Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPILOG MUČNE PRIČE

Amerikanki dopušteno napustiti Maltu nakon što joj je odbijen pobačaj

Demonstration against Malta's total ban on abortion outside Parliament House in Valletta
Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS
1/6
23.06.2022.
u 14:37

Treći pregled potvrdio je da je "plodna voda otišla i da beba neće preživjeti", iako joj je srce i dalje kucalo, no pobačaj nisu mogli obaviti jer je on zabranjen na Malti.

Amerikanki kojoj je odbijen zahtjev za pobačajem na Malti nakon što je osjetila simptome spontanog pobačaja, dopušteno je da otputuje u Španjolsku i prekine trudnoću tamo, rekla je njezina odvjetnica u četvrtak.

Andrea Prudente (38), koja je bila 16 tjedana trudna i na odmoru na Malti sa svojim partnerom Jayom Weeldreyerom, prije tjedan dana je osjetila simptome spontanog pobačaja.

Primljena je u bolnicu zbog jakog krvarenja u 16. tjednu trudnoće. Beba je bila dobro, ali je žena izgubila plodnu vodu dan ili dva kasnije.

Novi pregledi pokazali su da se posteljica djelomično odvojila od maternice, ali srce je i dalje kucalo.

Rečeno im je da dođu za 48 sati. Treći pregled potvrdio je da je "plodna voda otišla i da beba neće preživjeti", iako joj je srce i dalje kucalo, rekao je Weeldreyer.

Uslijed brige za zdravlje trudnice, par je zatražio pobačaj kad je postalo jasno da trudnoća više nije održiva. Međutim, pobačaj je odbijen jer Malta ne dopušta pobačaj pod bilo kojim okolnostima.

Liječnici su odbili potvrditi da je sposobna za putovanje, no par je sve organizirao preko svoga putničkog osiguranja te je Prudente dobila dopuštenje da odleti na španjolski otok Mallorcu.

"Osiguravajuća tvrtka je organizirala prijevoz na Mallorcu. Andrea se sama odjavila jer je malteški zdravstveni savjet bio da ostane pod nadzorom", rekla je odvjetnica para, Lara Dimitrijević.

"Andrea prolazi kroz teško razdoblje psihički. No ovdje na Malti, ruke liječnika su zavezane otkad bi prema zakonu počinili zločin da prekinu trudnoću", rekla je.

"Ona je užasnuta", rekao je Jay Weeldreyer za agenciju France presse. "Osjećamo kao da je nedužna žena dobila okrutnu i bizarnu kaznu".

Par bi trebao kasnije u četvrtak otići zračnom hitnom pomoći.

Malta je jedina EU zemlja koja u potpunosti zabranjuje pobačaj. Ministarstvo zdravstva nije komentiralo slučaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije