Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usred pandemije

Novi preokret: Danas Wisconsin izlazi na kontroverzne izbore

Biden i Sanders
Foto: Reuters/Pixsell
07.04.2020.
u 09:33

Nisu uslišeni brojni apeli stručnjaka da se glasanje preseli na kasniji datum. Održat će se demokratski i republikanski predizbori te lokalni izbori, kao i oni za Vrhovni sud savezne države

Guverner Wisconsina Tony Evers u zadnji je trenutak pokušao odgoditi današnje izbore u saveznoj državi čije održavanje prijeti ugroziti zdravlje onih koji bi izašli na birališta. Međutim, republikanci se nisu mirili s Eversovom odlukom i odlučili su je pobijati sudskim putem, što im je naposljetku i uspjelo. Konzervativna većina Vrhovnog suda Wisconsina poništila je Eversovu odluku o zabrani današnjih izbora, tako da Wisconsin ostaje jedina savezna država u kojoj će se travanjski republikanski i demokratski predizbori održati neposredno na biralištima. U ostalim saveznim državama izbori su ili odgođeni ili se održavaju poštom.

Unatoč pandemiji koronavirusa i činjenici da su upravo Sjedinjene Američke Države trenutačno glavno žarište pandemije u svijetu, u jednoj američkoj saveznoj državi, Wisconsinu, danas će se održati demokratski i republikanski predizbori te lokalni izbori i izbori za Vrhovni sud te savezne države. I neće biti riječ o izborima na kojima bi birači mogli glasati elektronskim putem ili poštom, nego neposrednim izborima na biračkim mjestima. Dosad je u Wisconsinu potvrđeno više od dvije tisuće slučajeva zaraze novim koronavirusom, od kojeg su umrle 73 osobe.

Da bi ostvarili svoje demokratsko pravo birači Wisconsina morat će riskirati svoje zdravlje, i to samo zato što se tamošnji demokrati i republikanci nisu mogli dogovoriti oko odgode izbora, unatoč brojnim apelima zdravstvenih stručnjaka. Gradonačelnici deset gradova Wisconsina, koji predstavljaju 1,3 milijuna građana, obratili su se pismom tamošnjoj nadležnoj ministrici Andrei Palm, zahtijevajući da se spriječe izbori i birači zaštite od nepotrebnog izlaganja opasnom virusu. Gradonačelnici su predlagali da se radi sigurnijeg glasanja svakom registriranom biraču pošalje birački listić poštom, podsjećajući da je Wisconsin jedina savezna država koja nije uspjela postići dogovor da se osigura glasanje na travanjskim predizborima bez ugrožavanja zdravlja građana.

Demokratski guverner Wisconsina Evers predlagao je ranije odgodu izbora ili održavanje predizbora putem pošte, ali republikanci nisu podržali takve prijedloge, poručivši kako je za njih prekasno, zbog čega se i očekuje znatno niži odziv birača. 

Na demokratskim predizborima birači će danas birati između Joea Bidena i senatora Bernieja Sandersa, koji su zbog pandemije koronavirusa morali otkazati predizborne skupove. Veći broj saveznih država odgodio je predizbore, a demokrati su svoju konvenciju na kojoj će potvrđivati svog kandidata na jesenskim predsjedničkim izborima, koja se trebala održati u srpnju, zbog pandemije odgodili na kolovoz, a spominje se i mogućnost održavanja "virtualne" konvencije.

Ključne riječi

Komentara 6

XA
xaron
17:29 06.04.2020.

Pogledaj ovu dvojicu sa slike, to bi trebala biti budučnost US. Možda ozguraju do Božiča ?

KO
Kokoiduhovi
17:29 06.04.2020.

Tipični političari, napose u SAD-u; egoistične, bahate spodobe. Što drugo reći u trenucima kada svijet stradava, tisuće i stotine tisuća pate, umiru, strepe, a gnjide se brinu za svoje fotelje i prihode. I daj pogleč ih; svaki ima barem 80 godina.

Avatar Ponikvarac
Ponikvarac
21:25 06.04.2020.

Wisconsin? Gdje je to? Jel ta država blizu Chicaga? Besides, who cares about Wisconsin and their crooked politicians ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije