubile u magli. Danas ima nešto puno gore- ima svoje “Ju..” Srbi su doprinijeli svemu što je Hrvatska postigla a najveći doprinos je što su ovu zemlju od 91-95 razarali, uništavali, silovali Itd. Da, ne treba mrziti, treba razgovarati ali pod uvjetom da ne LAŽU, da priznaju agresiju, da priznaju logore, Plate odštetu Itd..,ali navedeno je teško očekivati jer se njihova politika od Garašanina do danas nije promjenila. Treba se nadati, nada umire zadnja ali treba biti oprezan i zato “stanimo se s prazi svoji spram barbari od istoči”. Živjela Hrvatska

BA
Barba56
17:20 30.04.2023.

Jos malo pa si sve njihove probleme rijesio .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije