Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
profesor boyle

'Amerikanci su BiH namjerno skrojili s rokom trajanja'

'U.S. special representative to Pakistan and Afghanistan Richard Holbrooke reacts during a news conference in Kabul October 27, 2010. REUTERS/Omar Sobhani (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS)'
Reuters/PIXSELL
10.08.2012.
u 18:30

Tuđman i Milošević sve su dogovorili, a Holbrooke im je rekao da će raspad malo potrajati, tvrdi Boyle

BiH je u Daytonu skrojena s vijekom trajanja kako bi se polagano raspala prema planu Milošević-Tuđman, rekao je Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na američkom Sveučilištu u Illinoisu i bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde, u intervjuu za agenciju Anadolija. Boyle tvrdi da su mu to potvrdili u samom Pentagonu.

– U Daytonu su Amerikanci, uz suglasnost ostalih velikih sila, skrojili državu BiH s vijekom trajanja od 15 godina. Ljudi iz Pentagona jasno su mi rekli da će se prema Holbrookeovu planu dogoditi usporeno, ali konačno cijepanje BiH. Gdje smo danas?! Velike sile svjesno su i namjerno stvorile državu koja nikada nije mogla funkcionirati i koja doživljava kolaps, a krajnji cilj je da se izvrši trajna podjela BiH i to mirnim putem – rekao je Boyle.

On tvrdi da su Amerikanci državu koja će se raspasti namjerno stvorili još u ožujku 1994. godine Washingtonskim sporazumom, a sve je potvrđeno u Daytonu iduće godine. Tadašnji predsjednici Hrvatske i Jugoslavije Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, kaže, sve su dogovorili 1991. u Karađorđevu, a američki mirovni izaslanik Richard Holbrooke u Daytonu im je rekao da će "malo potrajati dok njihov dogovor ne bude proveden". Boyle tvrdi da je Milošević za svoj genocidni plan imao podršku svjetskih lidera te da je zanimljivo kako je umro pred samo iznošenje dokaza o umiješanosti svjetskih sila u rat. Ista bi se stvar mogla dogoditi i Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, dodaje.

Boyle ipak ne vjeruje u izbijanje novog rata, no boji se za budućnost Bošnjaka. Dodaje da je presuda Međunarodnog suda pravde kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid i agresiju otvorila vrata za neki novi napad na BiH u budućnosti.

– Pred Međunarodnim sudom pravde uspio sam isposlovati dvije mjere privremene zaštite za BiH protiv tadašnje Jugoslavije, tvorevine koja je uključivala Srbiju i Crnu Goru. Bio sam na dobrom putu da isposlujem presudu protiv Velike Britanije, koja je u ratu radila za Srbiju. Tada se dogodila interna i vanjska sabotaža – otkriva Boyle.

Komentara 23

CA
canajrasim
18:59 10.08.2012.

Holbrooke ,godinama poslije: " Nismo trebali zaustaviti HV i HVO pred Banja Lukom. Tudjman je bio potpuno u pravu ."

AT
atomised
19:07 10.08.2012.

Francis Boyle koji je sjedio u američkom Amnestyju je nastojao pomoći bosanskim muslimanima i kad je to trebalo raditi, i kad to nije trebalo raditi. Zato se njegove izjave o Tuđmanu treba vidjeti prije svega kroz prizmu onoga što su mi filali Izetbegović i Sarajevo, a ne kao svjedočenje objektivnog promatrača sa strane. No takve nijanse su prevelika matematika i za novinare i neke komentatore koji vole političke obračune na hrvatskoj sceni.

VA
Vatrenko
18:59 10.08.2012.

Pametnome i nacitanome nista novo, samo potvrda. a ostalim naivnim ljudima neka ovo sluzi kao dokaz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije