Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković:

Ja sam inzistirao da svi pripadnici manjina budu dio parlamentarne većine

Foto: Tomislav Krasnec
13.02.2018.
u 20:20

Na sastanku s povjerenicima uvodno obraćanje imat će predsjednik EK Juncker, a nakon toga premijer Plenković će izvijestiti o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020

Dok je trajala skupština Srpskog narodnog vijeća u dvorani Lisinski u Zagrebu, premijer Andrej Plenković slijetao je u Bruxelles, gdje ga sutra prima kolegij europskih povjerenika na radnom ručku u Europskoj komisiji i gdje je večeras započeo radni posjet sastankom s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom

Razgovarali su, rekao je premijer novinarima nakon tog sastanka, o “široj političkoj situaciji u Europi”, ali i “o onome što se zbiva u hrvatskom susjedstvu i kakva je stranačka suradnja”. 

Na naše pitanje je li njegov izostanak sa sinoćnje svečane večere koju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović organizirala za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Pantovčaku, te izostanak s današnje skupštine SNV-a u Lisinskom, neka vrsta poruke, Plenković je odgovorio da nije. Nema toplo-hladnog, odgovorio je na upit je li on prema Vučiću protekla dva dana bio nešto hladniji u usporedbi s predsjedničinim vrlo toplim i srdačnim dočekom srbijanskog joj kolege.

- Mislim da vi znate da sam upravo ja inzistirao da svi pripadnici manjina u RH budu dio parlamentarne većine, da participiraju u vlasti, da napravimo akcijski plan koji se bavi manjinskom problematikom. Jučer smo imali jedan otvoren sastanak u Vladi, dotakli smo sve teme koje smatram da trebaju biti riješene. Nažalost, mnoge od njih već jako dugo traju, traju kao rezidualne teme iz vremena Miloševićeve agresije na Hrvatsku i pitanja su koja jednostavno predugo čekaju. I kao odgovorna vlada poslali smo vrlo jasne poruke i sugerirali načine kako da se ti problemi riješe. Svatko od nas ima svoju ulogu i obveze, a što se tiče dijaloga, dobrosusjedstva, suradnje, nuđenja naših iskustava u europskom procesu prema svim susjedskim zemljama, mislim da je tu stav vlade i mene osobno vrlo jasan - rekao je Plenković. 

Na pitanje je li s Daulom razgovarao i o BiH, s obzirom da je predsjednik europskih pučana prije dva tjedna primio troje članova Predsjedništva BiH koji su svi na čelu stranaka-članica obitelji europskih pučana, Plenković je odgovorio:

- Daul ulaže jako puno u posljednje vrijeme u odnose s našim sestrinskim strankama u BiH. Investirao je taj politički kapital kojeg ima. Želi pomoći, da se postigne konsenzus i da nađe rješenje koje će biti pravedno, korektno i omogućiti organiziranje izbora u listopadu. Naša je pozicija da želimo izborni zakon koji omogućuje svim trima konstitutivnim narodima i drugima pravednu zastupljenost na tim izborima.

Komentara 19

MA
MarkoKosmicki
21:48 13.02.2018.

manjinama nije mjesto u saboru,je4 u svakoj stranciostoje manjine,i ta manjina uvijek ucjenuje,neka predloze svoje stranke i na izbore ,onda je to cisto

MA
MarkoKosmicki
21:50 13.02.2018.

kako se nas birace zaboravlja,a sjete de nas samo za izbore treba pitati narod o kljucnim stvarima

OO
onako_ovlaš
19:51 13.02.2018.

premijer je u knockoutu,on danas na svom novogovoru kaže da su događaji iz devedesetih,rat,razaranja,mirna integracija,prevenirali hrvatski put ka boljem uspjehu,prevenirali,pa to je za ostvaku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije