Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
737 MAX

Novi problemi s Boeingovim zrakoplovima, dozvolit će im let kad ocijene da su sigurni

Boeing 737 MAX zrakoplovi
Foto: LINDSEY WASSON/REUTERS/PIXSELL
1/5
27.06.2019.
u 12:01

Iz Boeinga su priopćili da rješenje softverskog problema na 737 MAX-u koji razvijaju zadnjih osam mjeseci trenutno ne rješava novoutvrđeni problem.

 Američki su regulatori upozorili Boeing da mora riješiti novi „potencijalni rizik” na zrakoplovu 737 MAX, dodatno zamagljujući vremenski okvir njegova mogućeg povratka u promet nakon dvije teške nesreće.

Tijekom testiranja na simulatoru Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) utvrdila je da pilot ne može brzo vratiti kontrolu nad zrakoplovom ako automatizirani sustav za upravljanje letom usmjerava zrakoplov prema dolje, tumači upućeni neimenovani izvor.

Regulator je poručio da će ukinuti zabranu prometovanja zrakoplova "kada ocijenimo da je siguran".

„FAA je nedavno otkrila potencijalni rizik koji Boeing mora ublažiti”, stoji u priopćenju.

Iz Boeinga su priopćili da rješenje softverskog problema na 737 MAX-u koji razvijaju zadnjih osam mjeseci trenutno ne rješava novoutvrđeni problem.

„Boeing se slaže s odlukom i zahtjevom FAA-a i radi na zatraženom softveru kako bi udovoljila zahtjevu. Boeing neće tražiti dozvolu za povratak u promet 737 MAX-a dok ne ispunimo sve zahtjeve za pribavljanje te dozvole i za siguran povratak zrakoplova u promet”, stoji u Boeingovom podnesku Komisiji za burze i vrijednosne papire.

Foto: LINDSEY WASSON/REUTERS/PIXSELL

U priopćenju za medije objavljenom u srijedu tvrtka je također istaknula da će ispunjavanje tog „uvjeta” smanjiti radno opterećenje pilota budući da će "locirati potencijalni izvor automatske stabilizacije leta zrakoplova".

Međunarodno udruženje za zračni prijevoz (IATA) u srijedu je u Montrealu organiziralo skup na kojem su regulatori i 40 zrakoplovnih kompanija iza zatvorenih vrata razgovarali o problemu povratka u promet prizemljenih Boeinga 737 MAX.

Zrakoplovi su prizemljeni nakon nesreće u Etiopiji 10. ožujka, te one u Indoneziji u listopadu prošle godine, u kojima je ukupno stradalo 346 ljudi.

Nakon sastanaka IATA je pozvala na globalno usklađivanje novih zahtjeva za obuku letačkih posada 737 MAX-a.

"Tragedije Boeing 737 MAX-a strašna su opomena za sektor kojem je sigurnost glavni prioritet", naglasio je izvršni direktor udruženja Alexandre de Juniac.

"Vjerujemo da će (američka) Savezna uprava za zrakoplovstvo kao regulator nadležan za izdavanje dozvole voditi računa o sigurnom povratku zrakoplova u promet. Potđujemo također dužnost regulatora širom svijeta da neovisno odlučuju o FAA-inim preporukama", dodao je de Juniac.

"Istodobno podsjećamo da je zrakoplovstvo globalno integrirani sustav koji se oslanja na globalne standarde, uključujući međusobno priznanje, povjerenje i reciprocitet među regulatorima", poručio je.

Komentara 4

MM
Marko_M
14:23 27.06.2019.

Al su ga napravili, svaka im cast!

Avatar Dumen
Dumen
18:11 27.06.2019.

Pravi hacker riješi to za tri dana

Avatar nekakav
nekakav
12:08 27.06.2019.

avion u samom dizajniranju ima grešku. položaj motora i geometrija aviona traže stalno kompjutersko usklađivanje. ako računalo pusti pilotu da upravlja i motorom i zakrilcima, avion nije siguran. a program automatskog pilota ne može ovo riješiti na siguran način u svim uvjetima. znači... avion je za baciti. preopasan. propala serija. tko je kriv? dal ruski konstruktorski biro boeinga ili baš centrala, američki? nitko na nikog prstom ne upire. znak da se ciljano išlo na rizik i da sav teret upravljanja avionom se bacio na računalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije