Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preokret

Zračni udari uspjeli: Džihadisti ISIL-a povlače se iz Kobanija!

kobani
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
08.10.2014.
u 14:07

Snage ISIL-a povukle su se u predgrađe Kobanija

Snage ISIL-a povukle su se iz dijelova sirijskog grada Kobanija nakon učestalih udara američkih i koalicijskih zrakoplovnih snaga! Informaciju su, prenosi Reuters, potvrdili kurdski dužnosnici iz Kobanija.

Potvrdili su i da je ovo najveće povlačenje ISIL-ovih snaga otkako su ušle u grad što je probudilo nadu da će se džihadisti ipak otjerati s ovog za Kurde važnog područja. Džihadisti su na rubu tog grada koji se nalazi na samoj granici s Turskom u ponedjeljak izvjesili crnu zastavu te prisilili većinu stanovništva na bijeg.

Do sada je u susjednu Tursku iz grada izbjeglo 180.000 Kurda. Mnogi Kurdi jučer su prosvjedovali u Turskoj jer tamošnje vlasti ne žele intervenirati, a nezadovoljstvo su pokazale i grupe Kurda u Bruxellesu i Haagu. Ondje su demonstrirali u Europarlamentu i nizozemskom parlamentu.

Amerikanci: Kobani pred padom, no to nas ne brine. UN: Nastupit će užas

Nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan jučer rekao kako je grad Kobani na tursko-sirijskoj granici pred padom u ruke ISIL-a, čije snage broje više od 9000 islamista, danas su i neimenovani američki dužnosnici potvrdili istu informaciju.

No, to visoke američke dužnosnike uopće ne brine, javlja CNN.

Ako Kobani padne, ISIL će kontrolirati tursko-sirijsku granicu i teritorij od samoproglašenog glavnog grada Raqqe sve do granice s Turskom, pojas širok više od 100 kilometara.

Američki dužnosnici kažu kako im cilj nije spasiti gradove i sela u Siriji, već uhićenje glavnih vođa ISIL-a, zaposjedanje naftnih rafinerija i druge infrastrukture, kako bi onemogućili daljnje financiranje terorističkih skupina.

S druge strane, očuvanje Iraka za Amerikance je strateški cilj iz više razloga, uključujući činjenicu da SAD ima dobre odnose s iračkom vladom.

Staffan de Mistura, izaslanik UN-a za Siriju, apelirao je na svjetske vođe da poduzmu akcije i pomognu kurdskim snagama, nad kojima su snage ISIL-a nadmoćne.

- Brane se s velikom hrabrošću. No, uskoro neće biti to u stanju. Bore se s normalnim oružjem, dok ISIL ima tenkove i minobacača. Međunarodna zajednica mora ih obraniti - rekao je de Mistura.

- Moramo odmah djelovati. Bez dodatne međunarodne pomoći, nastupit će užas. Svijet je već vidio što se događa kad grad u Iraku ili Siriji padne u ruke toj terorističkoj skupini. Masakri, humanitarna katastrofa, silovanja i užasno nasilje - dodao je de Mistura.

>>Najmanje 12 ljudi poginulo u jučerašnjim prosvjedima u Turskoj

>>Tisuće Kurda prosvjedovalo zbog opsade Kobanija

>>U sveopćem otimanju za vlastite sitne interese, jedini koji će zaista profitirati je ISIL

>>Kurdi provalili u Europski parlament. Traže pomoć protiv ISIL-a

>>Pogledajte kako militanti IS-a osvajaju Kobani

Komentara 94

SV
svedskacroatia
09:39 08.10.2014.

turci nece da pomognu kurde par km od turske granice a ljetos izjavili: ako neko bude dirao bosnu eto 70 miljona turaka!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
09:23 08.10.2014.

Turcima kalifat odrađuje prljavi posao obračuna s Kurdima, a SAD-u bilo kakvi pokolj stanovnika Sirije uvijek dobro dođe.

ML
Mlad75
09:18 08.10.2014.

Priroda velikih sila na djelu....prvo su svi bodrili Ukrajinu da raskine veze s Rusijom a onda je ostavili na milost i nemilost rusa....Sad i Amere i Ruse a posebno Tursku vise brinu da Kurdi nebo stvorili državu nego to sto jedna nečovječna organizacija ISIL prijeti svakom na svijetu tko im se ne pokori....Naravno svi oni znaju da ISIL nije dovoljno jak kako bi zaprijetio svjetskom poretku, a s druge strane odlično im je došao kao netko tko bi mogao "rijesiti" kurdsko pitanje i uništiti Asada....nebitno sto ce ISIL pobiti tisuće nevinih svjetske sile imaju niske Interese zbog kojih ih niti najmanje nije briga za tamo neku sirotinju ...oh Bože već toliko puta su svijetske sile dokazale da ih bas briga za obicni svijet, al bitno da mi letimo njima u zagrljaj i ako smo već osjetili sto znaci kad ti velike sile "pomazu"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije