Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
858 milijardi dolara za vojsku

Američki Zastupnički dom uvjerljivo odobrio rekordni vojni proračun

Američka vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.12.2022.
u 04:00

Zakon odobrava više sredstava za razvoj novog oružja i kupnju sustava, uključujući i borbene zrakoplove F-35 Lockheed Martina i brodove General Dynamicsa

Američki Zastupnički dom u četvrtak je podržao zakon zbog kojeg bi obrambeni proračun sljedeće godine trebao doseći rekordnih 858 milijardi dolara, 45 milijardi dolara više nego što je predložio predsjednik Joe Biden.

Zakon je prošao s 350 glasova za i 80 protiv, daleko premašivši dvotrećinsku većinu koja je potrebna za usvajanje zakona koji će potom ići na izglasavanje u Senatu.

Njime se odobrava 858 milijardi dolara za vojnu potrošnju, uključujući povišicu plaća za vojnike od 4,6 posto, fond za kupnju oružja, brodova i zrakoplova te podršku za Tajvan u jeku suočavanja s kineskom agresijom i Ukrajinu koja se bori s ruskom invazijom.

Zakonom se Ukrajini dodjeljuje barem 800 milijuna dolara dodatne vojne pomoći sljedeće godine te niz mjera za jačanje Tajvana.

Zakon odobrava više sredstava za razvoj novog oružja i kupnju sustava, uključujući i borbene zrakoplove F-35 Lockheed Martina i brodove General Dynamicsa.

Komentara 3

PP
Pisem_pisi
06:24 09.12.2022.

Amerikanci moraju uzdrzavat ogromni vojni aparat zatim vojne baze svugdi u svjetu. Imaju vise od osamsto baza po svjetu. Tu ide ogroman novac..Zatim ne znaju napravit ni priblizno moderne rakete kao rusi..Jos koriste zastarjele Tomahawk koje lete do tisucu km na sat...Ili F35 koji se jako kvari pada.Prije tjedan dana jedan F35 otpali mu kotaci prilikom sljetanja zaora surlon u pistu...Koriste jos uvjek stare bombardere krame.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
14:56 09.12.2022.

Rusi sporo sedlaju ali brzo jašu. Kada ozbiljno krenu, ne staju dok ne postignu ono što nameravaju.

Avatar nekakav
nekakav
07:15 09.12.2022.

hm, nema naslova koji implicira da amerikanci provociraju, povećavaju izdvajanja za vojsku, i prijete cijelom svijetu... pa kako to sad? dal je taj međunarodni poredak zasnovan na pravilima, gdje mediji nikad ne vele kakvim i čijim pravilima, jer nema nikakvog međunarodnog sporazuma, ugovora, koji stvara neki okvir i odnos... pa sad, slušam... prijetnja svjetskoj sigurnosti je tu. nek se povuku na svoje granice i tamo žive. 800 baza po svijetu je nešto oko čega treba početi razgovarati. potpora saveznicima? običnim zločinačkim režimima, sinekurama..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije