Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTOCESTE

Američkim pravnicima 1,5 milijuna eura za monetizaciju

autocesta
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
08.08.2014.
u 18:00

Na izradi koncesijskog ugovora navodno radi i odvjetničko društvo Hanžeković

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture angažiralo je nove pravnike za izradu nacrta koncesijskog ugovora za autoceste nakon što je u pravnom dijelu sporazumno raskinulo ugovor s konzorcijem Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwält koji je angažiralo za savjetnika na projektu monetizacije. No na nacrtu tog ugovora već naveliko rade pravnici iz američke tvrtke Shearman & Sterling koji su kao domaćeg partnera za taj posao angažirali, između ostalih, i odvjetničko društvo Hanžeković.

Bez javnog nadmetanja

U Ministarstvu pak službeno kažu da su u procesu prikupljanja ponuda za taj posao. No s obzirom na to da će taj ugovor sklopiti prema Dodatku II. B Zakona o javnoj nabavi, za to ne moraju raspisati javno nadmetanje, a posao mogu dodijeliti i prije nego formalna procedura bude zadovoljena.

Ministarstvo je raskinulo ugovor u pravnom dijelu sa savjetnicima jer nacrt ugovora o koncesiji koji su oni pripremili nije bio zadovoljavajući i dobio je negativnu ocjenu Državnog odvjetništva. Savjetnici su pak za cijeli posao vezan za monetizaciju trebali dobiti, sukladno svojoj ponudi na javnom nadmetanju, 50,8 milijuna kuna. No taj će iznos sad biti umanjen za iznos usluga izrade koncesijskog ugovora i ostalih usluga koje idu za to.

Naknada ovisi o koncesiji

Taj iznos sad će pripasti američkim odvjetnicima. A koliko će oni dobiti, ovisi, navode u Ministarstvu, o tome koliko će novca Hrvatska dobiti od koncesionara.

– Ukupna naknada ovisi o postignutoj veličini transakcije. Ukupna procijenjena vrijednost naknade, izračunata na bazi 15 milijardi kuna vrijednosti transakcije, iznosi ukupno 1,5 milijuna eura za pravnika – navode u Ministarstvu. S obzirom na to da u Vladi od koncesije očekuju oko tri milijarde eura, odnosno 22,5 milijarde kuna, i pravnicima će pripasti veća naknada.

Komentara 10

CE
cenzura
18:22 08.08.2014.

Zbog ovakvih ugovora i jesmo u banani! 1,5 milijuna eura kozultantima!!!! Za šta??? Promjeni se ministar, odustane se od monetizacije a lova za konzultante se mora platiti! (Zar nije tako bilo sa master-planom bolnica) I nikome ništa! Hanžekoviću 3 milijunaa (Kao da nema dovoljno što utjeruje dug državnih tvrtki). Zbog ovoga bi Hajdaš-Dončić i njegov šef Milanović trebali kazneno odgovarati! ( Pitam se koliki je njihov dio u ovome i koliki je bio Ostojićev u master-planu bolnica).

Avatar tajar
tajar
18:19 08.08.2014.

Hanžeković će pokupiti svoj novac, bez brige budite!

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
18:33 08.08.2014.

Jel mi može neko reć jel gotov onaj naš novi aerodrom na plesu šta su ga dali francuzima pod koncesiju, ništa a, trc mrc, pojeo vuk magare......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije