Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANA ULASKA

Amerikanci prosvjeduju za muslimane, Trump poručio: Zadržano je samo 109 od 325.000 ljudi

SAD
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
31.01.2017.
u 09:50

Kako neslužbeno doznajemo, hrvatska državljanka kojoj je odbijen ulazak u SAD pokušala je navodno izvesti neku politički motiviranu scenu

U kaosu koji se stvorio u međunarodnim zračnim lukama u SAD-u nakon uredbe predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska državljanima ili osobama rođenim u 7 muslimanskih zemalja Bliskog istoka i Afrike, vijest objavljena na američkim i britanskim portalima o tome da je jedna hrvatska državljanka zadržana na aerodromu Los Angeles odvela je hrvatskog konzula u LA-u Sinišu Grgića u 2 sata u noći u zračnu luku LAX. No, kako je jučer priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova RH, slučaj hrvatske državljanke nije imao veze s odlukom koju je predsjednik Trump potpisao u petak.

“Nadležne institucije u SAD-u potvrdile su nam da hrvatskoj državljanki po dolasku u zračnu luku Los Angeles u subotu nije odobren ulazak u SAD tijekom uobičajenog imigracijskog postupka. Navedeno nije imalo nikakve veze s odlukom koju je predsjednik Trump potpisao 27. siječnja”, priopćeno je iz MVEP-a. “Podsjećamo kako valjana viza u putovnici nije jamstvo ulaska u zemlju, obzirom da se prilikom ulaska obavlja granična kontrola. Prilikom obavljanja granične kontrole granična policija ima ovlasti poništenja/ukidanja vize ukoliko utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na državno područje određene zemlje”, dodaje se u priopćenju.

Kako neslužbeno doznajemo, hrvatska državljanka kojoj je odbijen ulazak u SAD pokušala je navodno izvesti neku politički motiviranu scenu, i to je vjerojatniji razlog komplikacija, a ne eventualna povezanost osobe s nekom od 7 zemalja, preciznije Iraka, Irana, Sirije, Sudana, Libije, Somalije i Jemena.

Tisuće Amerikanaca izašle su na ulice i ispred dolaznih terminala zračnih luka prosvjedujući protiv kontroverzne Trumpove uredbe, koju je predsjednik potpisao u petak poslijepodne po washingtonskom vremenu i koju velik dio američkih medija naziva “zabranom za muslimane”. Među uglednicima koji su digli glas protiv takve Trumpove uredbe je i kardinal Blaž Čupić, nadbiskup Čikaške nadbiskupije.

- Protekli vikend pokazao se kao tamni trenutak u američkoj povijesti. Izvršna uredba o odbijanju izbjeglica i zatvaranju naše nacije pred onima, osobito muslimanima, koji bježe od nasilja, napada i progona, u suprotnosti je s katoličkim i američkim vrijednostima - priopćio je čikaški nadbiskup hrvatskih korijena. Način na koji je uredba donesena i implementirana čikaški je nadbiskup opisao kao “ užurban, kaotičan, okrutan i nesvjestan stvarnosti koja će proizvesti trajnu nesigurnost za SAD”.

- Svijet nas gleda dok odustajemo od svoje predanosti američkim vrijednostima. Ovi postupci pomažu i ohrabruju one koji žele uništiti naš stil života - priopćio je nadbiskup Čupić.

Suočen s prosvjedima i kritikama, Trump je jučer poručio putem Twittera da je “samo 109 ljudi od njih 325.000 zadržano na ispitivanju” u zračnim lukama nakon njegove uredbe.

Mnogi američki mediji i građani na društvenim mrežama kritiziraju Trumpa i zbog toga što njegova uredba, koja nominalno za cilj ima borbu protiv terorizma, ne obuhvaća zemlje poput Saudijske Arabije, čiji su državljani zaista sudjelovali u prijašnjim terorističkim napadima na SAD. Niti u jednom većem terorističkom napadu na teritoriju SAD-a u proteklih 15 godina nije zabilježeno da je sudjelovao državljanin ijedne od sedam zemalja koje je Trump obuhvatio svojom uredbom. Na to je ukazao i kardinal Blaž Čupić, nadbiskup Čikaške nadbiskupije:

- Ironično, ova zabrana se ne odnosi na domovinu 15-ero od 19-ero otmičara koji su izveli napade 11. rujna.

>> 'Trump je opasno mentalno bolestan i nepodoban da bude predsjednik'

Komentara 10

PO
pozornik66
15:44 31.01.2017.

Pasi laju karavani prolaze, naprid Trump. Nema nikakvog rasizma, uveja je privremeni ban dok ne popravi zakon za te zemlje, njih 7 od preko 50 većinskih muslimanskih zemalja. Rasizam je samo za CNN i ljevičare

Avatar Maryo
Maryo
17:23 31.01.2017.

Podrška Trump!! Amerikanci - ne znate što činite!!

Avatar superhik74
superhik74
19:11 31.01.2017.

Nisu prosvjedovali dok je Obama bombardirao istih tih 7 zemalja iz bespilotnih letjelica (osim Irana koji im je oteo par letjelica prisilno ih spustivsi) i svako malo ubio bez ikakvog sudjenja na tisuce ljudi. Onda im to nije smetalo. Zanimljivi hipokriti, koji imaju dvostruke kriterije i lazno se prave zabrinuti, a u biti mrze muslimane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije