Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković se sastao s Netanyahuom i Tsiprasom: Ponudili smo suradnju u brodogradnji

Plenković je prije godinu dana bio u službenom posjetu Izraelu, a uzvratni posjet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je prihvatio njegov poziv, očekuje tijekom ove godine
25. siječnja 2018. u 18:11 22 komentara 2117 prikaza
Foto: Vlada.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je u Davos gdje će danas i sutra sudjelovati na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma.

Davos 'Nije dobrodošao' Tisuće prosvjednika protiv dolaska Trumpa: 'Uništite WEF'

Posjet Davosu započeo je sastankom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, zatim grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom te nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

U izjavi za medije Plenković je rekao da su teme tih razgovora prvenstveno bile unaprjeđenje gospodarskih i političkih odnosa između Hrvatske i tih zemalja. Naglasio je da s Izraelom očekuje daljnji razvoj gospodarske suradnje, osobito u području poljoprivrede i mediteranske suradnje.

- Ponudili smo suradnju koja bi se odnosila na brodogradnju te naravno u području političkih multilateralnih foruma i obrambene suradnje - naveo je Plenković, a priopćila je Vlada.

Plenković je prije godinu dana bio u službenom posjetu Izraelu, a uzvratni posjet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je prihvatio njegov poziv, očekuje tijekom ove godine.

- To će biti bitan signal za daljnje jačanje hrvatsko-izraelskih odnosa - istaknuo je Plenković.

Što se tiče Grčke, kazao je da je to zemlja s kojom Hrvatska nažalost ima premalu gospodarsku razmjenu.

- Hrvatska i Grčka trebaju zajednički ojačati suradnju u jadransko-jonskom bazenu, te za to iskoristiti EU strategiju - Jadransko-jonsku inicijativu, i povećati gospodarske, energetske i prometne koridore u ovom dijelu Europe - smatra Plenković.

S nizozemskim premijerom razgovarao je o poziciji Nizozemske kao jednog od većih ulagača u Hrvatsku te o suradnji u okviru Europske unije.

Predsjednik Plenković danas je sudjelovao na neformalnom okupljanju svjetskih lidera na temu "Stvaranje zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu", što je i moto ovogodišnjeg okupljanja. Govoreći o toj raspravi, napomenuo je da su glavne teme bile globalni razvojni ciljevi do 2030., odnosno nastojanja da se pozitivni globalni gospodarski trendovi povežu s kvalitetnijim socijalnim politikama, kako bi načelo solidarnosti bilo vidljivije u kontekstu pitanja nejednakosti. Također će sudjelovati u raspravi "Prozor mogućnosti za Europu", koju će moderirati predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma Børge Brende i na kojoj će, osim političkih čelnika, sudjelovati predstavnici velikih tvrtki. Danas su predviđeni i sastanci predsjednika Vlade s predstavnicima poslovnog svijeta – Mattom Brittinom, operativnim predsjednikom Googlea za Europu, Bliski istok i Afriku,  Christophom Franzom, predsjednikom švicarske zdravstvene korporacije F.Hoffmann – La Roche AG, predsjednicom i glavnom izvršnom direktoricom tvrtke Booking.com Gillian Tans, te Feritom F. Sahenkom, predsjednikom turske Dogus grupe, stoji u priopćenju,

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo činjenicom da sve te kompanije imaju veliki interes za Hrvatsku kao zemlju koja se gospodarski razvija i koja je vrlo pogodna za daljnja ulaganja. Najavio je da će sastanak s predsjednikom Europske investicijske banke iskoristiti za razgovor o nastavku suradnje na brojnim projektima, koji trebaju pridonijeti regionalnom razvoju i boljem korištenju europskih sredstava.

Granični čvor Zašto Dežela i Lijepa Naša ne znaju živjeti s problemima?

Govoreći o odnosima Europske unije i Sjedinjenih Američkih država, o kojem je bilo dosta riječi na ovogodišnjem forumu, Plenković je kazao da su 2017. obilježila dva ključna politička trenutka u Europi. Jedan je reizbor Angele Merkel, a drugi izbor novog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Dodao je da se to zbilo u kontekstu pregovora o Brexitu te da je ta nova konfiguracija Europskoga vijeća sada u poziciji udahnuti novi optimizam za europski projekt, uoči razgovora o novom višegodišnjem financijskom okviru, jačanja europskih politika i stvaranja pouzdanije i optimističnije atmosfere na europskom kontinentu.

- Odnosi s Amerikom su važni. Europska unija je prvak multilateralizma, želi dogovor, želi konsenzus i nastoji biti uključiva - kazao je predsjednik Vlade. Pojasnio je da nezadovoljstvo u odnosima proizlazi ponajviše zbog činjenice da se SAD povukao iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, što je bio signal koji nije naišao na odobravanje ni kod jedne države članice EU. Međutim, dodao je, nitko od europskih čelnika nema ništa protiv dolaska američkog predsjednika Trumpa na forum, a i američki kongresnici koji sudjeluju na forumu jasno su naglasili kako njegova poruka ,,Amerika prva'' ne znači Amerika bez svojih partnera i bez suradnje.

Osvrnuvši se, na upit novinara, na domaće teme, ponovio je kako smatra da se u Hrvatskoj malo govori o dobrim stvarima.

- Činjenica je da nakon porezne reforme zbog promjena u porezu na dohodak jedan veliki broj naših građana ima veća primanja, da smo podigli dva puta po pet posto minimalnu plaću, da je prosječna plaća narasla i da se pokazalo na segmentu potrošnje da ljudi imaju viša primanja. To je vidljivo iz svih gospodarskih pokazatelja – nikad niža stopa nezaposlenosti, povećanje stope zaposlenosti, smanjenje javnoga duga, suficit opće države. Sve to govori da ti makroekonomski efekti imaju konkretan učinak na građane - naveo je predsjednik Vlade.

Naglasio je da je Vlada apsolutno svjesna da je dio građana, nažalost, u blokadi i dodao da planira donijeti novi Ovršni zakon.

- Vlada je svjesna problema koje imamo, ali je isto tako ponosna na postignuća. I ta postignuća ćemo vrlo jasno isticati i artikulirati - poručio je predsjednik Vlade. Dodao je kako Vlada nastoji da državna uprava bude pravi servis građanima kako bi oni sve što trebaju na bilo kojoj razini dobili u što bržem roku i na što kvalitetniji način.

Svjetski gospodarski forum neprofitna je organizacija osnovana 1971. sa sjedištem u Ženevi. Godišnji sastanak foruma održava se u Davosu gdje se okupljaju vodeći svjetski poslovni ljudi, političari, intelektualci i novinari. Na forumu koji raspravlja o svjetskim problemima ove će godine prisustvovati više od 3.000 sudionika, a najviše interesa gosti i javnost iskazuju za nastup predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

1 / 23
Davos
svijet u Davosu Donald Trump stigao u Davos, na gospodarskom forumu očekuje se i Plenković Emmanuel Macron Skup u Davosu Macron: Moramo objasniti ljudima da je globalizacija za njih dobra Davos Ekonomski forum Počeo Davos, čarobni brijeg kapitala
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • Agricola:

  Najjača tri političara ne svijetu, Donald Trump, Viktor Orban i Benjamin Netnyahu , sva trojica predstavljaju tešku noćnu moru najvećem zločincu današnjice, naci-komunistu i sotoninom poslaniku na zemlji, Georgu Sorosu.

 • trpimir53:

  Sve je dobro dok ne dođe Trump. On će im pomutiti račune , i ništa od svih razgovora i dogovora.

 • Avatar Ivo Hrvatina
  Ivo Hrvatina:

  Plenković se sastao s Netanyahuom i Tsiprasom: Ponudili smo suradnju u otimanju terena Palestincima i Turcima na Cipru jer imamo ogromno iskustva sa time u Kotorskom zaljevu, Piranskom zaljevu i Neumskom zaljevu.