Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Banožić nakon sastanka s Plenkovićem i vojnim vrhom: 'Ne popuštam oko Burčula'

Ministar Banožić obratio se medijima nakon sastanka s Plenkovićem i generalima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
08.11.2021.
u 13:52

Premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Banskim dvorima s vojnim zapovjednicima uoči sutrašnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će biti i premijer Zoran Milanović.

Na sastanku su danas uz admirala Roberta Hranja i ostale generale bili i ministri Mario Banožić, Davor Božinović, Gordan Grlić-Radman te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je nakon sastanka da su na  njemu sudjelovale sve relevantne osobe te da je tema sastanka bila materijalno stanje u vojsci.

“To su problemi koji se vuku dugi niz godina u HV-u”, kaže Banožić.

Ministar kaže i da problemi nisu ranije riješeni jer nije bilo jasnog izvora financiranja, iako je želja da se riješe postojala. “Razgovarali smo i o pojedinim projektima koji su iz određenih razloga produljivani. Svi smo izrazili zadovoljstvo nabavom vojnih aviona”, govori Banožić o sastanku dodajući da je remontom MIG-ova bila produljena borbena sposobnost HV-a. Ministar je podsjetio i na nabavu Kiowa helikoptera i opremanje pojedinih objekata kojima se vojska koristi.

“Bilo je zadovoljstvo upoznati premijera na koji način HV realizira proračun”, kaže Banožić. “Imamo bitno povećanje proračuna, rješavaju se borbeni avioni i Black Hawk helikopteri koji će doći u idućem kvartalu. To ne znači da se neće ulagati u kopnenu vojsku i mornaricu”, kaže ministar.

Banožić je najavio da će se “najmanje jednom godišnje” održavati ovakvi sastanci koji će biti prilika da se premijera upozna s projektima koje vojska realizira.

09.11.2021., Zagreb - Banski dvori, Vlada RH. Sastanak s vojnim zapovjednicima, na kojem Andrej Plenkovic zeli od njih cuti postoje li i koji su problemi u HV-u, koje predsjednik RH Zoran Milanovic spominje.
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na pitanje jesu li zapovjednici na sastanku progovorili o konkretnim problemima koji muče vojsku, Banožić kaže: “Načelnik je dao pregled stanja vojske sukladno planovima razvoja. Nakon toga svako od zapovjednika dobio je priliku govoriti o konkretnim projektima. Oni jesu bili lista želja, ali kada pogledate financijsku strukturu od 2012., vidite da do 2016. nije bilo povećanja sredstava, proračun je bio ispod 4 mlrd. Upravo s 2016. dolazi do iznimnog povećanja sredstava, iznimka je 2020. kada smo došli do rebalansa. Tad sam shvatio da nemamo projekt od kojeg odustajemo nego da dolazi do linearnog smanjenja. Očekujem, kad se u proračunu kaže od čega se odustaje, da to bude konkretan projekt.”

Ministar kaže: “Naš prelazak s istočne na zapadnu tehnologiju vodio je tome da ćemo nabaviti nove helikoptere i vojne avione. Ista je situacija u kopnenoj vojsci, odnosi se na višenamjenska vozila, Bradley vozila. Kroz postojeće komponente vidjet ćemo kompatibilnost ovih projekata.”

“Pitanje korištenja materijalnih resursa od strane predsjednika, to nije bila tema”, kaže Banožić dodajući da sve propisuje zakon. “Mislim da tu nemamo daljnjih problema, već nekoliko puta sam to rekao predsjedniku”, govori.

“Damir Krstičević je bio na ovom sastanku i složili smo se da je u posljednjih pet godina napravljen veliki iskorak u pitanju vojske, upravo u mandatu Damira Krstičevića”, kaže Banožić.

Najavu ovog sastanka u petak je komentirao i predsjednik Zoran Milanović, rekavši da premijer saziva sastanak sa zapovjednicima "jer nema povjerenja u ministra obrane". Na to se osvrnuo i Banožić.

09.11.2021., Zagreb - Banski dvori, Vlada RH. Sastanak s vojnim zapovjednicima, na kojem Andrej Plenkovic zeli od njih cuti postoje li i koji su problemi u HV-u, koje predsjednik RH Zoran Milanovic spominje.
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Današnji sastanak je bio priprema za sastanak Vijeća za obranu. Ali kada imate trenutak da vam predsjednik Republike hoće uputiti poruku o stanju vojske, onda morate čuti što on to kaže. Ono što ja kažem na kolegiju, rečeno je na kolegiju. Sve ono što ja prenosim premijeru nije se razlikovalo od onoga što je rečeno danas", kaže.

Rekao je da očekuje da će i sutrašnja sjednica Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost biti smislena i učinkovita te da očekuje konstruktivne argumente.

Osvrnuo se na sukob s predsjednikom Milanovićem. ''Ako očekujete da ću potpisati odluku o zapovjedniku koja nije zakonita, odmah ću reći – ne. Ako se radi o nepoštivanju zakona u bilo kojem obliku, odmah ću reći – ne. Ovisi o tome što se traži'', kaže.

Odgovorio je i na pitanje je li odluka o smjeni brigadira Elvisa Burčula, zbog koje se žestoko sukobio s predsjednikom Milanovićem, nezakonita. 

"Ako je izbor zapovjednika bez suglasnosti ministra nezakonita, nemamo o čemu razgovarati. Neću popustiti oko Burčula. Nema što, neće biti dobro za vojsku ako se popusti", poručio je ministar. 

Komentara 64

GO
goran2hr
11:54 08.11.2021.

Imamo sreću što nema rata. Od ZNG-a, pričuvnog i ročnog sastava, kada je RH mogla podići > 200000 vojnika, "modernizacijama" i naputcima "prijatelja" ("partnera", "saveznika"), napravili su "sustav", tj. komediju od vojske dostojne jedne banana republike. I sad, da zapuca, veliki ratnik Plenković okružen svojim zapovjednicima.... Urnebesno.

ČR
črnamatizemla
14:31 08.11.2021.

U vr.mater više, hrvatski se veli nabava a ne nabavka, zakon se zove Zakon o javnoj nabavi, u dva javna nastupa ovaj ministar dva puta pokaže da ne zna hrvatski!

Avatar kastanjer2
kastanjer2
15:28 08.11.2021.

Meni je jasno zašto je Burčula izabrala Kolinda. Ali mi nije jasno zašto je Zoka zapeo za njega?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije