Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije

Analitičari: Presuda Čačiću dobra je vijest i za Milanovića i za HNS

Čačić Milanović (1)
Zeljko Lukunic/PIXSELL
15.11.2012.
u 09:41

Letica tvrdi: Njegova ekonomska politika bila je čisti promašaj i sada premijer ima šansu na njegovo mjesto postaviti nekog sposobnog

Presuda, po kojoj se prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić mora u roku od dva mjeseca javiti na izdržavanje jedanaestomjesečne kazne, izazvala je brojne reakcije na političkoj i društvenoj sceni.

Počinju problemi

Većina naših sugovornika ističe kako je ta presuda pokazala da su premijer Milanović i Kukuriku koalicija zajedno s osuđenim Radimirom Čačićem nepromišljeno postupili imenujući ga drugim čovjekom Vlade.

– Žao mi je obitelji koja je stradala, ali i Radimira Čačića koji mora u zatvor. On odlazi iz politike i to je dobra stvar za Hrvatsku, ali i trenutačnu vladu jer je pokazao da je nesposoban. Njegova ekonomska politika bila je čisti promašaj i sad premijer Milanović ima šansu to ispraviti imenujući na njegovo mjesto sposobnog neovisnog stručnjaka. Takvih SDP nema, mislio sam da je to Grčić, ali i on je pokazao da ne zna i ne umije – rekao je profesor Slaven Letica. Politički analitičar Davor Gjenero misli da s pravomoćnom presudom Radimiru Čačiću počinju problemi za Vladu i HNS.

– Na čelu stranke zamijenit će ga Vesna Pusić ili Ivan Vrdoljak. Vrdoljak u Vladi ima jednostavniji resor i više bi se mogao posvetiti stranci, a gospođa Pusić u ovom je trenutku puno zaposlenija u diplomaciji – dodaje Gjenero pitajući se hoće li se nakon Čačićeva odlaska iz Vlade poštovati koalicijski ugovor ili će SDP prigrliti to zanimljivo ispražnjeno mjesto.

– Ako se budu držali koalicijskog ugovora, Čačića bi mogao zamijeniti varaždinski župan Štromar koji je bio dosta blizak s Čačićem i njegov savjetnik u projektu javno-privatnog partnerstva. Ako SDP baci oko na to mjesto, uvelike će se poremetiti unutarkoalicijski odnosi – smatra Gjenero. Nakon odlaska Radimira Čačića iz Vlade, premijer Zoran Milanović naći će se u puno nepovoljnijem položaju nego prije.

To je avanturizam

Naime, sada će ostati bez glavnog “gromobrana” Čačića na čiji su račun do sada išli svi troškovi lošeg vladanja Kukuriku koalicije.

– Odlaskom Radimir Čačić prestaje biti krivac za sve loše poteze Vlade. Zbog toga je do sada trpio Čačić, ali i njegova stranka koja je zbog toga gubila potporu birača – smatra Gjenero, naglašavajući kako će HNS-u nakon Čačićeva odlaska biti puno lakše. Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, smatra da je premijer Milanović pokazao koliki je politički avanturist onog trenutka kada je Čačića okrivljenog za tešku prometnu nesreću,uključio u rad Vlade i dao mu jedno od najvažnijih mjesta u njoj.

Komentara 23

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:47 15.11.2012.

Stavite Ferdeljija. I Darka Mihajlovića umjesto Linića.

Avatar pupoljak
pupoljak
09:48 15.11.2012.

Ma nemoj! Da li si to ti, možda, Letica? Uvijek si tuđim mlatio po gloginjama i bio general poslije bitke.

OB
-obrisani-
09:45 15.11.2012.

Sposobnog ministra,jos samo da dobijemo sposobnijeg premijera,moglo bi krenit na bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije