Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MFIN

Regres se može isplatiti i u gotovini

ministarstvo financija
Foto: Matija Habljak/PIXSELL/Ilustracija
10.07.2017.
u 11:06

Ovu je uputu Ministarstvo financija namijenilo svim korisnicima državnog proračuna, uz pojašnjenje da se donosi temeljem očitovanja Porezne uprave i Ministarstva pravosuđa

Ministarstvo financija objavilo je uputu prema kojoj poslodavac može isplatiti regres za korištenje godišnjeg odmora i u gotovom novcu u slučaju da iznos regresa ulazi u neoporezivi iznos, odnosno do 2.500 kuna, osim u slučaju zaposlenika nad kojima se provodi ovrha na plaći i ostalim stalnim novčanim primanjima. 

Ovu je uputu Ministarstvo financija namijenilo svim korisnicima državnog proračuna, uz pojašnjenje da se donosi temeljem očitovanja Porezne uprave i Ministarstva pravosuđa, a vezano za tumačenje odredbi zakona i pravilnika o porezu na dohodak te Ovršnog zakona na pitanje mogućnosti isplate regresa za korištenje godišnjeg odmora u gotovom novcu.

U uputi koju je Ministarstvo financija objavilo na svojim internetskim stranicama, podsjeća se da je zakonom i pravilnikom o porezu na dohodak propisano da se neoporezivo mogu isplatiti prigodne nagrade, poput regresa do iznosa od 2.500 kuna godišnje. Ako bi iznos regresa u jednom dijelu premašivao taj iznos, bio bi oporeziv i taj bi se dio morao isplatiti na tekući ili žiro račun zaposlenika.

No, dok regres ulazi u iznos od 2.500 tisuće kuna, može se isplatiti u gotovom novcu, na zahtjev zaposlenika, navode iz Ministarstva financija.

Uputa Ministarstva financija odnosi se i na primjenu Ovršnog zakona u ovom slučaju te se ističe da tim zakonom regres kao vrsta primanja nije obuhvaćen izuzećima ili ograničenjima od ovrhe, odnosno regres se može u cijelosti iskoristiti za namirenje ovrhovoditelja i ne može ga se uplatiti na poseban račun ovršenika.

Ako poslodavac ne provodi ovrhu niti je vezan rješenjem o ovrsi te nije dužan plijeniti primanja zaposlenika, regres može isplatiti u gotovini, isključivo na zahtjev zaposlenika. Na zahtjev zaposlenika regres mu se može isplatiti u gotovini i ako poslodavac provodi ovrhu na plaći, ali ne i na drugim stalnim novčanim primanjima.

No, u slučaju da poslodavac provodi ovrhu na imovini ili na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima, u što ulazi i regres, onda je poslodavcu zabranjeno da zaposleniku regres isplati u gotovini, odnosno mora se isplatiti na račun kojeg je ovrhovoditelj naveo u rješenju o ovrsi, zaključuje s u uputi Ministarstva financija.

Ova će se pojašnjenja odnositi i na isplatu regresa svim službenicima i namještenicima u javnim i državnim službama u iznosu od 1.250 kuna, koju je na prošlotjednoj sjednici Vlade najavio premijer Andrej Plenković, a koji bi se trebao početi isplaćivati u petak, 14. srpnja.

Komentara 1

DU
Deleted user
15:18 10.07.2017.

U realnom sektoru malo ljudi se i usudi pitati za godišnji, ako iskoriste pola sretni su, za regres znaju iz starih priča o K-15. Znači ima se para za državne službenike, nema para za one koji uplaćuju u proračun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije