Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojna potpora bez presedana

Amerikanci upozorili: Ova je država ruski najsnažniji partner, daju im najveću potporu u oružju

IRAN-TEHRAN-PRESIDENT-RUSSIA-PRESIDENT-MEETING
Foto: Iranian Presidential Website/XIN
1/2
10.12.2022.
u 12:38

Australija je najavila kako će sankcionirati tri Iranca i jednu iransku tvrtku zbog opskrbe Rusije bespilotnim letjelicama za upotrebu protiv Ukrajine koja je nedavno optužila Rusiju da koristi iranske bespilotne letjelice u svojim napadima. Iako je ova bliskoistočna zemlja prvotno zanijekala slanje bespilotnih letjelica u Rusiju, priznali su kako su ih isporučili prije invazije na Ukrajinu.

Odnosi Rusije i Irana zatoplili su se do potpunog obrambenog partnerstva, priopćio je SAD. Rusija daje vojnu potporu bez presedana, rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby te dodao kako svije zemlje razmatraju zajedničku proizvodnju smrtonosnih dronova, piše BBC News.

Australija je najavila kako će sankcionirati tri Iranca i jednu iransku tvrtku zbog opskrbe Rusije bespilotnim letjelicama za upotrebu protiv Ukrajine koja je nedavno optužila Rusiju da koristi iranske bespilotne letjelice u svojim napadima. Iako je ova bliskoistočna zemlja prvotno zanijekala slanje bespilotnih letjelica u Rusiju, priznali su kako su ih isporučili prije invazije na Ukrajinu. 

John Kirby rekao je rekao da bi partnerstvo između Irana i Rusije u proizvodnji dronova bilo štetno za Ukrajinu, iranske susjede i međunarodnu zajednicu.

-Rusija nastoji surađivati s Iranom u područjima kao što su razvoj oružja i obuka- rekao je Kirby i dodao kako se SAD boji da je Rusija namjeravala Iranu osigurati napredne vojne komponente koje uključuju helikoptere i sustave protuzračne obrane.

-Iran je postao najveća ruska vojna potpora…Rusija koristi iranske bespilotne letjelice za napade na energetsku infrastrukturu, lišavajući milijune Ukrajinaca struje, grijanja i kritičnih usluga. Ljudi u Ukrajini danas zapravo umiru kao rezultat iranskih postupaka- dodao je Kirby na što se nadovezao britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly koji je rekao da je Iran postao jedan od glavnih vojnih pristaša Rusije i da odnos između njih prijeti globalnoj sigurnosti, a dogovori su doveli  do toga da je Iran poslao stotine dronova Rusiji.

(220719) -- TEHRAN, July 19, 2022 (Xinhua) -- Iranian President Ebrahim Raisi (R) meets with Russian President Vladimir Putin in Tehran, Iran, on July 19, 2022. Iranian President Ebrahim Raisi and his Russian counterpart Vladimir Putin held talks here on Tuesday, agreeing to further strengthen bilateral relations and expand cooperation to ensure security in the region. (Iranian Presidential Website/Handout via Xinhua) Photo: Iranian Presidential Website/XINHUA
Foto: Iranian Presidential Website/XIN
-Zauzvrat, Rusija nudi vojnu i tehničku potporu iranskom režimu, što će povećati rizik koji predstavlja za naše partnere na Bliskom istoku i za međunarodnu sigurnost- rekao je Cleverly.

Dodao je i kako se Ujedinjeno Kraljevstvo slaže sa SAD-om da će iranska potpora ruskoj vojsci rasti u nadolazećim mjesecima jer se Rusija pokušava domoći još oružja koje uključuje i stotine balističkih projektila.

Ukrajina je optužila Iran da je opskrbio Rusiju bespilotnim letjelicama ''kamikaze'' korištenima u nizu napada u kojima je 17. listopada ubijeno najmanje osam ljudi.

Iako je Iran zanijekao da su poslali dronove Rusiji, potom su priznali kako su isporučili Rusiji ''ograničeni broj dronova'' nekoliko mjeseci prije početka rata. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su to laži i da Ukrajina obara oko 10 iranskih dronova dnevno.

Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong u subotu je kazala: 

-Opskrba bespilotnim letjelicama Rusiji dokaz je uloge koju Iran igra u destabilizaciji globalne sigurnosti. Ovaj popis naglašava da će se oni koji pružaju materijalnu potporu Rusiji suočiti s posljedicama.

Također, najavila je i mjere protiv 19 osoba i dva entiteta, uključujući i iransku moralnu policiju zbog brutalnog postupanja prema prosvjednicima nakon smrti Mahse Amini (22).

Komentara 20

GI
gira
12:49 10.12.2022.

znači otvaraju još jednu frontu, uvode demonkraciju.

ZO
zoran234
13:12 10.12.2022.

Još fali Xi Jiping.

SE
Serđo23
13:12 10.12.2022.

E ako su ih Ameri upozorili , onda za njih više nema spavanja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije