Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poziv na suradnju
Povratak na članak

Amerika traži od Kine da "stisne" režim u Sjevernoj Koreji

Kina ima važnu ulogu jer može povesti Sjevernu Koreju prema radikalnoj promjeni pravca, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

Komentari 85

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
14:54 25.11.2010.

Ja o babi Vangi nikada nisam ni pisao. Tko je ne znam, niti me zanima.

VL
OB
-obrisani-
12:09 25.11.2010.

Kina utjecati baš na svaki potez nepouzdanog komunističkog režima u Pyongyangu. ---------------- Gdje ste vidjeli da su Komunisti religiozni i imaju kralja. Mislim da je ovdje problem sto je kralj dao previse vlasti narodu po ugledu na komunjarske demokratije.

VL
OB
-obrisani-
12:29 25.11.2010.

Test za Kinu. Uz ekonomsku snagu ide i odgovornost na medjunarodnoj sceni za zemlje koje se nalaze u sferi utjecaja.

VL
OB
-obrisani-
15:09 25.11.2010.

ukoliko ih ove kineske shlic oci ne dovedu u red korejske shlic okice odmah uvesti na kinesku robu carinu (proporcionalno vjestackoj kineskoj inflaciji) pa cemo onda vidjeti tko ce jos kupovati kineska goVna malo treba kinezima pokazati put natrag doo misije rupe umislili su se previse

VL
UK
Ugo Kajvez
09:32 25.11.2010.

Možeš si mislitit da ih budu stisnuli, prije će im medalju ....

VL
ST
Stockholm
09:36 25.11.2010.

Kina ce sigurno pokusati obuzdati Sjevernu Koreju. Jer situacija je bitno, bitno drugacija od one godine 1950, kad je Sjeverna Koreja, uz tiho odobravanje Kine, napala Juznu Koreju. Danas je kina kapitalisticna zemlja (komunisticna samo jos na papiru), koja je na zivot i smrt povezana s ekonomijama zapadnih zemlja, USA, EU, Juzne Koreje, te Japana. Kina je zemlja u ekonomskom i politicnom usponu i rat u Koreji definitvno bi sve to ugrozio. Jedino sto zulja Kinu jeste cinjenica, da ce, kad se Koreja udruzi, tamo odlucivati Juzna Koreja zbog svoje ogromne ekonomske i time politicne snage. Sjeverna Koreja ide danas na zivce tako Kini, kao Rusiji, bivsim saveznicima.

VL
ST
Stockholm
09:47 25.11.2010.

25.11.2010. u 09:32h Ugo Kajvez je napisao/la: Možeš si mislitit da ih budu stisnuli, prije će im medalju ... ---------------------------------------------------------------- Hugo iz Kaveza, prije ce Muhamedova kamela proci kroz uho igle nego ces ti reci nesto pametno.

VL
UK
Ugo Kajvez
10:23 25.11.2010.

25.11.2010. u 09:47h Stockholm . Jesi uzeo tabletu jutros protiv paranoje ? ........

VL
ME
Melkior
10:23 25.11.2010.

Ironija povjesti. Sjeverna Koreja je kineski satelit a ponasa se radikalnije nego mentor. Isto tako Belorusija koja je ruski satelit danas je radikalnija od svog mentora.

VL
DU
Deleted user
10:56 25.11.2010.

Sjeverna koreja se ugledala na srbiju.Ako je srbija mogla pobiti stotine tisuća ljudi zašto i sjeverna koreja nebi mogla raditi gluposti?

VL
OB
-obrisani-
10:57 25.11.2010.

ovo je igra velikih preko svojih satelita kina preko S. Koreje nesto slicno kao sto Iran popkusava svoj uticaj prosiriti preko svojih satelita koje se jednostavno robovima moue nazvati iran vec godinama drzi sviet u sahu preko sog satelita Sirije i libanona te njihovih idiotskih teroristickih organizacija Hizbolaha, Hamasa, ..... sjetite se atentata po libanonu i ubistva libanonskih politicara, bobmbardiranje izraela sve to dolati iz sotonske teheranske kuhinje sirija. libanon i ostali teroristi provode zamisli islamskih teheranskih monstruma

VL
ME
Melkior
10:57 25.11.2010.

Inace Stockholm i Ugo Kajvez, istina je negdje u sredini. Nije Ugo Kajvez u pravu, kada kaze da se na Kinu ne moze vrsiti utjecaj. Kina je danas zavisna od medjunarodne trgovine pa joj je u interesu suradjivati, barem dok glavnu rijec u toj medjunarodnoj trgovini ipak (zadas jos) drze SAD. Istina je da ce se to vjerovatno brzo promjeniti. A isto tako je i cinjenica, da je danas Kina jaka i utjecajna pa si moze priustiti dogovor sa SAD \"da sama nadje nacina kako smiriti situaciju\". A to moze znaciti i prepustanje Sjevernoj Koreji da sasvim zauzme Juznu pa nakon toga trazi nacina kako situaciju smiriti. Dozvolit cu si cinizam, sumnjam da bi Pjongjang poduzeo nesto takvo bez prethodnih konsultacija sa Pekingom.

VL
ST
Stockholm
11:01 25.11.2010.

Melkior, dobri zakljucci! Dok se Kina ubrzo dize iz komunisticne tame i mizerije, Sjeverna Koreja ostaje tamo, gdje je Maova Kina bila u 50-tim godinama proslog stoljeca. Slicno mozemo reci i za Belorusiju ... Nadajmo se, da ce se Sjeverna Koreja urusiti, implodirati, poput bivse komunisticne prcije, DDR, bez neke vece dramatike i nesrece.

VL
ST
Stockholm
11:05 25.11.2010.

Melk, osobno jako, jako, sumnjam, da bi Kina nesto tako odobrila. Ja osobno i sumnjam, da je Sjeverna Koreja Kinu uopce nesto pitala. Sjeverna Koreja je za danasnju Kinu samo jos opterecenje, nista vise. Za Kinu bi sve moglo zavrsiti katastrofalno, jer Kina bez zapadnih investicija i zapadnog trga ne moze. Kina je nedavno odlucila, da bjegunaca iz Sjeverne Koreje nece vise vracati u Sjeverni Koreju, nego ce jim omoguciti odlazak u Juznu Koreju. Zar to ne kaze bas sve?

VL
ME
Melkior
11:11 25.11.2010.

Stock, moze biti. Ali ako ni Peking vise nema nadzora onda se doista radi o problematickoj drzavi.

VL
OB
-obrisani-
11:12 25.11.2010.

Kina traži od Amerike da \"stisne\" gubicu...

VL
ST
Stockholm
11:15 25.11.2010.

Eto, razgovaraom sam s vise svojih kineskih kolega u firmi, od kojih su neki drzavljani Kine. Kinezi, ako se uopce brinu za taj rezim, mrze taj rezim, kao uspomenu na vlastite patnje u godinama Mao Tse Tunga. Zadnje sto prosjecan Kinez zeli je rat. Kina zeli demokraciju i napredak. I predstavnici drzave pisu, da je Kina protiv svakog vojnog izazivanja - a svi znamo, ko to izaziva ... i to cesto ... http://www.xinhuanet.com/

VL
ST
Stockholm
11:18 25.11.2010.

šćtrlj i Hugo iz Kaveza; dva intelektualna giganta: jedan deprimirani komunist, a drugi naci-djihadlija. Lete na istom letecem cilimu ...

VL
ME
Melkior
11:20 25.11.2010.

Stockholm lijepo zboris. No moje je iskustvo da svi Kinezi bez obzira pobjegli ispred rezima ili ne ostaju kineski nacionalisti. Druga stvar na koju bi upozorio je da ni Rusija ni Kina nisu sprovodile socializam po Marxu. Istini za volju to je bilo nemoguce jer je u oba slucaja vecina stanovnistva bilo seljacko a ne radnicko. Sto zelim reci? Obje zemlje su prije bile carevine i imperiji i socializam su prilagodile toj svojoj strukturi i kulturi. Zakljucak - ne vjerujem da ce se demokratska Kina previse razlikovati od socialisticke ili carevine bas kao sto je bio slucaj sa Rusijom. Jedino je Jelcin pokusavao ali ga je post KGB struja brzo postavila u kut i stavila Putina.

VL
OB
-obrisani-
14:58 25.11.2010.

Hikos neznam jeli ziv Rade travar iz Mostara i on je napisao neka prorocanstva pa ako si citao mozes li nam ukratko prepricati

VL
« 1 2 3 4 5 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.