Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liberali formalizirali savez

Amsterdamska zajedno u utrku za EU, Pantovčak i parlament

Amsterdamska koalicija
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
10.05.2018.
u 06:00

Zajedničku izjavu o suradnji za bolju Hrvatsku potpisali su šefovi GLAS-a, IDS-a i stranke Pametno. Zalagat će se za decentralizaciju

Amsterdamska koalicija jučer je formalizirala svoj savez. U Kinu Europi, predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, predsjednik IDS-a Boris Miletić te predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak potpisali su Zajedničku izjavu o suradnji za bolju Hrvatsku, čime je i službeno započela suradnja ove tri liberalne stranke.

A koja bi trebala trajati u tri nadolazeća izborna ciklusa – prvo za EU izbore, potom i za predsjedničke izbore na kojima bi “trojac” trebao imati zajedničkog kandidata te na kraju i za parlamentarne izbore. Trojac kreće i u izradu svojih zajedničkih programa, prvo za EU izbore na kojima Amsterdamska koalicija računa na jedan, možda i na dva mandata, a koji bi trebao biti gotov do jeseni. Izradit će ga programski tim u kojem su Igor Kolman iz GLAS-a, Valter Flego iz IDS-a te Ivica Puljak iz stranke Pametno.

Jednakost i ravnopravnost

– Mi smo tri stranke koje dijele iste vrijednosti i koje su spremne udružiti svoje snage i dati sve od sebe kako bi izgradile pristojno, građansko društvo i državu. Okupile su nas ideje slobode i prava svakog pojedinca da živi u slobodnom i otvorenom društvu, u uređenoj zemlji koja poštuje jednakost i ravnopravnost svih svojih građana, u zemlji koja potiče kreativnost i poduzetnost, u zemlji koja, kada zatreba, može biti oslonac slabima i obespravljenima – poručila je šefica Glasa Anka Mrak-Taritaš.

Manji PDV u turizmu

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je kako u Hrvatskoj puno toga može biti drukčije i da se puno toga može napraviti i promijeniti. Dotaknuo se i nekih tema koje će tri stranke zagovarati u budućnosti, a to su, svakako decentralizacija Hrvatske, a jedna od prvih mjera koje će predložiti bit će i smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu.

– Time ćemo povećati konkurentnost svih turističkih destinacija u Hrvatskoj u odnosu na zemlje u okruženju, ali i poticati novi val investicija i zapošljavanja – zaključio je Miletić.

Šefica Pametnog Marijana Puljak kazala je da su se svi lako složili oko vrijednosti liberalne demokracije te dodala da je sigurna kako će ih i većina građana podržati.

– Hrvatska može biti domovina svim građanima svijeta, ona koja ne gleda koje je netko nacije, vjere, spola ili roda, iz kojeg je grada ili sela, s kim se voli. Naša djeca mogu dobiti bolje, modernije i korisnije obrazovanje koje će razvijati njihove talente. Njihova budućnost može biti u Hrvatskoj, ako se njome bolje upravlja – poručila je Puljak.

Nije isključeno da će se Amsterdamskoj koaliciji u budućnosti pridružiti i neke druge stranke. Nije tajna da im se HSS već praktički ponudio, no u novom savezu ističu kako će se takve odluke donositi konsenzusom. Isto tako dodaju da bi voljeli da već na prvim izborima, onima za EU parlament na zajedničkoj listi budu i neki nestranački ljudi, prepoznatljivi u društvu.

Komentara 8

AM
AMD------------------------
07:43 10.05.2018.

nasljednici zlocinaca nakon drugog svjetskoga rata-huda i x jama su vam temelji.

MA
Matovilac3
08:56 10.05.2018.

Zločinački savez starih ideala pećinske inteligencije.

MA
Marko1337
09:03 10.05.2018.

Ovi jadnici su za cirkus, koji naravno sa ovakvim imbecilnim facama nitko ne bi gledao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije