Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POTRAGA U TIJEKU'

Amerikanci traže ostatke srušenog balona, Kina nezadovoljna: 'Tražili smo da mirno postupite'

The suspected Chinese spy balloon drifts to the ocean after being shot down off the coast in Surfside Beach
Foto: RANDALL HILL/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.02.2023.
u 07:42

Dok američki dužnosnici traže dijelove srušenog kineskog balona, visoki dužnosnik ministarstva obrane kazao je kako je tijekom Trumpove administracije u tri slučaja kineski balon nakratko letio iznad SAD-a

Američka vojska priopćila je u subotu da će pokušati brzo pronaći ključne elemente kineskog nadzornog balona među ostacima u blizini obale Južne Karoline nakon što ga je srušio borbeni avion F-22. "Potraga je u tijeku. Koliko će trajati tek treba utvrditi", rekao je novinarima viši dužnosnik američke obrane, dodajući da su krhotine bile u relativno plitkim vodama.

Visoki vojni dužnosnik rekao je kako predviđa da ponovno sastavljanje balona neće trajati tjednima ili mjesecima, već da će ići relativno brzo.

Sigurnosni stručnjaci ocijenili su kako se čini da kineski let navodnog nadzornog balona iznad Sjedinjenih Država označava agresivniju taktiku špijunaže od oslanjanja na satelite i krađe industrijskih i obrambenih tajni.

I Sjedinjene Države i Kina desetljećima su koristile nadzorne satelite kako bi pratile jedna drugu iz zraka.

"Na neki način, to je više amaterski", rekao je bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton. "Zar kamere na njihovim satelitima nemaju dovoljno visoku rezoluciju da moraju poslati balon?"

Baloni u vrijeme Trumpa

Visoki dužnosnik američke obrane rekao je u subotu kako je tijekom Trumpove administracije bilo tri slučaja kada je Kina nakratko letjela nadzornim balonom iznad kontinentalnih Sjedinjenih Država.

“Nadzorni baloni vlade NRK-a (Narodne Republike Kine) nakratko su prošli kroz kontinentalne dijelove SAD-a najmanje tri puta tijekom prethodne administracije i jednom za koji znamo na početku ove administracije, ali nikada u ovom vremenskom razdoblju,” rekao je dužnosnik.

Mark Esper, bivši ministar obrane za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa, rekao je za CNN This Morning u petak da je bio "iznenađen" izjavom Pentagona da su se slični incidenti događali za vrijeme Trumpove administracije.

"Ne sjećam se da je itko ikada ušao u moj ured ili pročitao bilo što da su Kinezi imali nadzorni balon iznad Sjedinjenih Država", rekao je Esper, dodajući da bih se "toga sigurno sjetio."

Graja oko balona dolazi dok Kina osnažuje svoje vojne sposobnosti i izaziva američku vojnu prisutnost na Pacifiku. Kina je izrazila svoje "snažno nezadovoljstvo" protiv američkog obaranja njihovog balona, ​​rekavši da je Washington "pretjerao" i "ozbiljno prekršio međunarodnu praksu".

“Kina izražava svoje snažno nezadovoljstvo i protest protiv američke upotrebe sile za napad na civilne bespilotne letjelice. Kineska strana je u više navrata obavijestila američku stranu nakon provjere da je balon za civilnu uporabu i da je ušao u SAD zbog više sile – to je bila potpuno nesreća”, stoji u priopćenju kinesko ministarstva obrane koje je objavljeno u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu.

“Kina je jasno zatražila od SAD-a da to ispravno postupi na miran, profesionalan i suzdržan način. Glasnogovornik američkog Ministarstva obrane također je izjavio da balon neće predstavljati vojnu ili osobnu prijetnju osoblju na zemlji,” nastavlja se u priopćenju. 

"Kina će odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih tvrtki, zadržavajući pravo na daljnje potrebne reakcije", priopćilo je ministarstvo.

Špijunaža Kine

Sjedinjene Države također vjeruju da Peking nastoji doći do vlasničkih informacija i preuzeti znanje od američkih kompanija.

Kina je rekla da je balon imao civilnu, meteorološku i znanstvenu svrhu te je zalutao u američki zračni prostor, optuživši u subotu američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi diskreditirali Kinu.

Prethodno je odbacila optužbe za špijunažu i ocijenila da Sjedinjene Države imaju hladnoratovski mentalitet i potenciraju 'kinesku prijetnju'.

Balon otkriven ovog tjedna činio se namjerno provokativnim, rekao je Dean Cheng, viši savjetnik kineskog programa na američkom Institutu za mir.

Mike Rounds, republikanski član Odbora za oružane snage američkog Senata, rekao je za Fox News da bi bilo dobro ponovno sastaviti balon kako bi se vidjelo "je li mu namjena bila stvarno prikupljanje podataka ili testiranje naših sposobnosti odgovora".

Andrew Antonio, suosnivač startupa za balone na velikim visinama Urban Sky, rekao je da su struje vjetra o kojima ovise baloni na velikim visinama za upravljanje na dugim putovanjima najmanje povoljne zimi, sugerirajući da namjere Kine možda nisu bile ciljati određeno mjesto u Sjedinjenim Državama.

>> VIDEO Policija javnost o događajima na Platku izvijestila tek treći dan nakon upita novinara

Ključne riječi

Komentara 43

DU
Deleted user
08:28 05.02.2023.

Ne vjerujem amerikancima, ali kineskim komunjarama, pogotovu. Čuj samo kineze kako galame: kako ste smjeli srušiti naš špijunski balon iznad vaše države?

Avatar Svračak
Svračak
08:21 05.02.2023.

Ako je bilo slučajno lijepo su mogli nazvati Amere i reći oprostite to i to se desilo i mi se ispričavamo.

PR
prajdali100
08:46 05.02.2023.

Ovo je za nevjerovati ! Pošalješ špijunski balon na Ameriku a onda si jako ljut i nezadovoljan što su ga oborili.Ne znam je li ova reakcija smiješna ili bezobrazna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije