Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od Putina

SAD planira teško naoružanje smjestiti na Baltik i u istočnu Europu

SAD oružje
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
15.06.2015.
u 07:42

Oružje za satniju ili čak bataljun od oko 750 vojnika bilo bi smješteno u Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i možda Mađarskoj

SAD planira premjestiti teško naoružanje u baltičke i države istočne Europe kako bi smirili saveznike nervozne zbog ruske intervencije u Ukrajini i pokušali spriječiti daljnju agresiju Rusije, kazao je američki dužnosnik pod uvjetom anonimnosti, piše Reuters.

Bit će to prvi put da će Washington teško naoružanje smjestiti u novije države NATO-a koje su nekada bile dio Sovjetskog Saveza. Iako konačna odluka nije donesena, Pentagon razmišlja o premještanju tenkova, pješačkih borbenih vozila i drugog teškog naoružanja za najviše pet tisuća vojnika, kazao je jedan američki dužnosnik Reutersu.

Poljska i Litva potvrdile pregovore s Washingtonom

Prema prijedlogu u svaku od tri baltičke države, Litvu, Latviju i Estoniju trebalo bi dopremiti oružja dovoljno za satniju ili za oko 150 vojnika. Oružje za satniju ili čak bataljun od oko 750 vojnika bilo bi smješteno u Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i možda Mađarskoj.

Poljska i Litva potvrdile su pregovore s Washingtonom o smještanju naoružanja. – Prijetnje baltičkoj regiji sve su veće. O tome se raspravljalo više puta – kazao je litavski premijer Algirdas Butkevičius. Poljski ministar obrane Tomaž Siemoniak izvijestio je da su ga tijekom razgovora u svibnju Amerikanci uvjeravali da će odluka biti brzo donesena.

– To je još jedan korak u povećanju američkog prisustva u Poljskoj i regiji – izvijestio je preko Twittera poljski ministar. Očekuje se da će američki ministar obrane i Bijela kuća odobriti prijedlog prije susreta ministara obrane članica NATO-a kasnije ovog mjeseca u Bruxellesu. Glasnogovornik Pentagona kazao je da još nikakva odluka u vezi s naoružanjem nije donesena.

>>SAD na borbu protiv ISIL-a troši 9 milijuna dolara dnevno

>>Dužnosnik: Sjeverna Koreja upotrijebit će nuklearno oružje ako ih SAD na to prisili

Komentara 62

MG
marko.glasnovic.507
08:17 15.06.2015.

pentagon razmislja?? prije bi rekao da je naredio "saveznicima" da im se nadju baze jer krece tiha okupacija eu.. prvo ekonomska a iza sve ostale okupacije..ameri su postali pre nasilni pod masonerijom i nemaju zivaca cekat da pokore sviju pod svoje noge

RE
realisticki
09:29 15.06.2015.

Izjava poljskog ministra;- To je još jedan korak u povećanju američkog prisustva u Poljskoj i regiji. U ovoj izjavi, je uz Poljsku i regiju, zaboravio je spomenut i Rusiju, koja je i glavni razlog američkog prisustva. Sada Poljski političari kroje pravdu i demokraciju u toj regiji, zaboravljajući da su oni i Litva do 1654. držali Ukrajinu pod svojom okupacijom, dok ih Rusi nisu oslobodili. Prisustvo djelo američkih snaga smo imali prilike već vidjeti. Iz Vijetnama su se povukli, kad su uvidjeli svoju nemoć, i južni dio zemlje prepustili komunistima. Iz Afganistana se polako povlače, i ako njihovo prisustvo nije imali nekog efekta. U Irak su upali tražeći bojne otrove koji nisu postojali. Stvorili su politički nered, i bazu za IS, i sada neka Iračani sami rješavaju svoje probleme. Baltičke države i Poljska još uvijek gledaju Ameriku kroz razne Holivudske scenarije, ne razmišljajuci

Avatar nekakav
nekakav
09:09 15.06.2015.

zašto mediji ne pišu velikim slovima o izazivanju amerikanaca na europskom tlu, i stvaranju krize, još jedne u nizu? ne vidim razloga zašto ne bi naslov glasio 'obama prijeti miru u europi', kao što u stvarnosti i jest? zadivljuje otupjelostst europljana na ove američke čarke. pa kome su to rusi prijetnja?! ruski obrambeni proračun nije ni 10% 'savezničkog'. nije ruska vojska na granicama amerike, nego je obratno. 25 godina od raspada sssr-a amerikanci opkoljavaju rusiju. unatoč ekonomskoj inferiornosti, u vojnoj tehnici procjena amerikanaca je očito takva da im se mrači pred očima od ruske tehnike. to su činjenice, a činjenica koja njih sve skupa najviše muči jeste dizanje rusije, i povezivanje s istomišljenicima. bajke europljana da oni mogu bez nafte i plina ostat će na razini dječjih priča, mada su izrečene od strane osoba koje vode trenutno dosta moćne zemlje. al za 80 godina će biti samo osrednje. jer jedna vijetnam ima daleko više potencijala od francuske. ili možda mislite da vrijeme pljački europe i amerike ostatka svijeta nije završeno? sad slijedi odmazda, pobuna robova nekadašnjih. vi to ne vidite, jer gledate američke serije koje su zagadile naše medije, televiziju, sve puno nekakvih domovinskih i sigurnosnih prijetnji. zanimljivo da prijetnja americi nije skoro 5 milijuna beskućnika, ali je tamo neki muškarac u haljini iz afganistana. divota je živjeti u digitalno doba, a strahovati od buhe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije