Naslovnica Vijesti Crna kronika

Andabak: Bilo mi je čudno što mi generali nisu čestitali Božić

Bruno Stojić: 
Rojsa sam prijavio policiji, a onda me nazvao njegov prijatelj i tražio broj računa
20. travnja 2013. u 12:00 0 komentara 159 prikaza
'24.05.2012., Zagreb, -  Ljubo Cesic Rojs dosao je na Zupanijski sud gdje mu se sudi zbog malverzacija sa 66. pukovnijom. Evo me, dosao sam popiti kavu sa Sanaderom, kaze Rojs. Photo: Anto Magzan/PIXS
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'

Dok šestorica optuženih bosanskohercegovačkih Hrvata iščekuju presudu u Haagu, Ljubi Ćesiću Rojsu u zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u tijeku je proces da je 2010. na prijevaru zadržao za sebe 60.000 eura, koje je haaškim optuženicima i njihovim obiteljima donirao poduzetnik Jako Andabak. Rojs je novce dvije godine držao kod sebe, a onda ih je nekima počeo vraćati...

Prijeti mu uvjetna kazna

Prijeti mu uvjetna kazna od godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine, koliko za njega traži tužiteljstvo. No, Rojs je na sudu kazao da nije kriv jer da je novce u međuvremenu predao šestorici Hrvata iz BiH. Prema optužnici, on se obvezao Jaki Andabaku, s kojim se od siječnja do lipnja 2010. dogovarao o pružanja pomoći Hrvatima optuženima u Haagu i njihovim obiteljima, da će im predati novce. Andabak mu je u zagrebačkom uredu dao 70.000 eura rekavši da preda po 10.000 eura Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću, Berislavu Pušiću te ranije osuđenom Dariju Kordiću. No, Rojs je, ističe tužiteljstvo, 60.000 eura zadržao za sebe, a 10.000 eura predao je Veneri Kordić, supruzi Darija Kordića, te se okoristio sa 431.580 kuna.

Andabak je svjedočio u istrazi kako je otkrio da Rojs novce nije proslijedio haaškim optuženicima i njihovim obiteljima.

– Mislio sam da će im Rojs novce predati u roku od mjesec dan jer mi je rekao da je u kontaktu s obiteljima optuženih. Bilo mi je čudno jer mi za Uskrs ili Božić 2010. nitko od optuženika nije uputio čestitku, niti mi se javio i zahvalio za donaciju. U proljeće 2011. sreo sam Prlića i Praljka, koji su mi rekli da su i oni čuli da sam za svaku od obitelji optuženika dao po 10.000 eura, ali da im Rojs novce nije proslijedio. Isto mi je rekao i Stojić – svjedočio je Andabak.

A onda su mu u srpnju 2012. javili i Praljak i Prlić da im je Rojs predao po 10.000 eura, a u srpnju lani javio mu se i Stojić, rekavši da je primio 5000 eura, svjedočio je.

Uplatio pa stornirao

Što je Rojsa ponukalo da sa zakašnjenjem počne vraćati novce haaškim optuženicima i koliko ga je na to motiviralo to što ga je Stojić prijavio, utvrdit će se na sudu.

– Lani u veljači saznao sam da je za svakog od nas Andabak donirao po 10.000 eura. Sastao sam se s Andabakom, a Rojsa sam prijavio policiji. Ubrzo me nazvao Rojsov prijatelj i tražio da mu pošaljem broj žiroračuna da mi Rojs uplati novac. Na račun moje supruge uplatio je 5000 eura, ali u banci su mi rekli da je isti dan Rojs uplatu stornirao. U rujnu lani Marinko Ćesić nam je uplatio 5000 eura – svjedočio je Stojić u istrazi.

>> Rojs optužen da je zadržao 60 tisuća eura za haaške optuženike

10.000 eura predao samo Kordićevoj ženi

10.000 eura predao samo Kordićevoj ženi

Andabak je u istrazi svjedočio da je jedino za Uskrs dobio čestitku od obitelji Kordić pa je pretpostavio da je barem toj obitelji Rojs dao novac. U travnju ili svibnju lani, kad je stupio u kontakt s Rojsom, on mu je priznao da novac nije predao haaškim optuženicima. Rojs je nakon toga novce počeo vraćati, a na sudu će se utvrditi je li svim haaškim optuženicima u međuvremenu vratio novac. U svibnju će pred sucem svjedočiti Stojić i Andabak te Smiljan Begić.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.