Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJERUJU U HARRIS

Većina Amerikanaca misli da će imati predsjednicu do 2030.

KAMALA HARRIS
Foto: Caroline Brehman/Newscom/PIXSELL
1/5
08.03.2021.
u 15:51

Žene su predsjednice u samo 22 zemlje, a 119 ih nikada na svojem čelu nije imalo

Više od 90 posto Amerikanaca misli da bi Sjedinjene Države do 2030. mogle imati predsjednicu, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja u ponedjeljak.

Rezultati su objavljeni su u trenutku kada se potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris sve više smatra favoritom za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2024.

Ispitivanje Gallupa provedeno u 74 zemlje pokazalo je da će Amerikanci najvjerojatnije kazati da bi žena mogla voditi njihovu zemlju do 2030. 

Većina ispitanika u samo tri zemlje, Mauritaniji, Bjelorusiji i Šri Lanki, kazala je da ne očekuje ženu na mjestu predsjednice u godinama koje dolaze, pokazalo je ispitivanje provedeno od 2019. do 2020., čiji su rezultati objavljeni na Međunarodni dan žena. 

Žene su predsjednice u samo 22 zemlje, a 119 ih nikada na svojem čelu nije imalo, pokazuju podaci UN-a, dok žene drže samo nešto više od četvrtine zastupničkih mjesta u parlamentima u svijetu. 

No izbor Kamale Harris za prvu potpredsjednicu Sjedinjenih Država prošle godine dao je velik poticaj naporima da se poveća udio žena u politici i na visokim dužnostima, ističu aktivisti.

"Svi mi vjerujemo da će se Harris ponovno kandidirati za predsjednicu jako, jako skoro", rekla je Sara Guillermo, izvršna direktorica kalifornijske organizacije IGNITE za mlade žene u politici, opisavši njezin izbor kao "velik kulturni pomak". 

"To je zaista veliko, ne samo za djevojčice u svijetu, nego i za dječake, da mogu u potpunosti shvatiti da oba spola mogu služiti na najvišim dužnostima", kazala je.

Harris (56), koja je ušla u povijest kao prva Afroamerikanka i prva Amerikanka azijskog podrijetla koja je osvojila drugu najvišu dužnost u SAD-u, smatra se očitom kandidatkinjom za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2024. ako predsjednik Joe Biden (78) odluči da se neće više kandidirati.

Rezultati tog ispitivanja slijede nakon prošlotjednog upozorenja da, unatoč nedavnim imenovanjima žena na visoke dužnosti u svijetu, širi napredak prema jednakosti u politici i drugim ključnim područjima izostaje.

Izvješće nevladine organizacije "Equal Measures 2030" pokazalo je da polovica od 129 zemalja koje su obuhvatili istraživanjem zaostaje u ostvarenju cilja rodne jednakosti do 2030. u pet ključnih područja uključujući ministarske dužnosti i zakone o jednakosti na radnom mjestu. 

Napredak "šepa" širom svijeta, ali "brze promjene kad je riječ o jednakosti spolova su moguće", kazala je Alison Holder, direktorica organizacije, koja proučava napredak u ostvarivanju ambicioznih globalnih ciljeva u borbi protiv nejednakosti koje su postavili svjetski čelnici 2015.

 

U Trogiru možete probati biftek omotan zlatom

Ključne riječi

Komentara 6

PL
@ploto@
17:06 08.03.2021.

Ova je žena katastrofa.Toliko iritantna sa nametanjem lgbt agende da to iskazuje u svakom svom govoru.Imate na YT debate u američkom senatu pa malo pogledajte.

DU
Deleted user
16:01 08.03.2021.

Ma koja 2030.??? Imali buju je već za par meseci...

DU
Deleted user
16:25 08.03.2021.

Vjerojatno če biti posljednji predsjednik Amerike kakvu poznajemo moć Sjedinjenih država pada iz dana u dan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije